İlimizde yaşayan Afganistan uyruklu 10 kişi yangın bölgesindeki çalışmalara destek vermek istediklerini bildirdi. Türkiye ile kardeş olduklarını, yangın haberlerini gördükçe gözlerine uyku girmediğini söyleyen Afganistan uyruklu Doktor Ahmet Ziya Şirzad; “Türkiye ile kardeş gibiyiz, yardım etmek istiyoruz” dedi.

Haber: Servet Gökçek

Bolu İHH ile iletişime geçerek yangın bölgesindeki çalışmalara destek vermek için bir araya gelen Afganistan uyruklu vatandaşlar maddi- manevi her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirterek daha önce Afganistan’da gönüllü olarak görev aldılar.

“YARDIM ETMEK İSTİYORUZ”

Afganistan uyruklu Ali Rıza Malik Muhammed, yangın haberlerini gördüklerinden beri günlerdir uyuyamadıklarını ve  yardım etmek istediklerini anlatarak; “Biz yangın konusunda yardım etmek istedik. Arkadaşlarla toplandık. Biz birkaç gündür uyuyamıyoruz. Biz yardıma geldik buraya. Diğer arkadaşlarımız da yardım etmek istiyor. Bolu İHH’ya gelerek yardım ederiz dedik. Dışarıda bizden 15 kişi daha var, bizden haber bekliyor. Ben 4-5 gündür hiç uyuyamıyorum. Haberleri duyuyorum. Gözüme hiç uyku girmiyor. Bolu İHH’ya yardım edin bizi gönderin, biz yardım etmek istiyoruz diye geldik. Orada yardım ihtiyacı varsa gitmek istiyoruz. Bizim gibi Afganistanlı arkadaşlarımız var onlar da gelmek istiyor. Türkiye bize ev verdi, yardım etti. O yüzden biz de yardım etmek istiyoruz. Şu an toplamda 35 kişi gitmek istiyoruz fakat çok daha fazla arkadaşımız da haber bekliyor. Kadınlar var onlar da yardım etmek istiyor” ifadelerini kullandı.

“KARDEŞ OLARAK YARDIM ETMEK İSTİYORUZ”

Afganistan uyruklu Doktor Ahmet Ziya Şirzad, Türkiye ile kardeş gibi olduklarını ifade ederek;  “Biz Afgan olarak size yardım etmek istiyoruz. Biz bütün Afganlar olarak yardım etmeye geldik. Biz sadece 1 sene 2 sene değil, biz 100 sene 200 sene Türkiye ile kardeş gibiyiz. Biz size kardeş olarak yardım etmek istiyoruz” dedi.

Bolu İHH İnsani Yardım Vakfı Mali ve İdari İşler sorumlusu Mehmet Bayraktar,  ülkemizin birçok ilinde devam eden üzücü yangın olayları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 “EKİBİMİZLE BİRLİKTE YANGIN BÖLGESİNE GİTMEK İSTİYORLAR”

Bayraktar, Türkiye genelinde Acil Yardım çalışmalarının olduklarını ve ilimizdeki Afganistan uyrukları vatandaşların Akdeniz Bölgesi’ndeki yangın yerine gitmek istediklerine dikkat çekerek; “İHH İnsani Yardım Vakfı olarak biliyorsunuz bizim de Türkiye genelinde acil yardım çalışmalarımız oluyor. Bu yardım çalışmaları kapsamında ülkemizde hala devam etmekte olan özellikle Akdeniz’deki yangınlarımız için Afgan kardeşler burada mülteci olarak bulunuyorlar. Bu kardeşlerin hepsi Afganistan uyruklu. Bunlar ve bunlardan daha başka memleketlerden kişiler de geldiler. Bizim Acil yardım ekibiyle beraber Akdeniz’deki orman yangınlarıyla alakalı söndürme çalışmaları için bizden yardım talep ettiler. Kendilerini oraya göndermemizi istediler. Böyle bir talepleri oldu. 15 kişilik bir ekip ayarlamışlar. Hatta kendileri de Afganistan’dayken orada bu gibi çalışmalarda bulunmuşlar, yani ehiller bu işte. İtfaiye, yangın söndürme ve ilk yardım gibi konularda yardımcı olmaya hazırlar. Aralarında doktorlar da var. Bu kardeşlerimizin bu duyarlılıkları çok hoşumuza gitti, çok memnun olduk. Dışarıdan gelip bu ülkede yaşıyoruz, bu ülkenin ekmeğini yiyoruz, Türkiye bize kucak açtı. Türkiye’nin yangını bizim yangınımız, uyku uyuyamıyoruz gibi içimizi acıtacak şeyler söylediler. Çok hassas davrandılar, çok teşekkür ediyoruz. Allah kendilerinden razı olsun” ifadelerini kullandı.

“BOLU İHH ACİL KURTARMA EKİBİ OLARAK HAZIRIZ”

Bayraktar, Bolu İHH Acil Kurtarma ekibi olarak hazır olduklarını ve Afganistanlı uyrukları vatandaşların maddi olarak da destek olmak istediklerini söyleyerek, “Buraya mülteci bir kardeşimiz geldi. Kendi aralarında 300 kişilik bir sosyal medya grubu kurmuşlar. Kendileri de oraya mesaj atacaklarını, kaç kişi lazımsa biz o kadar kişiyle yardıma gidebiliriz dediler. Tabi ki biz İHH olarak Türkiye genelinde Acil Yardım çalışmalarında AFAD ile koordineli çalışıyoruz. Bizim de Acil Yardımla Afet koordinasyon merkezi kuruldu yangının ilk gününde. Bütün olaylar oradan takip ediliyor. İhtiyaç oldukça bizden isteniyor. Örneğin, sabaha karşı Balıkesir, Bursa ve Zonguldak’tan ikişer ekip yangın alanına çıktı. Böyle peyderpey illerden ihtiyaç oldukça yardım istiyor AFAD koordinasyonunda. Bizden de yardım istediğinde biz hazırız Bolu İHH Acil Kurtarma ekibi olarak. Bu arada bu kardeşlerimiz oraya gidip yangında yardım etmekten ziyade içlerinde maddi durumu iyi olan insanlar da varmış. Maddi olarak da biz yardım edebiliriz oradaki yangın zedelere diye talepte bulundular. Bunlar çok hoş, çok duygulu şeyler. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Türkiye’ye geçmiş olsun diyorum. Hayatını kaybeden vatandaşlarımız oldu. Onlara da Allah’tan rahmet diliyorum. Niyaz ediyoruz cenabı haktan. Bir an önce bu yangınlardan felaketlerden bizleri korusun” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim