(Özel Haber: Oğuzhan Eke – Aslı Akış) - Bolu’da çocuğuyla gezerken, sosyal medyada gördüğü hac – umre çekilişine katılmak isteyen Umut Şenduygu, 31 bin 500 lira dolandırıldı. Şenduygu, “Hac ve umre çekilişi olması cezbetti” dedi.

Çocuğuyla beraber Bolu’daki bir AVM’ye giden Umut Şenduygu (41), yemek söylediği sırada sosyal medyada bir katılım bankasına ait “Hac – Umre Çekilişi” ilanını gördü. İlana tıklayan Şenduygu, banka adına hazırlanan bir internet sitesine yönlendirildi. Kendisinden istenen T.C. kimlik numarasını, banka şifresini ve ardından gelen onay mesajını sisteme girdi. Şenduygu, işlemleri tamamlamasının ardından hesabından F.G. isimli şahıs adına 31 bin 500 lira para transferi yapıldığını fark etti. Dolandırıldığını anlayan Şenduygu, banka şifresini değiştirdikten sonra avukatıyla polis karakoluna giderek suç duyurusunda bulundu.

“BANKA ŞİFRELERİMİ SORDU”

Olayın nasıl gerçekleştiğini anlatan Şenduygu, “16 Şubat’ta AVM’de kızımla dolaşırken aynı zamanda sosyal medyaya bakıyordum. Bir katılım bankasının hac – umre çekiliş ilanı vardı. Ben de bu katılım bankası nasıl olsa, daha güvenilir diye aynı zamanda o bankanın kendi reklamları da vardı. Hac umreye gideceklere faizsiz, 3 taksit falan diye… Ben de çok akıl edemedim, o linke tıkladım. Ondan sonra bana T.C. kimlik numaramı, banka şifrelerimi sordu. Sonra ‘Başvurunuz alınmıştır’ dedi. Kapattım ben de” dedi.

“HEMEN İNTERNET BANKACILIĞINA GİREREK ŞİFREMİ DEĞİŞTİRDİM”

Avukatıyla karakola giden Şenduygu, “Aradan 15 dakika geçti. Bir mesaj geldi bana, ‘Hesabınızdan 31 bin 500 TL FAST çıkışı olmuştur’ diye. Hemen ardından saniyeler geçmeden müşteri hizmetleri tarafından arandım. ‘Bu işlem size aitse 1’i, size ait değilse 2’yi tuşlayın’ dedi. ‘En kısa sürede müşteri hizmetleri tarafından aranacaksınız’ dedi. Tabi ben müşteri hizmetlerini beklemeden hemen internet bankacılığına girerek şifremi değiştirdim. Daha sonra müşteri hizmetlerini ben aradım. Onlarla görüştüğümde bana ‘Transfer işlemlerine girin, iade isteyin oradan’ dedi, iade istedim. Avukatımı aradım, onunla birlikle Bahçelievler karakoluna gittik. Suç duyurusunda bulunduk” diye konuştu.

“BEN MAĞDUR OLDUM, KİMSE MAĞDUR OLMASIN”

Şenduygu, dikkatli olunmasını isteyerek, “Daha önce de hep duyuyorduk bunu. Ben düşmem bu işe yani... Sonuçta hiçbir SMS’e itimat etmiyorum, reklamlara katılmıyorum ama bir katılım bankası olunca… Bir de insanları nereden vuracaklarını çok iyi biliyorlar. ‘X’ bir çekiliş olsa evet bir şey demezdim ama hac ve umre çekilişi olması beni daha çok cezbetti. Ben mağdur oldum, kimse mağdur olmasın. Bu tarz sosyal medyada paylaşım yapılan hac, umre ya da ‘X’ bir şeylere tıklamamaları gerektiğini söylüyorum. Herkes dikkat etsin. Ben çok dikkat ediyorum, eşim dostum, ‘Sen nasıl dolandırıldın’ diyor ama insanlar o bir gaflete kapılabiliyor. Ben çocuğumla AVM’de dolaşırken, ona yemek söylerken ne olduysa o 3-5 saniyede oldu” şeklinde konuştu.

Editör: Oğuzhan EKE