(Haber Merkezi) - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin Birleşmiş Milletler'in (BM) acilen devreye girmesi gerektiğini söyledi. Bahçeli; “İki devletli çözüm gerçekleşmeden silahların susması, kanın durması neredeyse tam bir hayaldir. Kimden gelirse gelsin savunmasız insanların hedef alınması felakettir.” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gündeminde 4. gününe giren Hamas-İsrail çatışması vardı. Uluslararası toplumu göreve çağıran Devlet Bahçeli, hızla ateşkes ilan edilmesi gerektiğini kaydetti.

“FİLİSTİN TAM BİR ASIRDIR FELAKETLERİN PENÇESİNDE”

Bahçeli, Filistin’in tam bir asırdır felaketlerin pençesinde, mağduriyetlerin çemberinde yer aldığına dikkat çekerek; “Bir zamanlar hâkimiyetimiz altında barış, huzur ve hoşgörüyle yönetilen coğrafyalar bugün zulmün ve zulmetin tutsağıdır. Biteviye devam eden bu tutsaklığın bedelini en ağır şekilde ödeyen de maalesef hiçbir suçu ve günahı olmayan mazlumlardır. Emzikli bebekler katledilmektedir. Parkta, bahçede, oyun alanlarında koşup oynayacak, gülüp eğlenecek çocuklar vahşi saldırılara maruz kalmaktadır. Hiç abartısız ifade etmek gerekirse, Türk-İslam medeniyetinin gönlü yaslı, gözleri yaşlı, gövdesi yanıktır. Bu kadarı da olmaz dediğimiz ne tür bir dram ve trajedi varsa zaman içinde olmuş, oluşmuş ve masum yüreklere taş gibi oturmuştur. Şöyle bir çevrenize bakınız; mazisi on yıllara dayanan nerede bir haksızlık varsa, nerede hukuksuzluk kök salmışsa, nerede insan ve inanç hakları ağır ihlallere uğramışsa, işte oralarda şiddet vardır, baskı vardır, çatışma vardır, insani felaketler dayanılmaz noktadadır. Emperyalizmin engellemesiyle çözüm yolları kapatılan, kontrol edilebilir kaos sahası olarak kademelendirilen sorunlu coğrafi bölgeler istikrarsızlığın ve insani yıkımların kaynağıdır. Filistin tam bir asırdır felaketlerin pençesinde, mağduriyetlerin çemberindedir.” şeklinde konuştu.

“FİLİSTİN SORUNU İÇİNDEN ÇIKILMASI ÇOK ZOR BİR GİRDABA SÜRÜKLENMİŞTİR”

Filistin sorununun içinden çıkılması zor bir girdaba sürüklendiğini belirten Bahçeli; “Filistin sorunu içinden çıkılması çok zor bir girdaba sürüklenmiştir. Bu sorun aynı zamanda bölgesel barış ve istikrarı zedelemiş, dahası dünyanın huzur ve güvenliğini tehdit eden bir seviyeye ulaşmıştır. Kaçınılmaz bir ihtiyaç olan iki devletli çözüm gerçekleşmeden silahların susması, kanın durması, şiddet sahnelerinin son bulması neredeyse ham bir hayaldir. Devam edegelen çatışmaların sebeplerini konuşmak yerine sonuçlar etrafında polemik üretmek faydasız ve boşuna bir emektir.  Adil ve kalıcı bir barış zeminin inşasını sağlayacak dirayet ve feragat karşılıklı olarak gösterilmediği müddetçe İsrail-Filistin sorununda bir arpa boyu mesafe alınması imkansızdır. Kaldı ki bugüne kadar farklı bir durum vasat bulmamıştır.” İfadelerini kullandı.

“SAVUNMASIZ İNSANLARIN HEDEF ALINMASI FELAKETTİR”

Genel Başkan Devlet Bahçeli, birleşmiş milletlerin acile devreye girmesi gerektiğinin altını çizerek; “Üzüntümüz yüzlerce sivil ve masum insanın ölmesidir. Kimden gelirse gelsin savunmasız insanların hedef alınması felakettir. İsrail-Filistin arasındaki geniş çaplı krize sağduyu ile yaklaşmak, bir an evvel arabulucuları devreye sokmak uluslararası toplumun acil gündemi olmalı.

“BM ACİLEN DEVREYE GİRMELİDİR”

İsrail, yıllarca Filistinli kardeşlerimize zulmetmiştir. Yıllarca insafsızca saldırmıştır, dünyanın gözü önünde tarifi olmayan insanlık suçları işlenmiştir. Uluslararası hukuk çiğnenmiş, BM (Birleşmiş Milletler) kararları yok sayılmıştır. İlk olarak ateşkes süreci derhal tesis edilmeli. Taraflar, itidal, sükûnet bir çizgiye eş zamanlı olarak gelmelidir. Hükümetin yapıcı, dengeli duruşu takdire şayandır. Sayın Cumhurbaşkanımızın atacağı adımlar desteklenmelidir” dedi.

“ORTAK AKIL VE ORTAK GELECEK ÇERÇEVESİNDE KENETLENMENİN BİR FIRSAT OLDUĞU KANAATİNDEYİZ”

Bahçeli, ABD’nin Türkiye’nin çabalarını desteklemesi çağrısı da yaparak; “Hamas’ın saldırı hazırlığından İsrail’in niçin haber alamadığını, Demir Kubbe’nin nasıl delindiğini, çatışmaların arka planında siyasi bir kurgunun bulunup bulunmadığını, çatışmaların iç siyasette sıkışan Netenyahu’nun bir oyunu olup olmadığını tartışanlar işin özünde Filistin davasını anlamayan, anlamak istemeyen, hatta Siyonist yayılmacılığa sempati besleyip selam duran müşkülpesent, meczup ve melez zihniyetlerdir. ABD'nin Doğu Akdeniz'e uçak gemisi göndermek yerine dostluk ve müttefiklik ilişkileri kapsamında Türkiye'nin barışçıl çabalarını anlayıp desteklemesi bölge ve dünya huzuruna saygın bir destek olarak yankı bulacaktır. Daha adil, daha eşitlikçi, daha güvenli, daha hakkaniyetli, daha özgür bir dünya mimarisi için ortak akıl ve ortak gelecek çerçevesinde kenetlenmenin bir fırsat olduğu kanaatindeyiz.

“FİLİSTİN DEVLETİ TANINMALI”

Filistin Devleti tanınmalı. ABD, Türkiye'nin çabalarını desteklemeli. ABD uçak gemisi göndermek yerine barış için çalışmalı.

“TERÖR ÖRGÜTLERİ ARASINDA TARAF TUTMAK TERÖR YÖNTEMİDİR”

Terörizmin hiçbir türevi makul ve meşru değildir. Terör örgütleri arasında taraf tutmak farklı ülkelerin üstüne salmak bir terör yöntemidir. Terörizm tüm insanlığa doğrultulmuş kanlı ve kalleş bir silahtır. Teslim olmayacağız boyun eğmeyeceğiz.” açıklamasında bulundu.

Editör: Oğuzhan EKE