(HABER: ASLI AKIŞ)-KESK Bolu Şubeler Platformu adına SES Başkanı Bircan Öztop, ülkemizin birçok yerinde sendikal hakları ve insanca çalışma koşulları adına direnen işçilere destek olunması çağrısında bulundu. Öztop; “İşçilerin bu kararlı mücadelesini Bolu’dan selamlıyoruz. Biliyoruz ki Özak, Agrobay, Sputnik işçisinin kazanımı tüm işçilerin kazanımı olacaktır. O yüzden Bolulu tüm işçi ve emekçileri bu mücadelelere sahip çıkmaya, mücadele eden işçilerle dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.

Özak işçilerinin baskı ve mobbinge karşı başlattığı direniş 27 Kasım'dan bu yana sürüyor. Urfa Organize Sanayi Bölgesi'nde direnişlerini sürdüren işçiler ile sendikalı oldukları için işten atılan ve direnen Agrobay işçilerine KESK Bolu Şubeler Platformu üyeleri de destek verdi. Rusya devleti destekli haber yayıncısı Sputnik Türkiye’nin İstanbul ve Ankara ofislerinde çalışan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grevi devam eden gazeteciler de unutulmadı.

Sendika binasında bir araya gelerek işçilerin dayanışmasına ortak olarak ses yükselten KESK Bolu Şubeler Platformu adına SES Başkanı Bircan Öztop; “İşi için, ekmeği için, insanca yaşamak için, sendikal hak ve özgürlükleri için ülkemizin birçok yerinde Özak Tekstil’de, AGROBAY’da, Rusya Haber Kanalı SPUTNİK ’ te işçiler direnmekteler” diye konuştu.

“ONLARI BU MÜCADELEYE İTEN KOŞULLARA “ARTIK YETER” DİYORLAR”

Öztop, Özak tekstil işçilerinin yaşadıklarını hatırlatarak; “Urfa’da Özak patronuna karşı anayasal hak olan sendika seçme özgürlüğünü kullanan Özak tekstil işçileri 20 günü aşan süredir atılan arkadaşlarının işe geri alınması, sendika seçme haklarına saygı duyulması, direnişte geçen sürede uğradıkları maddi zararların karşılanması talepleriyle direnişteler. Taleplerinin karşısında ise sarı sendika Öz İplik-İş, Urfa valisi, jandarma ve diyanete bağlı İl müftülüğü hep birlikte işçilerin karşısına dikilmiş, Özak patronunun yanında saf tutarak işçilerin birliğini dağıtmaya, direnişi bitirmeye çalışıyorlar. İşçileri her türlü baskıya maruz bırakıyorlar. Jandarma barikat kurarak işçileri ve üye oldukları BİRTEK-SEN yöneticilerini yerlerde tekmeledi, coplu biber gazlı saldırı ile her gün gözaltına alındılar. Urfa valiliği eylem ve etkinlik yasağı ilan etti. Yağmurda camiye sığınan işçilere Urfa müftüsü camiyi kapattı. Ancak her türlü müdahaleye rağmen ne birliklerini bozuyorlar, ne de mücadeleden geri duruyorlar. Çünkü onları bu mücadeleye iten koşullara “artık yeter” diyorlar.” şeklinde konuştu.

“KADIN İŞÇİLERİN HAK ARAMA MÜCADELESİ 100 GÜNÜ AŞKIN SÜRÜYOR”

Agrobay Seracılık’ta çalışan kadın işçilerin ise 100 günü aşkındır hak aram mücadelesi sürdürdüğüne dikkat çeken Bircan Öztop;  “İzmir Dikili- Bergama yolu üzerinde bulunan Bayburt Grup bünyesindeki Agrobay Seracılık’ta çalışan işçiler artan iş yükü, ücretlerin geç yatırılması, ücretsiz izin dayatması, baskı, mobbing gibi sorunlara karşı Tarım- Sen’de örgütlendiler. Ağustos ayında arkadaşlarının işten çıkarılmasına tepki göstererek sera önünde eylem yapan kadın işçiler kod-46 ile tazminatları ve içeride kalan maaşları ödenmeden işten çıkarıldılar. Kadın işçilerin hak arama mücadelesi 100 günü aşkın sürüyor” ifadelerini kullandı.

“AYLADIR GREVDELER”

Sputnik Türkiye’nin İstanbul ve Ankara ofislerinde çalışan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyelerinin 17 Ağustos’tan bu yana grevde olduklarına da işaret eden Öztop; “TGS ile Sputnik Türkiye işvreni arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması ve sendikalı 24 personeli işten çıkarma kararı üzerine ayladır grevdeler.” dedi.

“İŞÇİLERİN BU KARARLI MÜCADELESİNİ BOLU’DAN SELAMLIYORUZ”

Öztop, Hak aramaya kalkan işçilerin her türlü baskı ve şiddete maruz bırakıldığını vurgulayarak; “Özak Tekstil’de, Agrobay’da , Sputnik’te işçiler kölelik koşullarına karşı insan olma mücadelesi veriyorlar. Hak aramaya kalkan işçiler her türlü baskı ve şiddete maruz bırakılıyorlar. Hak aramaya kalkarsanız başınıza bunlar gelir diyorlar. Hak aramaya kalkmayın diyorlar. Ancak biz de KESK Bolu Şubeler platformu olarak, emekçiler olarak diyoruz ki; “ Sizin zulmünüz varsa bizim de dayanışmamız, direnişimiz sınıf kardeşliğimiz var.” İşçilerin bu kararlı mücadelesini Bolu’dan selamlıyoruz. Biliyoruz ki Özak, Agrobay, Sputnik işçisinin kazanımı tüm işçilerin kazanımı olacaktır. O yüzden Bolulu tüm işçi ve emekçileri bu mücadelelere sahip çıkmaya, mücadele eden işçilerle dayanışmaya çağırıyoruz.” şeklinde konuştu.

“EMEKTEN YANA İŞÇİLER İÇİN DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

Emekten yana olan herkesi mücadele eden işçilere maddi ve manevi daynaşıma yapılmasında diar dayanışma çağrısı yapan Öztop; “İşçilerin hakları, insanlık haysiyetleri için kölelik şartları dışında yaşam koşullarını sağlamak için yürüttükleri mücadeleler son derece meşrudur, hiçbir güç engel olamaz. Bu ülkede işçilere reva görülen korkunç çalışma koşullarına karşı mücadeleyi büyütmek gerekiyor. O yüzden emekten yana olan herkesi mücadele eden işçilerle maddi manevi dayanışmaya çağırıyoruz. Mücadele eden işçiler yalnız değildir! Direne direne kazanacağız! “Birleşe birleşe kazanacağız!” dedi.

Editör: Servet GÖKÇEK