Eğitim Sen Bolu Şube Yürütme Kurulu, Bolu Valisi Erkan Kılıç’ın 35. Geleneksel İzzet Baysal Ödüllerinde eğitim emekçilerine yönelik kullandığı “Çoğu gelişmiş ülkede öğretmenler sözleşmeli. Öğrencilerin başarısı nedir? Öğretmen çalıştığı alanda başarılı oldu mu, olmadı mı? Buna göre onun da sözleşmesi yeniliyor veya yenilemiyor. Bizim de böyle bir ödül ve cezalandırma sistemini mutlaka kurmamız gerekiyor.”ifadelerine tepki gösterdi.

Haber: CANSU GÜRZ

Eğitim Sen Bolu Şube Yürütme Kurulu, Vali Kılıç’ın ödül ve cezalandırma sözleri sebebiyle kaygılandıklarını dile getirerek, sistemin başarısızlıklarını kamu emekçilerine yükleyen yaklaşımın şiddete döndüğünü ve bu durumu tecrübe ettiklerini aktardı. Ayrıca, kendilerini kaygılandırdığının da altı çizildi.

“İZZET BAYSAL VAKFINA VE YÖNETİCİLERİNE ŞÜKRANLARIMIZI SUNARIZ”

Kurul, İzzet Baysal vakfı ve yöneticilerine şükranlarını sunduktan sonra başarılı öğrencileri tebrik ederek,“4 Ağustos 2022 Perşembe günü Bolu Bilim ve Sanat Merkezi’nde yapılan toplantıda 35. Geleneksel ‘’İzzet Baysal Vakfı Başarı Ödülleri’’ verildi. Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinatörlüğünde düzenlenen bu törende İzzet Baysal Vakfı Bolu genelinde lise birincisi öğrencilerimizi ödüllendirdi. Öncelikle eğitimden sağlığa Bolu halkına sayısız hizmetler sunan İzzet Baysal Vakfına ve yöneticilerine ilimizin eğitim yaşamına sundukları katkılardan dolayı şükranlarımızı sunarız. Başarı belgesi alan öğrencilerimizi ve öğrencilerimizin başarılarında katkısı olan tüm eğitim emekçilerini ve velilerimizi içtenlikle kutlarız” ifadelerine yer verildi.

“VALİNİN YAPTIĞI BU KONUŞMA KAMUSAL HİZMETİN DOĞASINA AYKIRIDIR”

Vali Kılıç’ın eğitim sistemi hakkında yapmış olduğu ödül-ceza sisteminin kamu hizmetine aykırı olduğunu, bu sebeple kaygı duyduklarını ifade eden Kurul, “Çok sayıda kamu kurumu yöneticisinin ve Bolu Valisi Sayın Erkan Kılıç’ın da katıldığı bu törende sayın valinin yapmış olduğu konuşmanın bir bölümünde kullandığı ifadeleri kabul etmemiz mümkün olmadığı gibi vali beyin konuşmasının bazı bölümlerinin bizleri kaygılandırdığını da kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Sayın Valimizin yaptığı konuşmada bizleri en çok kaygılandıran ve bu açıklamanın yapılmasını zorunlu hale getiren bölüm şu şekildedir: “...Çoğu gelişmiş ülkede eğitimde örnek verirsek, öğretmenler sözleşmeli. Okullarda bakıyor Müdür yılsonundaki başarı durumuna. Öğrencilerin başarısı nedir? Bu öğretmen çalıştığı alanda başarılı oldu mu? Olmadı mı? Buna göre onun da sözleşmesi yeniliyor veya yenilemiyor. Bizim de böyle bir, burada yaptığımız gibi ödül ve cezalandırma sistemini mutlaka kurmamız gerekiyor. Yoksa bazı kişiler çalışıyor, gayret ediyor. Öncelikle belirtmemiz gerekir ki sayın valinin bir kamu görevlisi olarak yaptığı bu konuşma kamusal hizmetin doğasına aykırıdır.” ifadelerini kullandı.

“KONUŞMANIN BU BÖLÜMÜNÜ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Eğitimde yaşanan sorunların üzeri örtülerek direkt eğitimcileri hedef gösterilen bu konuşmayı kabul etmeyecekleri aktarılan açıklamada, “Sayın valinin niyetinin ne olduğunu bilmemiz mümkün değildir ancak güvencesizliği, performansa dayalı bir çalışma rejimini öngören bir yaklaşımı içeren konuşmanın bu bölümünü kabul etmemiz mümkün değildir. Başarı ve başarısızlığın sorumluluğunu sadece eğitim emekçilerinin omuzlarına bırakan; eğitim yöneticilerinin, karar alıcılarının, eğitim politikalarını belirleyenlerin ve en önemlisi siyasi iktidarın sorumluluklarını yok sayan; eğitim sistemi sorunlarının üstünü örten ve eğitim emekçilerini doğrudan hedef alan ve üzeri örtük şekilde de olsa yaşanan sorunların nedeni olarak göstererek hedef alan bu yaklaşımın doğru olmadığını açıkça ve yüksek sesle belirtmek isteriz.” denildi.

“SAYIN VALİNİN GEÇERSİZ ÖNERİLERİNİ KABUL ETMEMİZ TABİ Kİ BEKLENİLEMEZ.”

Açıklamada, Kamu hizmetinin piyasanın hâkim yaklaşımı ile değil sürdürülebilir bir düzende ilerleyebilmesi için kadrolu ve güvenceli kamu emekçilerine ihtiyaç olduğunu hatırlatılarak; “Kamu hizmeti, doğası gereği eşit, ücretsiz, erişilebilir, nitelikli, düzenli ve sürdürülebilir olmalıdır ve bu hizmet kamu görevlileri eli ile sürdürülmelidir. Temel özellikleri sıralanan kamu hizmetinin olması gerektiği gibi üretilebilmesi ancak kadrolu ve güvenceli kamu emekçileri ile mümkündür. Kamu hizmetinde kar ve verimlilik kavramları hâkim değildir. Diğer bir ifade ile kamu hizmetini piyasanın hâkim yaklaşımlarıyla sürdürmek mümkün değildir. Sayın valinin piyasanın hâkim yaklaşımları ile kamu hizmetinin üretilmesine dönük geçersiz önerilerini kabul etmemiz tabi ki beklenilemez.” paylaşımı yapıldı.

“ÖĞRETMENLERE DUYULAN GÜVEN, EĞİTİM SİSTEMİNE DUYULAN GÜVENİN ÜZERİNDEDİR”

Vali Erkan Kılıç’ın konuşmasından dolayı kaygılandıklarını anlatan Kurul,“Birçok toplumda olduğu gibi ülkemizde de yapılan araştırmalarda kamuoyu tarafından öğretmenlere duyulan güven, eğitim sistemine duyulan güvenin üzerindedir. Sorunların konuşulmasını engelleyen, sistemin başarısızlıklarını kamu emekçilerine yükleyen bu yaklaşımın nasıl şiddete döndüğünü acı bir şekilde tecrübe ettiğimiz bir dönemde bu konuşmanın bizleri kaygılandırdığını ifade etmek isteriz.” dedi.

“NİTELİKLİ KAMUSAL EĞİTİM HAKKI İÇİN MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Sendika olarak öğretmenlerin mesleklerine sahip çıkarak öğrencilere daha iyi ve nitelikli bir eğitim sağlayacaklarını anlatan Eğitim Sen Bolu Yönetim Kurulu üyeleri, “Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak; güçlü bir eğitim sisteminin, öğretmeni merkeze alan, kadrolu güvenceli çalışma ve insanca yaşanacak bir ücretle, söz ve karar süreçlerine katılan güçlü bir öğretmen statüsünden geçtiğini biliyoruz ve bunun mücadelesini veriyoruz. Kamu yöneticilerinden kendilerine ve eğitim emekçilerine şu soruları sormasını istiyoruz: Öğretmenler eğitim sistemine ne kadar güveniyor ve kendilerini ne kadar güvende hissediyor? Öğretmenler kendilerini ne kadar söz sahibi hissediyor; ne kadar sorumluluk alabiliyor ve kendi potansiyellerini ortaya koymak için ne gibi desteklere gerek duyuyorlar ve destekleniyorlar mı? Eğitim ve Bilim emekçileri Sendikası olarak mesleğimize sahip çıkma, öğrencilerimizin nitelikli kamusal eğitim hakkı için mücadele etmeye devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim