Bolu İzzet Baysal Fizik ve Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Reyyan Yüce, kurban bayramında sağlıklı beslenme ve kurban eti tüketimiyle ilgili tavsiyelerde bulundu.

 ÖZEL HABER: NİLAY ÇELİK

Kurban Bayramı'nda et ile beslenmeye ilişkin tavsiyeler veren Diyetisyen Reyyan Yüce, bayram sabahında mutlaka kahvaltı yapılması gerektiğine işaret etti, Etlerin tüketim ve saklanma koşullarına da değindi.

Güne hafif bir kahvaltıyla başlanması önerisinde bulunan Reyyan Yüce; “Normalde yaptığımız peynir, zeytin, yumurtamızla yapacağımız kahvaltıyı o gün bir kenara bırakıp mideyi hafif rahatlatacak, aşırı doldurmayacak posa miktarı güzel, yoğun olan salata tarifi bir kahvaltıyla başlarsak en azından o gün hani mide yorgunluğumuzu bir tık azaltabiliriz” diye konuştu.

“ET 12-24 SAAT BUZDOLABINDA DİNLENDİRİLMELİ”

Yüce, kurban etlerinin ilk gün tüketilmemesi gerektiğini, eğer tüketilecekse de en az 12 saat dinlendirilmesinin altını çizerek, “Öncelikli olarak veteriner kontrolünden geçmiş, İslami ve hijyen şartlarına dikkat edilmiş kurban etlerimizi ilk gün tüketmemeyi öneriyoruz. Türk halkı olarak ete çok düşkün bir millet olduğumuz için o gün tüketeceksek bile en azından on iki, yirmi dört saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketmemiz gerekir. Ette en çok tercih edilen kavurmadır ama onları da yaparken şuna dikkat etmemiz gerekir. Ekstra bir hayvansal yağı, tereyağı, iç yağı kullanmamalıyız. Eti kendi suyuyla kısık ateşte pişirmeye dikkat etmeliyiz. Hatta onlara hani arama verici olarak taze biberiye, kekik, kırmızı biber, kimyon kullanabiliriz. Bunlar hem antioksidan özelliklerinden dolayı hem de sindirime yardımcı olmasından kolayı hani vücudumuza destek sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

 “BUZDOLABI POŞETLERİNDE VEYA YAĞLI KAĞITLARA SARARAK SAKLAYABİLİRİZ”

Etlerin saklanma koşulları için önerilerde bulunan Reyyan Yüce, “Buzdolabında etlerimize kullanacağımız porsiyon ölçülerinde küçük ebatlarda buzdolabı poşetlerinde veya yağlı kağıtlara sararak saklayabiliriz. Buzdolabının alt kısmı dediğimiz kısımda iki üç günü geçmeyecek şekilde, normal üst tarafında bir hafta kadar, derin dondurucu dediğimiz eksi otuz iki derecelerde de dört altı ay arası saklanması gerekir. Daha uzun süre muhafaza bizim için sorun yaratabilir. Yine buzdolabından çıkardığımız sonraki zaman dilimlerinde kullanacağımız etleri de direkt sıcak suya koyayım, çabuk çözülsün, kalorifer peteğine, sobanın yanına koyayım gibi bir yöntem kullanmamamız gerekir. Çünkü et yüksek protein yapısından dolayı mikroorganizmaların ürümesine çok elverişli o yüzden etin en sağlıklı çözdürme yöntemi bir gün öncesinden buzdolabının alt tarafına koyarak çözdürme yöntemini tercih etmemiz gerekir. Yoksa insan sağlığı için ciddi riskler oluşturabilecek durumlarla karşı karşıya kalabiliriz” şeklinde konuştu.

“SÜTLÜ TATLILARI TERCİH ETMELİYİZ”

Bayramda ağır ve şerbetli tatlılardan kaçınılması gerektiğini ifade eden Diyetisyen Yüce, “Her bayramda olduğu gibi hamur işi, ağır, şekerli, şerbetli tatlılar yemeyin. Sütlü tatlılara yönelmemiz gerekir. Yaz geldiği için onun yerine bir kase küçük sütlü dondurma olabilir. Özellikle şeker katılmış değil ama sade normal inek sütüyle ya da keçi sütüyle yapılmış dondurmaları tercih etmeniz aslında bizim için daha sağlıklı ve daha hafif bir bayram geçirmemizi sağlayacaktır” dedi.