İntihar, bir mana da yok olma ve hayattan kopmaktır.

Kendisini öldüren insanların çoğu depresyon hastasıdır.

Genelde birkaç sebebin bir araya gelmesiyle bir intihar eylemi ortaya çıkar. Depresyon ve diğer ruhsal hastalıklar yanında kötü yaşam olayları da intihar riskini artırmaktadır. Tüm dünyada günde ortalama 1000 kişi intihar ederek yaşamına son vermektedir. Yetişkinlik demek, aynı zamanda bazı sorumlulukların yerine getirilmesi demektir. Bakmak zorunda olduğunuz bir aileniz, aileniz ile yürütülmesi gereken düzenli ve güvenli bir ilişki, iş bulma, işinizin getirmiş olduğu yükümlülükler gibi birçok nedenler kişiyi intihara sürükleyebilir. Ruhsal olarak kendini yalnız hisseden, hayatta ona sahip çıkan birinin olmadığını düşünen, geçmişte yaşanan birçok olayı unutamayıp bunlardan kurtulmanın tek yolunun ölüm ile sonuçlanacağını düşünmesi…

Ülkemiz içerisinde işsizlik büyük bir sorundur. Bununla beraber işsizliğin getirmiş olduğu bazı durumlar vardır. İntihar eden erkeklerin yaklaşık %36'sı, kadınların da %53'ü 30 yaşından küçüktür. Bu intiharların çoğunda kişideki psikopatolojiden çok; yaşam sorunları ve krizler göze çarpar.

Diğer önemli konu ise her intihar tehdidi ciddiyetle ele alınmalı, kişinin önemsendiği ve verdiği mesajların anlaşılmaya çalışıldığı, intihara meyilli insana hissettirilmelidir. Sosyal medya aracılığıyla bir çağrıda bulunması, arkadaşlarına ya da yakınlarına bir şeyler anlatmaya çalışması aslında ölümün kıyısında kalmasıdır. Fark edilen bir el belki de onun hayata sımsıkı bağlanmasına sebep olacaktır. Bu bağlamda diğer önemli olanı ise eğitim kurumlarında ruhsal ve bedensel rahatsızlıklara karşı eğitim programları hazırlanmalıdır. En önemlisi de işsizlik ve yoksullukla mücadelede ciddi politikalar geliştirilmelidir. İşsiz kalan kişi, kendini suçluyor, kendini beceriksiz, yetersiz görüyor. Saldırgan davranışlar ve şiddete başvurma da artıyor. Çiftler arasında kavga, aile içinde huzursuzluklar vb… birçok nedenler ortaya çıkmaktadır.

Bu kadar zorluklarla yaşamak elbette ki zordur. Maddi olanaklar, sevgisizlik, insanların ikiyüzlü davranması, fikir ayrılıkların olması, birçok hainin ortaya çıkması, isteklerinizin karşılanmaması gibi…  Ama bazen güzel bakmak, her şeyi olumlu olarak değerlendirmek, karşındaki insanı sevmesen bile küçücükte olsa güzel bir davranışını görmek, maddi açıdan zorluğu sadece “ben” olarak düşünmeden, daha kötü durumda olan insanların yaşama nasıl tutunduğunu görebilmek, aslında yaşamadan zevk alacağımızı ve mutlu olacağımızı gösterir. Hayat çok kısa… Bari biraz mutlu yaşayalım…

Son olarak bir kere bile aklınıza intihar etme düşüncesi geldi ise mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. İkinci bir şansı yakalamayabilirsiniz.