(HABER: ASLI AKIŞ)-  Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili ve Partisi Sözcüsü Sera Kadıgil, Kıbrıscık’ın 5 yıl içerisinde yeterli hizmet alamadığına dikkat çekerek; “Yerel yönetim buraya akıl edip mandıra açmayı becerememiş. Kıbrıscık’ta çıkan ve hiç duymadığım bir Kalsedon taşı, Kıbrıscık’ın bir kilimi var. Niye hiç duymadık? TİP Kıbrıscık’ı kazanırsa buranın nasıl yönetilebileceğini herkese göstereceğiz” dedi.

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili ve Partisi Sözcüsü Sera Kadıgil, Köroğlu TV'de yayımlanan Seçim Arenası programının özel bölümünde konuk olarak yer aldı. Programda, 31 Mart yerel seçimlerinde Kıbrıscık'tan belediye başkanlığına aday gösterilen Menekşe Özdemir ve Kıbrıscık'a dair çeşitli konular ele alındı.

“KIBRISCIK’TA KAZANMA DURUMUMUZ VAR”

Hayatında ilk defa Kıbrıscık’a gelen ve gelme sebebini Kıbrıscık’ta kazanma durumunu olması şeklinde anlatan Kadıgil; “Yaptırdığımız araştırma sonuçları bize gerçekten Kıbrıscık’ta kazanma durumunu gösterdiği ve kadın bir adayımız olduğu için geldim. Gelirken çok utandım yol bile başlı başına turistik bir seyahat gibi. Havası, suyu bu aydınlık ortamı kadınlı erkekli kurdukları yaşam çok kıymetli ve bizim bundan asla haberimiz yok. İnsanların dertleri burada çok basitçe yani giderilebilecek şekilde. Bolu’da bir orman köylüsü hayvanına içirecek temiz bir su bulamadığı için iki ineğini kaybetmiş. Bundan daha vahim bir şey düşünemiyorum” şeklinde konuştu.

“BİR MODEL YARATMAK İSTİYORUZ”

Sera Kadıgil, tüm Türkiye’ye nasıl bir belediye yönetileceğini göstereceklerini belirterek; “Biz burada model yaratmak istiyoruz. Tamam, çok büyük bir parti değiliz. Yeni kurulmuş bir partiyiz. Devletten 5 kuruş para almıyoruz. Birçok düzen partisine göre güçsüz görülüyoruz ama güçlenmemizin yolu böyle yerlerden geçiyor. Kıbrıscık’ta öyle bir model oluşturmak istiyoruz ki; gerçekten bu ülkeyi seven yurtsever insanlar nasıl belediye yönetirmiş, kendine ailesine yakınlarına değil de halka çalıştığında o belde, ilçe için neler yapılabilir bunu sadece Kıbrıscık veya Bolu’ya değil bütün Türkiye’ye göstermek istiyoruz.” dedi.

“KIBRISCIK’I KAZANDIĞIMIZ GÜN MANDIRA İNŞAATIMIZ BAŞLAYACAK”

5 yıldır CHP’li belediye başkanı Emin Tekemen tarafından yönetilen Kıbrıscık’ta bir mandıra kurulamamasını eleştiren Kadıgil; “Yerel yönetim buraya akıl edip mandıra açmayı becerememiş. 1 ya da 2 inekleri var haliyle evde üretim yapmak zorunda kalıyorlar. Bir standartları olmadıklarını söylüyorlar. Bu üretimlerine de yok pahasına aracılar gelip çöküyor. 40-45 TL’ye peynirin kilosu. İstanbul’da 500 TL’ye peynir yiyoruz. Kıbrıscık’ya insanlar yapıp ürettikleri ürünler aracılara peşkeş çekmek zorunda kalıyorlar. Neden Belediye vermiyor bu hizmeti?  Benden önce TİP’li mühendisler, mimarlar, kent plancıları geldi. Kıbrıscık’ı kazandığımız gün inşaatına başlayacağım mandıramızın planı hazır. Belediye mandırası kurup Kıbrıscıklı insanların emeğinin çökmesinin önüne geçeceğiz” ifadelerini kullandı.

“KALSEDON TAŞI VE KIBRISCIK KİLİMİNİ NEDEN HİÇ DUYMADIK?”

Milletvekili Kadıgil, Kıbrıscık ilçesinin nüfusunun neredeyse büyük çoğunluğunun yaşlı olmasının sebeplerini tek tek sıralayarak; “Kıbrıscık’ta çıkan ve hiç duymadığım bir Kalsedon taşı var. Bu taşı ciddi güzel bir pazarlama ile bütün Türkiye’ye satışı yapılabilir ve satışından gelir elde edilebilir. Kıbrıscık’ın bir kilimi olduğundan bahsedildi. Niye hiç duymadık. Bir tane bile dokuma evi kurmamışlar. Neden buranın nüfusu hızla gitmek durumunda kalıyor. Sebebini sordum lise 2. Sınıf kapalıymış. Nitelikli okul yok. Her yerde olduğu gibi eğitimi niteliksizleştirip Kıbrıscık’ta bir yerlerde nüfusu dışarıya göç vermek zorunda bırakıyorlar. Bunu tersine çevirmek için ve tersine göç için çalışacağız.

KIBRISCIK’TA NÜFÜS NEDEN AZALDI?

Kıbrıscık’lı olup dışarıda yaşana 100 bin nüfustan bahsediliyor. Neden gitti bu insanlar? Çocuklarını okutacak doğru düzgün bir okul bulamadıkları, düzgün sağlık hizmetine erişemedikleri için gittiler. Burada hiçbir şey yapılmamış. Türkiye İşçi Partisi Kıbrıscık’ı kazanırsa 1 Nisan’dan itibaren çok uzun olmayan bir sürede buranın nasıl yönetilebileceğini herkese göstereceğiz.” açıklamasında bulundu.

“KIBRISCIK PİRİNCİNİ TÜM TÜRKİYE’YE PAZARLAYACAĞIZ”

Son olarak, Kıbrıscık pirincinin üretimini yapmayı hedeflediklerini ve bununla ilgili kooperatifler kuracaklarını dile getiren Kadıgil; “Kıbrıscık pirinci çok bilinen, ekilebilen ve bulunan bir pirinç değil. En basitinden Ovacık nohudunu şu an bütün Türkiye konuşuyorsa orada bir sosyalist bir belediye başkanı bunu başarabildiği içindir. Bizim de buradaki hedeflerimizden biri de Kıbrıscık pirincini üretimini yaptırıp, kooperatifleşmesini sağlayıp daha sonrada belediye eliyle bütün Türkiye’ye pazarlayabiliriz. Sadece Kıbrıscık pirinci satmaya başlasak bile yiyecek ekmek olduğunu gören genç arkadaşlarımız ve Kıbrıscıklılar yeniden ilçeyi ihya edecektir” dedi.

Editör: Ebru Buket EKE