(ÖZEL HABER: SERVET GÖKÇEK) - Motosiklet Eğitmeni Levent Arar, 125 cc'lik motorların B sınıfı ehliyetlerle kullanılabilmesine yönelik çalışmayla ilgili bilgiler verdi.

B sınıfı ehliyet sahiplerinin 125 cc motor kullanıp kullanamayacakları son dönemlerde merak konusu. Motosikletten kaynaklanan ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında son zamanlarda bir artış var. Dolayısıyla motosiklet sürücülerinin B sınıfı ehliyet ile 125 cc altında motosiklet kullanabilmeleri için eğitim almaları çok önemli ve gerekli.

Motosiklet Eğitmeni Levent Arar, B ehliyetine sahip olan kişilerin A1 sınıf ehliyet 125cc’ye kadar olan motosikletleri kullanabilmesine dair konuştu.

“BERABERİNDE ÇOK BÜYÜK SORUNLARI DA GETİRECEĞİNİ BİLMEMİZ GEREKİYOR”

Motosiklet Eğitmeni Levent Arar, “Motosiklet, trafikteki yoğunluğumuzu azaltmak için çok önemli bir araç. Bununla ilgili olarak bir araç yerine dört motosiklet çok rahatlıkla sığabiliyor. Park etme kolaylığı, yakıt ekonomisi ve daha ulaşılabilir olması sebebiyle oldukça önemli bir araç diyebiliriz. Trafikte artık yoğunlaşacak ve bunu kabul edeceğiz. Bununla beraber B sınıfı ehliyetle şu an hali hazırda 50 cc motosikletlere kadar kullanabiliyorlar sürücüler. Bunun 125 cc'ye çıkartılarak kişilerin bu motosikletleri de kullanılması, düzenlemesi şu an gündemde” ifadelerini kullandı.

“MOTOSİKLET DİĞER ARAÇLARDAN FARKLI DİNAMİKLERE SAHİP”

125 cc’ ye kadar olan motosikletlerin kullanılabilmesinin eğitim şartıyla sağlanacağına dikkat çeken Arar; “Motosiklet diğer araçlardan farklı olarak bir otomobil gibi değil. Yani dinamikleri çok farklı. İki tekerin tüm dinamikleri otomobilden farklı. O yüzden bu konuyla ilgili olarak şu andaki gündemde olan durum, 125 cc’ ye kadar olan motosikletleri kullanabilecekler ama bunu bir eğitim şartıyla yapabilecekler. Ancak şunu belirtmek isterim ki, Türkiye'de hali hazırda 16 yaşından itibaren alınabilen bir A1 ehliyetimiz mevcut ve bu 2016 yılından beri geçerli. A1 ehliyetinin içerisinde hem eğitim söz konusu hem aynı zamanda da bu eğitimin yapılıp yapılmadığı, gerçekleşip gerçekleşmediği ve aynı zamanda yeterli olup olmadığını test eden, Milli Eğitim Bakanlık tarafından düzenlenen bir sınavımız da var. Biz şimdi aslında bu sınavdan vazgeçip kişileri biraz daha kolaylaştırıp 125 cc motosiklete kolay ulaşsınlar istiyoruz. Ancak bu beraberinde çok büyük sorunları da getireceğini bilmemiz gerekiyor. Çünkü eğitim zorunluluğu gelecek belki ama bu eğitimin verilip verilmeyeceği konusunda benim endişelerim var. Ben bu noktada bu yasanın aslında hali hazırdaki A1 ehliyetle devam etmesi gerektiği kanaatindeyim kişisel olarak.” Şeklinde konuştu.

Editör: Servet GÖKÇEK