2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında Bolu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “Bağımlılıklarla Mücadele Danışmanlık Merkezi” açıldı.

Özel Haber: Aslı Akış

Başbakanlık Genelgesi ile Bolu İlinde Bağımlılıklarla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu oluşturuldu.  2018 yılı Bağımlılıkla Mücadele çalışmalarında kurul sekretaryasını ise Bolu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olup, 2018 yılı Bağımlılıkla Mücadele çalışmalarında alınan kararda 2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında yer alan Danışmanlık Merkezi Birimi,  Bolu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Sağlıklı Hayat Merkezi binası bünyesinde Aralık 2018’ de açıldı.

Refika Baysal Sağlıklı Hayat Merkezi bünyesinde açılan danışmanlık merkezinde;  madde bağımlılığı riski taşıyan veya madde bağımlısı olan tüm bireylere ve yakınlarına yönelik motivasyonel görüşme, bilgilendirme yapılmakta olup, irtibat kurulan ailelere yönelik yapılacak ev ziyaretlerinde belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda ilgili kuramlarla işbirliğine gidilerek Bağımlılık Danışmanlık Birimi tarafından aile ve bireye geri dönüş sağlanıyor.

Bağımlılık Danışmanlık Merkezi bu sorunu yaşayan birey ve ailelerin ilk başvurabilecekleri kapı olarak önem taşımaktadır. Bakanlığa ait AL0191 Uyuşturucu ile mücadele yardım ve destek hattının yanında Bolu İl Sağlık Müdürlüğünün koordinasyonunda il genelinde 24 saat esasına uygun olarak görev yapacak bir irtibat ofisi oluşturulmuş olup, 0533 897 00 37 numaralı telefondan 24 saat ulaşılabilecektir.

“HASTALARIMIZA TÜM İMKANLARI SAĞLIYORUZ”

Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin Demirkol, “Bağımlılıklarla Mücadele Danışmanlık Merkezi” hakkında bilgiler vererek; “Bağımlılık danışmanlık merkezimiz Refika Baysal Sağlıklı Hayat Merkezinde faaliyetine başladı. Valimiz Ahmet Ümit’in talimatları ve bağımlılık kurulunun organizasyonu ile böyle bir merkezin faydalı olacağı konusunda kanaat oluştu. Bu noktada biz İl Sağlık Müdürlüğü olarak bir sosyal çalışmacı ve psikoloğumuzu tıbbi sekreteri oradaki doktorumuz Ünal ve Suat Bey ile beraber bağımlılık danışmanlık merkezimizi faaliyete geçirdik. Burada bir aracımız, bir şoförümüz mesai saatlerinde aktif olarak hizmet veriyorlar. Merkezimize telefon ve danışmanlık hizmeti için talep geldiğinde Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz, Emniyet Müdürlüğümüz ve Valiliğimiz koordinasyonunda gerekirse eve gidiyoruz. Bağımlılık konusunda muzdarip olan hastamız ile görüşüyoruz, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanemizde randevu ve tedavi imkanlarını sağlıyoruz. Başvuran hastalarımız için psikolog, sosyal çalışmacı kendi alanlarında hizmetlerini veriyor. Bu hastaların bütün organizasyonları noktasında hepsini üstlenmiş durumdayız. Muhtarları ile görüşüp sosyal yardımlaşma vakfı, belediyemiz, iş kur ile diyaloğa geçiyoruz. Aslında hastalarımıza bağımlılık ile tedavi kısmı dışında öncesi ve sonrasıyla sosyal problemleriyle de mücadele edebilme noktasında İl Sağlık Müdürlüğü olarak yapıyoruz”  açıklamasında bulundu.

“AMACIMIZ KORUYUCU ÖNLEYİCİ ÇALIŞMALAR YAPMAK”

Refika Baysal Sağlıklı Hayat Merkezi Psikoloğu Elif Saraç, bağımlılık danışmanlık merkezinde ilk amaçlarının bağımlılık oluşmadan koruyucu önleyici çalışmalar yapmak olduğunun altını çizerek; “Bağımlılık Danışmanlık Birimimiz Aralık 2018 den itibaren hizmet vermeye başlamıştır. Birimimizde bir sosyal hizmet uzmanı bir psikolog ve bir tıbbi sekreterin yanında gerekli görüldüğü durumlarda bir şoför ve bir araçla da hizmet vermekteyiz. Alkol ve madde bağımlılığı riski taşıyan ve bağımlı olan kişilerin yanında yakınlarına da motivasyonel görüşme, bilgilendirme ve danışmanlık yapılmaktadır. İlk amacımız bağımlılık oluşmadan koruyucu önleyici çalışmalar yapmaktır. Kişi birimimize başvurduğunda risk taraması yapmaktayız ve görüşme buna göre şekillenmektedir. Bunun dışında Davranışsal Bağımlılıkla Mücadele ve Teknoloji Bağımlılığı konusunda da çalışmalar yapmaktayız” şeklinde konuştu. Öte yandan Saraç; “Teknoloji bağımlılığı dışında 18 yaş altı ve üstü bağımlılık riski bulunan, alkol ve madde bağımlıları da başvurabilir. Sağlıklı hayat bünyesinde sigara bırakma polikliniğimiz de var buraya da başvurabilirler” bilgisini de verdi.

Refika Baysal Sağlıklı Hayat Merkezi sosyal çalışmacı Hicret Betül Kılıç, bağımlılıkla mücadele konusunda yaptıkları çalışmalar anlatarak; “Sağlıklı Hayat Merkezi'nde Davranışsal Bağımlılıkla Mücadele kapsamında Teknoloji Bağımlılığı konusunda danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Burada teknoloji bağımlılığından kastımız internet ve sosyal medya bağımlılığı, telefon ve tablet bağımlılığı, oyun ve konsol bağımlılığı, bilgisayar ve televizyon bağımlılığı danışmanlık konularımız arasına giriyor. Teknoloji bağımlılığı olan kişilerle ve aileleriyle bağımlılık sürecinde koruyucu önleyici önlemler almak adına danışmanlık yapılıyor, ilk başvuru sonrasında kişi ile yapılan görüşmede ölçeklerle teknoloji bağımlılığının türünü ve ne boyutta olduğunu tespit ediyoruz. Sonrasında aile ve çevresini de işin içine katarak bağımlılığın ileri boyuta ulaşmasını engelliyoruz ve bu görüşmeleri broşürlerimizle birtakım kaynaklarımızla destekliyoruz. Kişiye ve ailesine bağımlılığın belirtileri, teknoloji bağımlılığından nasıl korunabileceği, internetin nasıl bilinci kullanılabileceği hakkında bilgilendirmeler yapıyoruz” diye konuştu.

“TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞINI ÖNLEME VE İNTERNETİN BİLİNÇLİ KULLANIMI EĞİTİMLERİ VERDİK”

Kılıç, aileler ve öğretmenlere önemli görevler düştüğünü vurgulayarak, madde ve teknoloji bağımlılığı konusunda kendilerine telefonlar aracılığı ile ulaşılabilineceğini söyledi. Kılıç;  “Burada aileler yanında okullarımıza, öğretmenlerimize velilerimize de önemli görevler düşüyor. 2018 yılında 4 ay içerisinde 4 okulda 126 veliye Teknoloji Bağımlılığını Önleme ve İnternetin Bilinçli Kullanımı konusunda eğitimler verdik. 2019 yılı içerisinde yine okullarımıza bu eğitimleri yapmaya devam edeceğiz.

Madde bağımlılığı ve teknoloji bağımlılığı konusunda danışmanlık almak isteyen vatandaşlarımız merkezimizin 212 4183 ve 215 3389 numaralı telefonlarından bizlere ulaşabilirler. Bunun yanında Uyuşturucuyla Mücadele Hattı 191 ve GSM numaramız 0533 897 00 37’den bizlere ulaşmaları mümkün” ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim