Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencileri, yanan ormanları tekrar yeşillendirmek amacıyla, gökyüzünden tohumlama yapabilen ‘Seedrone Tohumlama Aracı'nı geliştirdi. Öğrencilerin geliştirdiği araç TEKNOFEST'in final etabında yarıştı. Baysal Teknoloji Takımı Kaptanı Erdem Alkan, “Yanan ormanları daha verimli yeşillendirmek için çalışmalar yaptık. Bunun için Seedrone’u geliştirdik. Engebeli bir araziye insan veya araç girmesi çok zor olabiliyor. Ama drone yukarıdan çok rahat tohumlama yapabiliyor” dedi.

Özel Haber: Oğuzhan Eke

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencileri Baysal Teknoloji Takımı’nı kurdu. Takım kaptanı Erdem Alkan ve Nurullah Çakır, Hatice Dumlu, Melih Özeren, Evren Öztürk, Mustafa Yurtkulu, Muhammed Emir Şahin yangınlar nedeniyle zarar gören ormanların yeşillendirilmesi için çalışma yaptı. Takım Rehber Öğretmeni Muhsin Uğur Doğan ve Bolu Türk Hava Kurumu Şube Başkanı Murat Çalışır’ın katkılarıyla çalışmalara başlayan öğrenciler, ‘Seedrone Tohumlama Aracı’ projesini hayata geçirdi. 2022’in Kasım ayında çalışmalar başlayan ekip, geliştirdikleri tohum haznesini, 6 kanatlı bir insansız hava aracı ile bir araya getirdi. Baysal Teknoloji takımının geliştirdiği İHA, TEKNOFEST finalinde de yarıştı.

“ORMANLAR ÇOK ENGEBELİ OLDUĞUNDAN ORAYA GİRİLEMİYOR”

Seedrone’nin, engebeli orman arazilerinde rahatlıkla çalışabileceğini belirten Takım Kaptanı Alkan, “Yanan ormanları tekrar yeşillendirme çalışmalarını daha verimli hale getirmek için çalışmalar yaptık. Bunun için Seedrone’yi geliştirdik. Seedrone, bir İHA. 6 pervaneli bir hexacopter. Altına yapmış olduğumuz tohumlama ünitesi sayesinde bir hektarı 10 dakikadan daha kısa sürede tohumlayabiliyor. Normalde bir ormanı yeniden yeşillendirme çalışması çok uzun ve maliyetli zaman alan işler oluyor. Çünkü engebeli bir araziye insan veya araç girmesi bazen çok zor olabiliyor. Yanan dağlar ve ormanlar çok engebeli olduğundan oraya girilemiyor ama drone yukarıdan çok rahat bir şekilde oralara tohumlama yapabiliyor” dedi.

“TOHUMLAMA ÜNİTESİNİ TASARLADIK”

Tohumlama ünitesini tasarladıklarını işaret eden Takım Rehberi Doğan, “Seedrone tohumlama aracının tohumlama ünitesini tasarladık. Bu tasarımın yenilikçi yönü, tohumlama aracı. Tohumlama aracında 2 tane motorumuz var. Motorlardan birincisi, fırçasız doğru akım motoruyla yemleme ünitesi kısmını kontrol ediyoruz. Servo motorlarla da tohum haznesinin açılıp kapanmasını kontrol ederek, bir tohumlama ünitesi tasarladık. Drone ile tohumlama ünitesini birleştirip bir ürün haline getirdik” ifadelerini kullandı.

“8 KİLOLUK BİR HAVA ARACI”

İnsansız tohum saçma aracının kapasitesine ilişkin bilgi veren THK Bolu Başkanı Çalışır, “Yaklaşık 4 kilo faydalı yük kaldırma kapasitesine sahip. Kendisiyle birlikte 8 kiloluk bir hava aracı. Altına koyduğumuz yem haznesi sayesinde, üniversitemizin geliştirdiği yem haznesi sayesinde, yaklaşık2 buçuk, 3 dakikalık sürede 1 hektar bir alanı tohumlayabiliyor. Hektara yaklaşık 2 kilo, 2 buçuk kilo tohum atıyor. Orman Bölge Müdürlüğünden aldığımız verilerle hektara 2, 2 buçuk kilonun yeterli olduğunu tespit ettik ve bununla ilgili bir cihaz tasarladık” diye konuştu.

“YAKIN ZAMANDA TİCARİ HAYATA ATILMASINI BEKLİYORUZ”

Geliştirilen cihazın yakın zamanda ticari hayata atılmasını beklediklerini dile getiren  Bolu Teknik Bilimler Meslek Yükselokulu Müdür Vekili ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Özyurt, “Üniversitemiz son 2 yıldır, TEKNOFEST paydaşı üniversitelerinden birisi olarak bulunuyor TEKNOFEST’te. Aslında öğrencilerimizin sürekli projeler üreterek, TEKNOFEST’te yer almasını arzu ettik. Bu sene, 5-6 yıldır işin içerisinde olan Ayvaz takımımızla beraber Seedrone de yarışlara katıldı. Biz Bolu Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak birkaç proje hazırladık. Bunlardan finallere katılmaya hak kazanan Seedrone oldu. Yüksek bir puanla bu yarışlara katılmak hakkı elde etti ve orada da çok büyük bir ilgi gördü. Bu ilgi sadece orada diğer yarışlarına karşı olan mücadelesinden değil aynı zamanda ortaya koyduğu projenin amacı ve hedefleri noktasında da büyük ilgi gördü. Ticari sektörden de büyük bir ilgi görerek, ürünümüzün yakın zamanda ticari hayata atılmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

seedrone7seedrone8seedrone5seedrone6seedrone3seedrone4seedroneseedrone1seedrone2

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ