Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri düzenlendi.

Haber: Aslı Akış

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde düzenlenen etkinliğe; Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı, J. Alb. Nadir Çelik, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Kazgan, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Biçen, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından İl Kültür ve Turizm salonunda 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla hazırlanan program ilk olarak Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Programda ilk olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Osman Kazgan günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Kazgan konuşmasında; “ İsveç'in Stockholm kentinde 1972 yılında yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan bir kararla, 5 Haziran, Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi. Bu tarihten günümüze 5 Haziran, Dünya Çevre Günü olarak kutlanmaktadır. Çevre Günü kutlamasının, çevre kirliliğinin etkilerine ve sonuçlarına dikkat çekmeye, daha sağlıklı bir çevre için, daha temiz bir dünya için çabaları yoğunlaştırmaya, vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

“ÇEVRE KİRLİLİĞİ TEHDİDİ ÖNEMLİ BOYUTLARDA”

Kazgan çevre kirliliğini tehdit eden unsurları sıralayarak; “Son yıllarda hemen herkesin farkında olduğu, insanlığın geleceğini yakından ilgilendiren ve evrensel bir tehlike oluşturan, çarpık kentleşme, sağlıksız sanayileşme, beslenme ve enerji konusunda yaşanan problemler, azalan ve tükenen canlı türleri, artan kirlilik ve iklim değişikliklerinin neden olduğu, global çevre kirliliği, çağımızın önde gelen sorunlarındandır. Doğayı kirleten ve ekolojik dengeyi bozan başlıca etken insan unsurudur. Çevre kirlenmesini, insanın doğaya verdiği zarar olarak da tanımlayabiliriz. Normal şartlarda kendi kendini temizleme özelliği olan doğa, insanın çeşitli faaliyetleri sonucunda aşırı kirlenmekte ve kendi gücünü aşan bu kirlenmeyi tolere edememektedir. İnsan faaliyetleri sonucu ortaya çıkan sanayi artıkları, yakıtlarla ortaya çıkan gazlar, dumanlar, petrol ve ilaç atıkları, plastik ürünler, spreyler, suni gübreler ve çöpler çevre kirlenmesine sebep olan en önemli etmenlerdir. Genel olarak bütün dünyada plansız endüstrileşme ve sağlıksız kentleşme, nükleer silah denemeleri, bölgesel savaşlar, tarımda kimyasal maddelerin bilinçsizce kullanılması, gerekli çevresel tedbirler alınmadan ve arıtma tesisleri kurulmadan yoğun üretime geçen sanayi tesisleri, çevre kirliliği tehdidini önemli boyutlara çıkarmaktadır” şeklinde konuştu.

“TEMİZ BİR ÇEVRE OLUŞTURMAK TEMEL HEDEFİMİZ”

Osman Kazgan, yaşanabilir çevre ve şehirlere sahip olmak için çalışıllması gerektiğine vurgu yaparak;  “Sürdürülebilir kalkınma, insan ile doğa arasında denge kurarak doğal kaynaklan tüketmeden, gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanmasına ve kalkınmasına imkân verecek şekilde bugünün ve geleceğin yaşamını ve kalkınmasını programlama anlamını taşımaktadır. Gelecek nesillere iyibir çevre bırakmak için çevre dostu teknolojinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sürdürülebilirliğin ön koşullarından biridir. Bir yandan sürmekte olan ekonomik büyümeyi desteklemek, bir yandan da doğal ve tarihi güzellikleri ile yeryüzünde başka bir yerde görülmeyen bir ekolojik ortama sahip olan ülkemizde, çevre kalitesini artırmak; havasıyla, suyuyla, yeşil alanlarıyla, temiz bir çevre oluşturmak temel hedefimizdir.

Çevre sorunlarının, kalkınma ve ekonomik gelişmeyle ilgisi olmasıyla birlikte, gerekli önlemler alındığı takdirde bu çok önemli oları iki konu birlikte çözülebilir, birlikte yürüyebilir. Genç bir nüfusa sahip olan ülkemizde üretimin arttırılması ve ekonomik gelişmenin önemi çok açıktır. Bu bakımdan kalkınmanın önüne her zaman çevre problemlerini çıkarmamalı, hem ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmeli hem de çevreyi korumalıyız. Bu dengeyi çok iyi kurmalıyız. Unutulmamalıdır ki! Biz doğayı korudukça doğa da bizi korur. Mevcut çevre sorunlarının çözümü için resmi otoritelerin gerekli tedbirleri almasının yanı sıra, bütün herkesin çevre konusunda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve olumlu tüketim alışkanlıklarının kazandırılması gerekmektedir. Mavi bir gökyüzü, yemyeşil tabiatı ile insanlığa örnek teşkil edecek "yaşanabilir çevre ve şehirlere" sahip olmak için çalışılmalıdır. Bu amaçla, İlimizde yürütülen projelerle, atık yönetiminden temiz enerjiye, kaliteli içme suyu temininden doğanın korunmasına kadar her alanda yoğunlaştırılan çalışmalar sonucunda, vahşi çöp dağlarından elektrik üretilen modern atık bertaraf tesislerine geçiştir” ifadelerini kullandı.

“TOPLUM OLARAK ÇEVREYE DUYARLI HALE GELMELİYİZ”

Osman Kazgan’ın ardından Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz konuştu. Yılmaz; Dünya çevre günü dolayısıyla çevre duyarlılığı hakkında mesajlar vererek; “Kirli gördüğümüz bire şeyden rahatsız olmak pis gördüğümüz bir şeyden de kurtulmak tabiatımızı korumak kollamak bizim elimizde. Bu işleri bozan insanlar. Ülkemizde de kirlilikten rahatsız olma oranının çok düşük olduğu bilesiniz. Bolumuzda da kötü görüntü ve kirlilikten rahatsız olma konusundaki duyarlılığının çok zayıf olduğunu bilesiniz. 3 kişiden birinde bile bu duyarlılık yok desem alınabilirsiniz ama bu gerçek. Bu işi beraberce yapmamız gerektiğini bilesiniz. Evde başlayacak aile, okul ve çevre duyarlılık konusundaki çalışmayı hep beraber yürütmek durumundayız. Şu an şehirlerin temizliği ile biz sorumluyuz. Bu konuda çok ciddi çalışmış olmamıza rağmen ayrıştırarak çöp toplama konusunda başarılı olmamıza rağmen o konuda geriye gittiğimizi görüyoruz. Eğer kötü görüntüden kokudan rahatsızlığımız artarsa bu konuda da ilgili birimlere duyurabilirsiniz. Toplum olarak çevreye duyarlı hale gelmeliyiz. Herkesin sorumluluk üstlenmesi gerekiyor. Gördüğünüz her kirlilikte bizi uyarın ki sizin sayenizde daha sağlıklı bir şehri hep beraber inşa edelim” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kültür İlkokulu öğrencilerinden Nisanur Ayvaz “Daha Güzel Bir Dünya” adlı şiiri okudu. Daha sonra aynı okulun öğrencileri ‘Dünyayı Birlikte Kuralım’ rontunu sergiledi. Gösteri izleyenler tarafından büyük alkış aldı. Gösterinin ardından ilkokul öğrencisi Sıla Simge Aktaş ‘Neye Yarar Kirli Çevre’ adlı şiiri okudu. Şiirden sonra Kültür İlkokulu öğrencileri tarafından hazırlanan Dünya Çevre Günü konulu slayt gösterisi sergilendi. İlkokul öğrencilerinden Ömer Atlıkan’da ‘Çevremiz’ adlı şiiri okudu. Kültür İlkokulu öğrencileri tarafından hazırlanan gösterilerin sona ermesinin ardından Bolu Belediyesi ile Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda dereceye giren okullara ödüller verildi. Ödül töreninin ardından etkinlikler sona erdi.

5 Haziran, Dünya Çevre Günü kapsamında düzenlenen yarışma sonuçları:

Atık Pil Toplama Kampanyası yarışma sonuçları

1.Yunus Emre İlkokulu

2.Vilayetler Hizmet Birliği Anaokulu

3.Mudurnu Yazılar Ortaokulu

Çevre Eğitimi Projesi Yarışma Sonuçları

Anaokulları Kategorisinde

En Temiz Okul Yarışması Birincisi;

Vilayetler Hizmetler Birliği Anaokulu

En Çevreci Bahçe Yarışması Birincisi;

Solmaz ve Ahmet Baysal Kadriyeana Anaokulu

Çevre Eğitimi Projesini En İyi Uygulayan Okul;

Bolu Bağışçılar Vakfı Anaokulu

İlkokul- Ortaokul Katagorisinde

En Temiz Okul Yarışması Birincisi;

Behiye Baysal İlkokulu –Ortaokulu

En Çevreci Bahçe Yarışması Birincisi;

Kültür İlkokulu

Çevre Eğitimi Projesini En İyi Uygulayan Okul;

Dağkent Kıroğlu Eğitim ve Sağlık Vakfı İlkokulu- Ortaokulu

 

 

Editör: TE Bilisim