Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Bolu Bağışçılar Vakfı tarafından ortaklaşa “Coğrafi İşaret ve Markalaşma Yolunda Bolu Civril Ayşe Fasulyesi Projesi” kapsamında, Çampınar Köyü’nde tarla günü düzenlendi.

HABER: ASLI AKIŞ

Projenin son aşamasında; projenin etkinliğini görmek kuru fasulye verimini göstermek amacı ile Çampınar Köyünde tarla günü düzenlendi. Düzenlenen etkinliğe İl Müdür Vekili Fahri Tetik, Ziraat Odası yetkilileri, Bolu Bağışçılar Vakfı yetkilileri, Şube Müdürleri, Muhtarlar, ilgili teknik personel ve 29 gönüllü üretici kadın çiftçi katılım gösterdi.

“ÜZERİNDE İTİNA İLE YILLARDIR ÇALIŞILMIŞ BİR DEĞERDİR”

Tarla gününde konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Fahri Tetik; “Bolu Civril Ayşe Fasulyesi, Bolu Bağışçılar Vakfı Başkanı Şerafettin Erbayram tarafından üzerinde itina ile yıllardır çalışılmış bir değerdir. Biz de İl Müdürlüğü olarak Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile fikir ve bilgi birliği içerisinde Bolu Civril Ayşe Fasulyesinin yaygınlaşması, Markalaşması ve Coğrafi işaret alması adına bir proje gerçekleştirdik. Koordinesi KTV  (Koordinasyon ve Tarımsal Veriler) Şube Müdürlüğü tarafından yapılan ve BÜBS Şube (Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı) Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen ve iki yıl sürecek bir çalışmaya start verdik. Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesinin; Bakanlığımızın insan odaklı çalışma anlayışı çerçevesinde pozitif ayrımcılığa tabi tutulan kadınlarımız tarafından gerçekleştirilecek olması da artı bir mutluluk kaynağıdır. Bu bağlamda başta üreticilerimiz olmak üzere üzerinde uzun yıllar çeşitli denemeler yapılarak seleksiyon uğrattığı Bolu Civril Ayşe Fasulyesi tohumlarını hibe eden Şerafettin Erbayram'a teşekkür ederiz.” diye konuştu.

“LEZZETİ, TADI, VERİMİ VE BEREKETİYLE HAYIRLI OLMASINI DİLERİM”

Bolu Civril Ayşe Fasulyesinin veriminin tahmin edilenin çok üzerinde gerçekleştiğini belirten Tetik; “Alınacak coğrafi işaret ile bir çorum leblebisi, Malatya kayısısı gibi Civril Ayşe denince akla gelen yer Bolu olacaktır. Bakanlığımız coğrafi işaretli projeleri önemsemekle birlikte her türlü desteği vermektedir. Ziraat Yüksek Mühendisi Ayşe Ekdioğlu koordinatörlüğünde ekimi, takibi ve teknik desteği yapılan Bolu Civril Ayşe Fasulyesinin verimi tahmin edilenin çok üzerinde gerçekleşerek dekara yeşil(taze) ve (yarı kuru) iç fasulyede 1037 kg. olmakla beraber buna ilave olarak şu anda bitki üzerinde bulunan kuru fasulye verimi de eklenecektir. Tahmini, kuru fasulye verimi 550-600 kg/da arasında beklenmektedir. Bu da patatese alternatif arayışında olan Bolulu çiftçilerimize harika denebilecek bir seçenek olarak yer almaktadır.  İnşallah önümüzdeki yıl 7 dekar olan ekilişi 50 dekar seviyelerine çıkarma sözünü de koordinatörümüzden aldıktan sonra emeği geçen paydaş kurumlarımıza ilgili şube ve personelimize, gönüllü yetiştirici bayanlarımıza ve organizasyonda bizleri misafir eden Çampınar köyü muhtarı ve sakinlerine canı gönülden teşekkür ederiz. Uygulama alanımızı gezdikten sonra Bolu Civril Ayşe fasulyesinin tadına da bakarak projenin başarısını hep birlikte göreceğiz. Bolu'muza lezzeti, tadı, verimi ve bereketiyle hayırlı olmasını dilerim" dedi.

“KIRSALDA BU PROJELERE KATKI SAĞLIYORUZ VE SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Proje hakkında konuşan Bağışçılar Vakfı Sekreteri Öznur Akkaya; "Beklentilerimizin çok üzerinde bir verim ile karşılaşmanın mutluluğu içerisindeyiz. Şehir dışında olması sebebiyle katılamayan Şerafettin Bey verim rakamlarını duyunca çok mutlu oldu. Hepinizin bildiği gibi kırsalda bu vb. projelere katkı sağlıyoruz ve sağlamaya devam edeceğiz. Bu bağlamda Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde başta Sayın İl müdür Vekili Fahri Tetik, Proje koordinatörü Ayşe Ekdioğlu olmak üzere özveri ile emek veren gönüllü yetiştiricilerimize teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim