25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle Atatürk Orman Parkında bir program düzenlendi. Program kapsamında, farkındalık oluşturmak amacıyla, bisiklet turu da düzenlendi.

MEHMET FATİH YALINIZ

Atatürk Orman Parkında düzenlenen programa, Bolu Valisi Ahmet Ümit, AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Biçen, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Koçyiğit, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende ilk konuşmayı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Koçyiğit yaptı. Koçyiğit, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, kadınımızın sorunlarının paylaşıldığı, maruz kaldığı kötü tavır ve davranışların engellenebilmesi için çözüm yollarının arandığı ve tüm dünyada kadına yönelik şiddete karşı farkındalık oluşturmak için Birleşmiş Milletler Kurulu kararı ile ilan edilen bir gündür. Aile ve Çalışma Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak kadının statüsü kapsamındaki hizmetlerle kadınların haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapma, sosyal ve ekonomik, kültürel ve siyasal yaşamdaki konumlarını geliştirmek, hak, fırsat ve imkanlardan eşit bir şekilde yararlanmaları konusunda çalışmalar yapmaktır. Kadına yönelik şiddet, fiziksel, duygusal ve ekonomik boyutları ile söz konusu dokunulmazlıkları ihlal eden, büyük bir insanlık suçudur. İster toplumsal, ister özel yaşamda meydana gelsin, kadına yönelik şiddet, kadının fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik açıdan zarar görmesine, acı çekmesine yol açan kadının temel hak ve özgürlükleri ile onurunu zedeleyen, haksız, hukuksuz bir eylemdir. Kadına yönelik şiddeti maruz gösterebilecek, ne insani, ne de İslami manada hiçbir gerekçe bulunmamaktadır.

Kız çocuklarını rahmet vesilesi olarak zikreden, kadının eğitimine ayrı bir önem atfeden, cennetin, annelerin ayağı altında olduğunu ifade eden Hz. Peygamber Efendimiz cahiliye zihniyetinde kadına yönelik şiddeti içeren bütün olumsuz inanç ve düşünceleri ayaklar altına almış ve reddetmiştir.” diye konuştu.

“Şiddetin her türlüsüne karşıyız”

Etkinliğin devamında konuşan AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, şiddetin her türlüsüne karşı olduğunu ifade etti. Aydın şöyle konuştu; “Kadına karşı şiddetle mücadele günü kapsamında bir aradayız. Kadın hakkı insan hakkı, bu hak ailede başlıyor. Bizim gibi, babaların kız çocuklarına, erkek evlatların annelerine düşkün olduğu bilinen, abilerin özellikle kız kardeşlerini çok sahiplendiği, kolladığı dolayısıyla öznenin kadın olduğu bir medeniyette kadına şiddeti anlamak, algılamak mümkün değildir. Dinimizce de, kadına verilen değer ortadayken, Peygamber Efendimizin insana merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez dediği ve böyle buyurduğunu bilirken, kadına şiddeti bizim normal koşullarda anlamamıza imkan yok. Aslında şiddeti kadın bağlamında konuşuyoruz ama biz şiddetin her türlüsüne karşıyız, erkeğe, çocuğa, hayvana kime olursa olsun yapılan şiddete bu uygulamaya karşıyız.

Bu tür şiddet vakaları geçmişte yaşanmışken, tarihe baktığımızda hiçbir şekilde kadına karşı şiddeti görmek, böyle bir uygulamaya rastlamak mümkün değildir. Kadın yalnızca çiçektir diye algılatılan düşünceden kurtulmak gerekir. Kırılgan, bakılmaya, ilgiye muhtaç gibi algılatılan kadın formundan çıkmak gerekir. Türk kadını, Türk annesi, Osmanlı’daki Hayme Ana’nın, Kurtuluş Savaşı’ndaki Elif Kadınların soyundan gelenleriz. Biz hayata karşı dik durabilen, dik durmayı başarabilen nesillerin evlatlarıyız. Biz bu bağlamda olsak olsak, asırlık bir çınar oluruz, çiçek Türk Kadınına anneye yakışan bir kavram asla olamaz.

Kadına karşı şiddetle mücadele kapsamında bir yasal düzenleme hiçbir yerde yapılmamıştır. Ancak ülkemizde, 6284 sayılı Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Kanunu kapsamında kadınlara sunulan haklar oldukça fazladır ve bunların uygulanması birebir takip edilmektedir. Bugün şiddete uğradığını ifade eden bir kadın Valiliğe, hastaneye, polise, savcılığa, şiddeti önleme merkezlerine, nereye başvurursa başvursun hiçbir masraf ödemeden kendisi ile ilgilenilmekte, talebi dikkate alınmaktadır.”

“Hürmete en çok layık olan kadınlar, anneler ve eşlerdir”

Etkinlikte son konuşmayı yapan Bolu Valisi Ahmet Ümit, şunları söyledi; “Bizler evlada, anneye babaya, ne şekilde davranılacağının en müstesna kuralına inanan insanlarız, anaya babaya, öf bile dememek gerektiğinin, eşine hayırlı olanın, toplumun en hayırlı insani olduğuna inanan bir kültürün insanlarıyız. 9 cephede savaşan ecdadımız, dedelerimiz cephelerde savaşırken, evlerinde çocuklarını besleyen annelerimiz olmasaydı, ninelerimiz olmasaydı, yeri geldiğinde, Kara Fatmalar, Şerife Bacılar olmasaydı, Nine Hatun’lar olmasaydı, bugün bu bayrağımız altında şu konuşmayı yapamayacaktık, Allah korusun. Neresinden tutarsak tutalım, kadın olsun, erkek olsun herkesin yeri ayrı ama kadının, annenin, kız kardeşin, kız evladın ayrı bir yeri vardır.

Peki ne oldu da televizyonlardan her gün cinayet haberleri alıyoruz. Seven insanlar sevdiğini neden öldürüyor? Böyle bir sevgi olabilir mi? Ne için taciz haberleri alıyoruz? Ne için olmadık haberlerle karşı karşıyayız. Kadına yapılan zulüm ve şiddet genel hatları ile düşündüğümüzde, mazluma yapılan şiddettir. Zayıfa uygulanan zulümdür. Pazısı olan güçlü, o zaman dağdakiler bizden daha akıllı daha güçlü, böyle bir şey olamaz. Eşrefi mahlukat dendiğinde insan akla geliyor. İnsan eğer pazu gücü ile ölçülecek olsaydı, herkes birbirini yer geçerdi. Normal şartlarda bizim milletimiz bu değil. Bizim zayıfa bırakın şiddet uygulamayı, bırakın haksızlık yapmayı, kendisinden daha zayıf, insan olabilir, hayvan olabilir, devlet olarak bile biz sürekli zayıfların yanında yer almadık mı? Bu millet sürekli mazlum ve mağdurun yanında yer almadı mı? Kurtuluş Savaşımız mazlum milletlere örnek olmadı mı? Bugün hala, bugün için devletimiz dünya mazlumlarının umudu durumunda değil mi? Bütün bunların sebebi bizim inancımızdır. Bizim kültürümüz ve inancımız hakkın yanında yer almayı gerektirir. Hakta ise kız çocuğu ve oğlan çocuğu, erkek ve kadın, anne ile baba, dede ile nene, herkes eşit hakka sahiptir.

Şiddete hayır diyoruz, şiddet bir zulümdür diyoruz, zulümle abat olunmaz diyoruz. Her nerede olursa olsun, hanımlar bizim annelerimiz, bizim eşlerimiz, bizim kardeşlerimiz, bizim halalarımız, teyzelerimiz. Üzerine toz kondurmadığımız kız evlatlarımız. Kısacası, hürmete en çok layık olan kadınlar, anneler, eşler. Bu vesile ile bütün hanımlarımıza, bütün kardeşlerimize, bütün hanımefendilere özel hürmetlerimi, muhabbetlerimi ve saygılarımı sunuyorum.

Bugün, kadına karşı şiddetin kınanması için, kadına karşı şiddetin anlatılması farkındalığın oluşturulması için ilan edilmiş bir gün. Sadece bugün değil, 365 gün hayat boyunca, zulme hayır, şiddete hayır, hakka evet, hukuka evet, adalete evet, bütün eşlerimize, bütün annelerimize bütün kız evlatlarımıza, halalarımıza, teyzelerimize, toplumumuzun yarısını meydana getiren tüm hanımefendilere hürmetlerimizi sunuyoruz.”

Konuşmaların ardından, başta Vali Ahmet Ümit olmak üzere protokolün katılımıyla, farkındalık oluşturmak için bisiklet turu düzenlendi.

Editör: TE Bilisim