(HABER MERKEZİ) - Çalışma hayatında bazı rahatsızlıklara sahip bireylere pozitif ayrımcılık uygulanarak erken emeklilik hakkı tanınabiliyor.

Sosyal güvenlik mevzuatı gereğince; Sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar çeşitli nedenlerle malul duruma geldiklerinde emekli olma imkanına sahip oluyor. Mevzuat kapsamında sağlık sorunları nedeniyle erken emekli olabilme imkanları genellikle malulen emeklilik ve engelli hakkıyla emeklilik olarak iki ana kategoriye ayrılıyor.

Sağlık sorunları nedeniyle iş hayatını sürdürmekte zorlanan vatandaşlar erken emeklilik hakkı kazanabiliyor. İş yaşantısının temposuna el vermeyen, bu gerekçeyle sağlık durumu bozulan veya rapor alan bireyler için erken emeklilik fırsatları oldukça önem arz ediyor. Sosyal Güvenlik Mevzuatı bu ihtiyaca cevap vermek üzere özel düzenlemeler içeriyor.

MALULEN EMEKLİLİK GRUBUNU KAPSAYAN HASTALIKLAR

Malulen emeklilik her türlü hastalık durumu için geçerli değildir. Bu tür emeklilik için bazı özel sağlık durumlarını kapsamaktadır. Öte yandan bu hastalıkların bireyde %60 ve üzeri olduğu bir iş gücü kaybı meydana getirdiği tespit edilmesi gerekmektedir. Söz konusu mevzuatta ayrıca çalışanların en az 10 yıl süreyle sigortalı olarak çalışmış olmaları gerektiği ve sigortalı kişinin 1800 günlük prim ödemesi gerçekleştirmiş olması şartı da belirtilmektedir.

MALULEN EMEKLİLİK ŞARTINA UYGUN KABUL EDİLEN HASTALIKLAR

Kanser

Epilepsi

Parkinson hastalığı

Beyin tümörleri

Behçet hastalığı

Organ nakli (kemik iliği hariç)

AIDS

Tüberküloz

Siroz

Zeka geriliği

Şizofreni

Bipolar bozukluk

Multipl skleroz (MS)

Serebral palsi

Felç

Uzuv kayıpları

Demans

Görme kaybı

Editör: Servet GÖKÇEK