(Özel Haber: Aslı Akış) - Et fiyatlarındaki artış durdurulamıyor, etiketi gören isyan ediyor... Kuzu etinde bir yıllık artış yüzde 118'i, danada ise yüzde 84'ü gördü. 2024'ün ilk üç ayında da kırmızı etin fiyatı yüzde 40 pahalandı.

 Ramazan bayramı sonrası et fiyatları yeniden güncellendi. Sofraları daraltan sürekli artışlar, temel gıda maddelerindeki fiyat yükselişleriyle devam ediyor. İlk üç ay içinde et fiyatlarındaki artış %40'a ulaşarak yeni zirvelere ulaştı.

 Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre, yılın ilk 3 ayında kuzu etine gelen zam oranı yüzde 39.3 olurken, ocak ayında dana etinde ise yüzde 24.8 artış yaşandı. Ulusal Kırmızı Et Konseyi verilerine göre ise dana eti son bir yılda yüzde 83.4 zamlanırken, kuzu etine gelen zam bir yılda yüzde 118’i buldu.

 1 AY ÖNCEKİ FİYATLAR

Ramazan ayında Bolu’da dana kıymanın 1 kilosu 480 TL, dana kuşbaşının 1 kilosu 520 TL, dana kemikli etin 1 kilosu 650 TL’den satılıyor. Öte yandan Kuzu Pirzolanın 1 kilosu 750 TL, Kuzu Gerdan 450 TL, Kuzu İncik 530 TL, Kuzu Boşluk 450 TL, Kuzu Kemiksiz But 650 TL ve kuzu sırım ise 650 TL’den kasap reyonlarında alıcı buldu.

 GÜNCEL FİYATLAR

Ramazan ayı geçti, bayram bitti et fiyatları aldı başını gidiyor. Dana kıymanın 1 kilosu 550 TL, dana kuşbaşının kilosu 580 TL., dana antrikot 750 TL’den satılıyor. Kuzu Pirzolanın 1 kilosu 800 TL, Kuzu Gerdan 450 TL, Kuzu İncik 530 TL, Kuzu Boşluk 450, Kuzu Kemiksiz but ise 750 TL’den reyonlarda satışa sunuluyor.

 “FİYATLARI GÖRÜNCE ŞAŞIRIYORLAR”

Kasap Batuhan Koban; “Kesimler yükseldiği için fiyatlarda artışlar olabiliyor. Müşterilerde geldiği zaman fiyatları görünce şaşırıyor. Artık 1 kilo et alan yarım kiloya düştü. Yarım kilo et alan 250 grama düşürdü. Git gide işler durma noktasında geldi.” dedi.

 “VATANDAŞ EN UCUZU TERCİH EDİYOR”

Vatandaşların reyondaki et ürünlerinden hangisini en uygunsa onu tercih ettiğini belirten Koban; “Ramazan ayında kıyma 500 TL idi şu anda 550 TL. Tüm kasaplarda fiyatlar bu şekilde. Kesimler yükseldiği için bizde fiyatları mecburen yükselmek durumunda kalıyoruz. Millet şu anda en uygun gördüğü için kıyma alıyor. Vatandaş için ucuz hangisi ise ona bakıyor. Satışlarımızda eskiye göre düştü.” şeklinde konuştu.

 “TÜKETİCİ CEBİNDEKİ PARAYI DÜŞÜNÜYOR”

Kasaba et almaya gelen müşteri Caner Elemana; “Durum gerçekten üzücü. Fiyatların bu kadar yüksek olması tüketicinin de cebindeki parayı düşürüyor. Et seven biri olarak zorlanıyoruz. Her ay bir önceki aya göre aldığımız et oranları azalıyor.” İfadelerini kullandı.

Editör: Oğuzhan EKE