Yeni düzenlemeyle birlikte trafikte tehlike oluşturan ihlallere uygulanan para cezaları ciddi oranda artırıldı. Drift yapan sürücülerden, yaya yolunda scooter kullananlara kadar birçok kural ihlaline ağır yaptırımlar getirildi.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanun teklifi kapsamında, trafik güvenliğini tehlikeye atan davranışlara karşı caydırıcılığı artırmayı amaçlayan 6 madde yasalaştı. Yeni düzenlemeyle birlikte hem bireysel sürücüler hem de paylaşımlı ulaşım hizmeti veren işletmeler için yüksek tutarlı cezalar yürürlüğe girecek.

DRİFT YAPANA 140 BİN TL CEZA

Kamuoyunda “drift atmak” olarak bilinen tehlikeli ve akrobatik sürüşler artık ağır yaptırım kapsamına alındı. Buna göre drift yapan sürücülere 140 bin TL idari para cezası uygulanacak. Ayrıca sürücü belgeleri 60 gün süreyle geri alınacak, araçlar ise 60 gün trafikten men edilecek.

Cezaya maruz kalan sürücüler, süre sonunda ehliyetlerini ancak psikoteknik değerlendirmeden geçmeleri ve cezanın tamamını ödemeleri halinde geri alabilecek.

YAYA YOLUNDA SCOOTER KULLANAN YANDI

Yeni düzenleme, yayaların kullanımına ayrılmış alanlarda bisiklet, elektrikli scooter ve motorlu bisiklet kullanılmasını da yasaklıyor. Bu kuralı ihlal edenlere 5 bin TL para cezası kesilecek. Yetkililer, özellikle yaya güvenliğinin sağlanması amacıyla denetimlerin artırılacağını belirtiyor.

YETKİSİZ SCOOTER İŞLETMECİLERİNE AĞIR YAPTIRIM

Paylaşımlı elektrikli scooter hizmeti veren işletmeler için de yeni şartlar getirildi. Buna göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yetki belgesi almadan faaliyet gösteren işletmelere 86 bin 900 TL ceza uygulanacak.

İZİNSİZ YARIŞLARA DA AĞIR CEZA

Kanun kapsamında, izin alınmadan yapılan yarışlar ve benzeri riskli sürüş faaliyetleri de cezalandırılıyor. Bu tür eylemlerde bulunan sürücülere 46 bin TL para cezası, 2 yıl süreyle sürücü belgesine el koyma ve araçların 60 gün trafikten men edilmesi yaptırımı uygulanacak.

Kabul edilen maddelerle birlikte, trafik güvenliğini artırmaya yönelik denetimlerin sıkılaştırılması ve yönetmeliklere aykırı araç kullanımlarına karşı daha etkin yaptırımların hayata geçirilmesi hedefleniyor. Yeni düzenlemelerin kısa süre içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Muhabir: MEHMET ŞAH ELKATMIŞ