Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Türkiye, 2023 yılında uzaya göndereceğimiz TURKSAT-6A uydumuzla birlikte kendi uydusuyla uzayda temsil edilen 10 ülke arasına girmiş olacak” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’nin her bölgesinde 2002 yılından itibaren çok büyük bir dönüşüm ve değişim yaşandığını söyledi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2021'de 2 uyduyu uzaya fırlatıldığını belirtti.

“2002 YILI ÖNCESİNİ HİÇ UNUTMAMAK LAZIM”

'Bir hayal edin. 2002 yılı öncesinde Türkiye neredeydi?' diyen Karaismailoğlu, “17 senede Bolu Dağı Tüneli’ni bitiremeyen Türkiye'den Kuzey Marmara Otoyolu, 1915 Çanakkale Köprüsü gibi dünyanın en büyük projelerini sadece 3 yılda bitiren bir hükümetten bahsediyoruz. O yüzden 2002 yılı öncesini hiç unutmamak lazım, herkese anlatmak lazım. Hakikaten ülkemiz çok büyük bir dönüşüm gerçekleştirdi, dünyanın sayılı devletleri arasına girdi. Bölgesinde lider, dünyada söz sahibi bir ülke konumuna gelmesi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu ve sizin gibi üreten ekipler sayesinde oldu, olmaya da devam edecek. Sadece karayolu değil, ulaşımın bütününde, karada, havada, denizde, demir yollarında ve uzayda. 20 yıl önce, 'Türkiye uzaya 1 yıl içinde 2 tane resmi uydu gönderecek' dendiğinde herkes gülerdi" ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE, KENDİ UYDUSUYLA UZAYDA TEMSİL EDİLEN 10 ÜLKEDEN BİRİ OLACAK”

Pandemi koşullarına rağmen hızla projeleri hayata geçirdiklerini kaydeden Adil Karaismailoğlu; “2021 yılı içerisinde covid-19’un bütün dünyayı sardığı, bütün sistemleri kapattığı, fabrikaların kapandığı bir ortamda uzaya 2 tane uydu gönderdik. Bu uydular da 35 yıl ömrü olan yeni nesil haberleşme uyduları. Yani gözlem uyduları değil. 2021 yılı içerisinde TURKSAT-5A uydumuzla uzaya gönderdik ve haziran ayı içerisinde dünyanın üçte birine, yani yüzde 30’una hizmet vermeye başladık ve 2021 yılı sonunda da haberleşme uydusunu gönderdik. Şu an yörüngesine yerleşmek için 160 bin kilometrelik yolu kat etmeye devam ediyor. İnşallah onu da haziran ayı içerisinde faaliyete alacağız. Bunlar ayrıca ticari uydulardır ve dünyaya hizmet satan uydulardır. Yani dünyada uydusuyla temsil eden ülkelerden bir tanesi, özellikle 2023 yılında uzaya göndereceğimiz TURKSAT-6A uydumuzla birlikte, kendi uydusuyla uzayda temsil edilen 10 ülke arasına girmiş olacak Türkiye. Hedefimiz neydi; dünyanın gelişmiş en büyük 10 ekonomisinden biri olmak” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim