1 Mayıs İşçi Bayramı kapsamında Bolu’da Türk İş’e bağlı sendikalar tarafından kutlama gerçekleştirildi. Yapılan basın açıklamasında deprem felaketine ve işçilere dikkat çekildi.

Haber: Oğuzhan Eke

Türk İş Bolu İl Temsilciliği tarafından Demokrasi Meydanı’nda bulunan İzzet Baysal Anıtı önünde 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirildi. Etkinliğe Türk İş’e bağlı sendikaların üyeleri katıldı. Türk Metal Sendikası Bolu Şubesi Başkanı Hakan Gülen tarafından açıklama yapıldı.

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 1 Mayıs’ın buruk geçtiğini belirten Gülen, “Bu 1 Mayıs'ta herkes yaralı... 6 Şubat 2023 Pazartesi günü yaşanan ve daha sonra devam eden depremler ‘Asrın Felaketi’ olarak tanımlandı. Yurdumuz bir yas evine döndü. Geçen senelerde omuz omuza mücadele verdiğimiz arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin bir bölümü artık aramızda değil. Anamızı, babamızı, memleketimizi, anılarımızı yitirdik. On binlerce canımız enkazlar altında can verdi. Biz geriye kalanlar ise felaketin ardından daha da zorlaşan hayat mücadelesinin üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Depremin yaşandığı bu bölgede tekrar ayağa kalkmaya, memleketi ayağa kaldırmaya, yaraları sarmaya ihtiyacımız var. Türkiye işçi sınıfı, ne derece fedakâr ve özverili olduğunu, depremin gerçekleştiği ilk andan itibaren ortaya koydu. Arama kurtarma çalışmalarının en önemli aşamalarında Türkiye işçi sınıfı oradaydı. İşçi sınıfının çabalarıyla daha fazla canımızın enkaz altında acı çekerek, soğuktan donarak ölmesinin önüne geçildi. Deprem sonrası yaraların sarılmasında öncü ve etkin rol oynadı” dedi.

“BELKİ DAHA AZ CAN KAYBIYLA ÇIKILABİLİRDİ”

Deprem felaketinin bazı gerçekleri ortaya çıkardığını ileri süren Gülen, “Örgütlü toplum olmanın, sendikal örgütlenmenin önemi bu felaket sonrası daha iyi anlaşıldı. Yaşanan deprem felaketi, yurdumuzda uzun süreden beri aynı olan şeylerin kökten değişmesi gerektiğini hepimize gösterdi. Bu felaketten belki daha az can kaybıyla çıkılabilirdi. İnsan kaynaklı hatalar bütünü kayıpların inanılmaz boyutlara erişmesinin en temel nedeni oldu. Günlük çıkarlar uğruna hareket edip, parayı ve onun sağladığı sözde itibarı, insan hayatının önüne koyanlar nedeniyle kayıplarımız arttı. Buna neden olan zihniyet topyekûn değişmelidir” diye konuştu.

“ÇALIŞANLAR AĞIR VERGİ YÜKÜYLE KARŞI KARŞIYA KALMAKTADIR”

İşçilerin ekonomik sorunları olduğunu hatırlatan Gülen, “Ücretli çalışanların geçim ve yaşama şartları her geçen gün zorlaşmaktadır. Yaşanan enflasyon karşısında ücret artışları kısa bir zaman içinde etkisini yitirmektedir. Vergide ücretliler aleyhine olan yapı köklü olarak çözüme kavuşmamıştır. Daha yılın ilk aylarında vergi oranları yükselmekte, ücretli çalışanlar ağır vergi yüküyle karşı karşıya kalmaktadır. Asgari ücret artışları enflasyon karşısında kısa bir sürede etkisini kaybetmekte, yapılmak durumunda kalınan artış toplumun ağırlıkla bölümünün gelirini asgari ücret seviyesinde yoğunlaşmaktadır. Kamuda taşeron sorunu devam etmektedir. İnsani bir talep olan nakil hakkı konusunda halen bir adım atılmış değildir. Kayıt dışı istihdam sorunu ağırlığını sürdürmektedir” ifadelerini kullandı.

“UYGULAMADA KARŞILAŞILAN SORUNLAR DEVAM ETMEKTEDİR”

Sendikalılık hakkının engellenmemesi gerektiğini belirten Gülen, “Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller, mevzuattan kaynaklanan sınırlamalar, uygulamada karşılaşılan sorunlar devam etmektedir. Bütün olumsuzluklara rağmen işçi sınıfı yaşama ve çalışma şartlarının insana yakışır olması çabalarını kararlılıkla sürdürecektir. Günümüzde, kamu kesiminde yaklaşık 700 bin işçinin toplu iş sözleşmeleri müzakereleri sürdürülmektedir. Burada elde edilecek sonuç, çalışma hayatının biçimlenmesinde önemli rol oynayacaktır. Yüzbinlerce işçi ve ailesi geçim şartlarının iyileşmesini, yaşama şartlarının gıda-konut ulaşım harcamaları cenderesinde çıkarılmasını talep etmektedir”  şeklinde konuştu.

“DAHA FAZLA MÜCADELE VERMEMİZ GEREKİYOR”

Gülen, işçilerin mücadelesinin önemli olduğunu aktararak, şu açıklamayı yaptı:

“İşçi sınıfı mücadele azmini kaybetmemiştir. Sorunlarımızın üstesinden gelmek için daha fazla mücadele vermemiz gerekiyor. Deprem şimdiye kadar uğruna mücadele verdiğimiz işçi hak ve özgürlükleri mücadelesinin aslında hayati bir mesele olduğunu hepimize gösterdi. Bugün ülkemizin karşı karşıya bulunduğu sorunların bilincinde olarak, demokrasi içinde istikrarı savunmaya devam edeceğiz. İşçiler, demokrasiye yönelen her tehdidin karşısında olmaya devam edecektir. İşçiler bu ülkenin temel ve kalıcı unsurudur. Bu ülkede bütün insanlarımızın barış ve huzur içinde yaşamasının yolu sosyal devletin işlemesine, yoksulluğun ortadan kaldırtılmasına, işsizliğin yok edilmesine gelirin adaletle paylaşılmasına hukukun işlemesine kısaca birlikte yaşamanın şartlarının güçlenmesine bağlıdır. TÜRK-İş'in emek mücadelesi aynı zamanda ekmek, demokrasi, birlik, toplumsal barış ve vatan mücadelesidir. Mücadelemizi büyüteceğiz, dayanışmayla yaralarımızı saracağız. İşçi sınıfı olarak hep beraber ayağa kalkacağız.”

Konuşmanın akabinde sendika üyeleri toplu fotoğraf çektirdi. Alanda oyun havaları çalınarak, dans edildi.

7-26-24-85-63-162-221-34

Editör: Servet GÖKÇEK