Bolu Valisi Ahmet Ümit, Gerede’de köpek ölümlerinin gerçekleştiği iddialarına ilişkin, “olay bizzat tarafımca saat saat takip edilmiştir. Sorumlular hakkında yasal işlemlerin yapılacağı hususunda kimsenin tereddütü olmamalıdır” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Gerede Belediyesi Hayvan Barınağı’nda köpek ölümlerinin meydana geldiği iddia edildi. Konuyla ilgili daha önce kısa bir açıklama yapan Bolu Valisi Ahmet Ümit, yeni bir basın açıklaması yaparak tüm detayları saat saat paylaştı. İhbarlar üzerine çalışmaların titizlikle yürütüldüğü mesajını veren Vali Ümit, iddialar üzerine soruşturma da başlatıldığını belirterek, gerekli idari ve adli cezaların uygulanabileceği söyledi. Ümit’in açıklamasının başlıkları şu şekilde:

“BİLGİLENDİRİLME İHTİYACI HASIL OLMUŞTUR”

“İlimiz Gerede ilçesinde geçici barınakta bulunan hayvanlarla ilgili hepimizi derinden üzen vatandaşlarımız tarafından da yakinen takip edilen görüntülerle ilgili olarak 03.03.2022 tarihinde Valiliğimizin resmi internet sitesinde gerekli açıklama yapılmış ise de toplumumuzun hassasiyeti ve olayın ehemmiyeti sebebiyle yapılan çalışmalar hakkında kamuoyumuzun daha detaylı bir şekilde yeniden bilgilendirilmesi ihtiyacı hasıl olmuştur.”

“TARAFIMA ÖLÜM TEHLİKESİ BULUNAN HAYVANLARIN OLDUĞU İLETİLMİŞTİR”

“28 Şubat 2022 Pazartesi günü saat 19:30’da tarafıma: İlimiz Gerede ilçesinde Belediyeye ait geçici barınakta bulunan hayvanların çok kötü şartlarda tutulduğu ve ölüm tehlikesi bulunan hayvanların olduğu ihbarı iletilmiştir. Saat 19:34’te: derhal olay mahalline gitmesi ve mevcut hayvanların fizikî, sağlık, gıda, çevre-hijyen vb. yönlerden kontrol edilerek alınması gereken tedbirlerin acilen uygulanması konusunda Gerede İlçe Tarım ve Orman Müdürü’ne talimat verilmiştir. Gerede İlçe Tarım ve Orman Müdürü aynı gün, aynı saatlerde barınağa giderek gerekli incelemeleri yaparak, saat 23:00’da o an için barınakta ölüm tehlikesi bulunan hayvanın olmadığı ve gerekli tedbirlerin alındığı bilgisini vermiştir.”

“İYİLEŞTİRME İŞLEMLERİ TAMAMLANMIŞTIR”

“Aynı gün 23:58’de Tarım ve Orman İl Müdürü talimatlandırılarak; sabah erken saatte ekibiyle birlikte belirtilen barınağa gitmesi, detaylı bir şekilde gerekli denetimleri yapması, acil, kısa, orta ve uzun vadeli tedbirleri alması/aldırması ve Valiliğimizi de bilgilendirmesi istenmiştir. 01 Mart 2022 Salı günü saat 09:00’da Tarım ve Orman İl Müdürü ekibiyle birlikte bahse konu barınağa giderek gerekli incelemeleri yaptığını, mevcut hayvanların yaşam şartlarının iyileştirilmesi için çalışmaları başlattığını, akşam saatlerinde hayvanlar için gerekli ve yeterli yaşam şartlarının oluşturulduğunu, veterinerlerce barınağın takibata alındığını aynı gün saat 17:30’da bildirmiştir. Bilahare hayvanların gezinti yerlerini iyileştirme işlemleri de tamamlanmıştır.”

“VALİLİĞİMİZCE YAKİNEN TAKİP EDİLMEKTEDİR”

“Diğer yandan Gerede Belediyesi tarafından yeni bir barınak yapılmakta olduğu ve bu yönde çalışmaların sürdürüldüğü, iddialara esas olan ve geçici barınak olarak nitelendirilen alanda hayvanların geçici olarak bulundurulduğu anlaşılmıştır. Yeni barınakta hayvanların yaşam şartlarının çok daha iyi olacağı beklenilmektedir. Anlaşılacağı üzere olay bizzat tarafımca saat saat takip edilmiştir. Gelişmeler de Valiliğimizce yakinen takip edilmektedir. Yapılan çalışmaların son durumu tarafımca da yerinde denetlenecektir.”

“YASAL İŞLEMLERİN YAPILACAĞI HUSUSUNDA KİMSENİN TEREDDÜTÜ OLMAMALI”

“Ayrıca Valiliğimizce 1 Mart 2022 tarihi itibariyle, soruşturma açılarak konuyla ilgili ihmali olanların tespit edilmesi, cezâî (adlî), idârî ve disiplin yönünden gerekli işlemlerin yapılması istenmiştir. Sorumlular hakkında yasal işlemlerin yapılacağı hususunda kimsenin tereddütü olmamalıdır. Olaya gösterdikleri yakın ilgileri ve hassasiyetleri dolayısıyla vatandaşlarımıza teşekkür ederim”

Editör: TE Bilisim