Bisikletiyle Bolu’dan yola çıkan Yaren Yalçın(18), 44 gün boyunca pedal çevirerek, 4 bin kilometre yol kat etti. Yalçın, “Sümela Manastırı’na, o yaşta bisikletimle çıkan ilk kişiymişim” dedi.

Özel Haber: Oğuzhan Eke

58

Bolu’da yaşayan 18 yaşındaki Yaren Yalçın, Türkiye’nin en genç uzun yol bisikletçisi olma hayaliyle 7 Temmuz 2022’de bisikletiyle Bolu’dan yola çıktı. Uzun ve zorlu bir yolculuğa başlayan genç; bisikleti, kamerası ve sırt çantasıyla Karadeniz sahil şeridi boyunca 4 bin kilometre yol kat etti. Farklı hikayelerle yolculuğunu süsleyen Yalçın; Zonguldak, Amasra, Sinop, Samsun, Ordu, Trabzon, Rize, Batum, Ardahan ve Kars’a uğradı.

G0352402

STAJ PARAMI BİRİKTİREREK, TUR BÜTÇEMİ OLUŞTURDUM”

Tura hazırlanırken lise stajı sırasında kazandığı parayı kullandığını ifade eden Yalçın, “Bu tura çıkmadan 1 sene önce planlayıp hazırlıklarımı yapmıştım. Daha önce aynı rota olmasa da farklı güzergahlarda gezen bisikletli gezginlerin yazılarını okuyup, yol deneyimlerini kendime aktararak, bu şekilde plan yapmıştım. Meslek liseli olduğum için son sene stajımda, staj paramı biriktirerek, tur bütçemi oluşturdum ve gezime bu şekilde devam ettim” dedi.

G0422473

“SAMSUN’DAN SONRA GECE SÜRÜŞ YAPTIM”

Güzergahı hakkında bilgi veren Yalçın, sıcak hava nedeniyle Samsun’da gece sürüşü yaptığını belirterek, “Bolu’dan çıktım Mengen üzerinden Zonguldak’a indim. Zonguldak’tan kıyı şeridini takip ederek; Rize, Ordu, Trabzon’a uğrayıp Batum’a giriş yaptım. Gürcistan, Batum’a… Oradan tekrar geldiğim yerden çıkıp, Kars’a geçtim. Yolda Samsun’dan sonra gece sürüş yaptım, onun haricinde Zonguldak’tan, Samsun’a kadar neredeyse bir in-çık şeridimiz vardı. Bisikletle tepe tırmanıp, tepe inme. Biraz yoruldum ama değdiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

3-5

“RİZE’DE YUMURTADAN ZEHİRLENDİM”

Zorluklarla karşılaştığını ve hastalandığını da aktaran genç bisikletli, “Rize’de yumurtadan zehirlendiğim için Recep Tayyip Erdoğan Hastanesine kaldırıldım. Fiziki olarak hiç alışamadım diyebilirim. Çünkü hep dinamiği farklıydı ama ilk 1 haftada mantığını kavradım” diye konuştu.

WhatsApp Image 2023-03-14 at 11.50.53

SÜMELA MANASTIRI’NA BİSİKLETİYLE ÇIKTI

Yalçın’ın, seyahatinde tekrar yaşanması güç ve ender anlar da oldu. Trabzon’a gittiğinde Sümela Manastırı’na, 18 yaşında bisikletiyle çıkan ilk kişi olduğunu öğrenen Yalçın, “Trabzon’a geldiğimde atmosferi çok farklıydı. Yani Trabzon aklımda farklı bir şekilde kaldı. İnsanı olsun, oranın iklimi olsun. Çok farklıydı. Hep Sümela Manastırı’na gitmek istemiştim. Bisikletle gezerken, turuma nasip oldu. Ve bisikletimle çıkmak için hazırlığımı yaptım. Sonra bisikletimle çıktım tabi çıkması çok ayrı bir zordu. Yürüyerek bile çıkması gerçekten imkânsıza yakın. Ben bisikletimle çıktım. Kendime inandım. O yaşta bisikletimle çıkan ilk kişiymişim. Oradaki görevliler söyledi. Fotoğraf çekildik. Sümela Manastırı’nı gezdim. Çok ayrı bir otantik havası vardı ama insanlar duvarlara yazılar yazmış. O yüzden birazcık üzüldüm açıkçası” ifadelerini kullandı.

2-7

“KYK YURTLARI OLMASAYDI GEZİMİ KONFORLU BİR ŞEKİLDE TAMAMLAYAMAZDIM”

Yolculuğunda en büyük avantajı ise KYK yurtlarında konaklayabilmek oldu. KYK yurtlarında kişisel ihtiyaçlarını karşıladığının altını çizen Yalçın, “KYK yurtlarında, gezginlere konaklama imkanı sağlanması için benim gittiğim dönem başlatılan bir proje vardı. O proje kapsamında ben de KYK yurtlarında konakladım. Duş alma ve kıyafetlerimi kıyama ihtiyaçlarımı giderdim. Onun haricinde konforlu bir şekilde uyudum. Bisikletimin çıkan sorunlarını oralarda tamir ettim. Diğer Türk gezginlerle tanıştım. Onlarla yol anılarımızı paylaştık. KYK yurtları olmasaydı gezimi konforlu bir şekilde tamamlayamazdım. Benim için çok zor olurdu” şeklinde konuştu.

8

“OTOSTOPLA DÜNYA TURU YAPMA DÜŞÜNCEM VAR”

Dönüş yolunda Doğu Ekspresi’ni kullanan genç, gelecek hedefleri için de şu ifadeleri kullandı:

“Gürcistan’dan sonra Batum’dan çıkış yaptım. Ardahan’dan Kars’a geçtim. Kars’ta bisikletimi Doğu Ekspresi’ne koyarak Ankara Garı’nda indim. Bir tren seyahatim de oldu bisikletle. Ankara’dan sonra bisikletle pedalladım Bolu’ya. Bisikletle bir düşüncem yok ama otostopla Dünya turu yapma düşüncem var, onu çalışıyorum şu anlık.”  

G0512566

Editör: Oğuzhan EKE