Bolu Memur Sen İl Temsilcisi Sami Yılmaz,  7. Dönem Toplu Sözleşme masasının gündemini oluşturacak tekliflerle ilgili açıklamalarda bulundu. Yılmaz, “2024 ve 2025 yıllarını kapsayacak, genel hatlarıyla maaş ve ücret artışlarına ilişkin tekliflerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle sözün yerine gelmesi, vaadin karşılığını bulması için 22.000₺’den kaynaklı en düşük devlet memuruna eksik uygulanan 1.650 ₺’nin tazminini istiyoruz.” dedi.

Haber: Servet Gökçek

6 milyondan fazla kamu görevlisinin ve emeklisinin mağdur olduğunu aktaran Bolu Memur Sen İl Temsilcisi Sami Yılmaz, 2025 yılı için Türkiye’nin ekonomik verilerinin ve enflasyon rakamlarının iyileşeceğine dair inançlarıyla; 6’şar aylık dönemler itibariyle Refah Payı dahil Birinci altı ayda %25 ve İkinci altı ayda %15 artış isteyerek, İki yıllık süreçte toplamda %110 oransal artış teklif ederek, vaat yerine getirildikten sonra en düşük kamu görevlisi maaşı 2024 Ocak ayında 29.700 ₺ olacağını belirtti.

“TOPLU SÖZLEŞME MASASINI BİR FIRSAT OLARAK GÖRMELİDİR”

Bolu Memur Sen İl Temsilcisi Sami Yılmaz, mali haklarını iyileştirecek teklifleri kamu işverenine teslim edeceklerini söyleyerek, “Önümüzdeki iki yıllık süreçte; kamu görevlilerinin mali, sosyal ve özlük hakları ile çalışma şartlarını düzenleyecek,  gelir dağılımında adaleti sağlayacak, ücret skalasında hak ettiği konumu bulacak, mali haklarını iyileştirecek tekliflerimizi bugün kamu işverenine teslim edeceğiz. Toplu pazarlık; sorunların görüldüğü, anlık kararların ve durumu kurtarmaya yönelik politikaların değil eksikliklerin etraflıca tartışıldığı, adil olanın ve mağduriyet üretmeyen kararların birlikte ele alınmasına imkân tanındığı en önemli sosyal diyalog mekanizmasıdır. Toplu Sözleşme; hakkı temin etmenin, eksiklikleri gidermenin, beklentileri hayata geçirmenin ve sosyal maliyeti önlemenin en kilit anahtarıdır. Memur-Sen olarak; emeğin ve alın terinin karşılığını almak, 6 milyondan fazla kamu görevlisi ve emeklisinin mağduriyetini önlemek ve adil olanı hayata geçirmek için Toplu Sözleşme masasına da sosyal diyalog zeminine de her zaman önem veriyoruz. Kamu işvereni de; adil bölüşümü, alın terinin karşılığını, kamu görevlilerinin hukukunu, Büyük ve Güçlü Türkiye vizyonunu hayata geçirmek için Toplu Sözleşme masasını bir fırsat olarak görmelidir. Tekliflerimizi sunumundan sonra kamu işvereni için; bir hafta gibi uzun bir süre var. Bu süre içerisinde, Kamu İşvereni tekliflerimizi tasnif edip, ayrıştırıp, 1 Ağustos itibarıyla masaya teklifle gelmelidir.” dedi.

“EKONOMİNİN GERÇEK VERİLERİ DİKKATE ALINMALI”

Yılmaz, dolar kurunda, gram altında, akaryakıtta en az %40 yükseliş olduğunu aktararak, “7. Dönem Toplu Sözleşme tekliflerimizi açıklamadan önce,  Bir kaç hususun altını çizmek isterim. Ocak ayından bu zamana; Dolar kurunda %46, Gram altında %47’ye yakın yükselişin olduğu ve özellikle son 1 aylık süreçte; akaryakıtta %40’ın üzerinde artışın yaşandığı ve

bu ekonomik tablonun vergiler, emtia ve zorunlu giderlere yansıdığı bir dönemde toplu sözleşmeye gidiyoruz. Bu noktada, Kamu işveren tarafı da; mali disiplin politikaları, ekonomide dengeleme ve tasarruf tedbirleri gibi gerekçeler yerine, ekonominin gerçek verilerini dikkate alarak; alım gücünü yükseltecek, reel geliri artıracak tekliflerle masaya gelmelidir.  Diğer taraftan, İmzalanma döneminden 4 ay sonra uygulanan, hedeflenen ve beklenen enflasyon tahminleri üzerinden tekliflerle gelinen ve 1 aylık zaman zarfına sıkıştırılan toplu sözleşme sisteminin dayanağı olan Kanun, miadını doldurmuştur. Bunu özellikle belirtmek isterim. Tam da bu sebeple, bu Toplu sözleşmede 4688 sayılı Kanunu değiştirme ve güncelleme noktasında ortaklaşa karar almayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“KAMU GÖREVLİSİ MAAŞI 2024 OCAK AYINDA 29.700 ₺ OLACAK”

Bolu Memur Sen İl Temsilcisi Sami Yılmaz, sundukları teklifle 2024 Ocak ayında kamu görevlisinin maaşının 29.700 TL olacağının altını çizerek, “2024 ve 2025 yıllarını kapsayacak, genel hatlarıyla maaş ve ücret artışlarına ilişkin tekliflerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle sözün yerine gelmesi, vaadin karşılığını bulması için 22.000₺’den kaynaklı en düşük devlet memuruna eksik uygulanan 1.650 ₺’nin tazminini istiyoruz.  Geçtiğimiz iki yıllık süreçteki enflasyon verilerini dikkate alarak; 2024 yılı için 3’er aylık dönemler itibariyle Refah payı dahil, Birinci üç ayda %35, İkinci üç ayda %10, Üçüncü üç ayda %15, Dördüncü üç ayda %10 artış istiyoruz. 2025 yılı için ise Türkiye’nin ekonomik verilerinin ve enflasyon rakamlarının iyileşeceğine dair inancımızla; 6’şar aylık dönemler itibariyle Refah Payı dahil Birinci altı ayda %25 ve İkinci altı ayda %15 artış istiyoruz. İki yıllık süreçte toplamda %110 oransal artış teklif ediyoruz. Teklifimizle birlikte; vaat yerine getirildikten sonra en düşük kamu görevlisi maaşı 2024 Ocak ayında 29.700 ₺ olacaktır. Bununla birlikte,  Ücret skalasındaki çarpıklığın giderilmesi, kamu görevlilerinin özgürlüklerinin artırılması, sosyal yardımların kapsamının genişletilmesi ve emekli aylıklarının artırılması yönündeki tekliflerimizi de kısa başlıklar halinde sıralamak istiyorum.” şeklinde konuştu.

“ÖZEL HİZMET TAZMİNATI VE EK ÖDEMELER DAHİL MALİ HAKLAR İYİLEŞTİRİLMELİ”

Toplu sözleşme ikramiyesinin mali haklarının iyileştirilmesi gerektiğini belirterek, “Enflasyon farkının; dönemsel artışı geçtiği aydan itibaren verilmesini ve en az 2 puan artırımlı ödenmesini, Toplu Sözleşme ikramiyesinin; aylık 1.000 ₺ olarak ödenmesini, Kamu Görevlilerine aylık 7.650 ₺ Kira Yardımı verilmesini, 1. Dereceye yükselmiş bütün kamu görevlilerinin ek göstergesinin 3600 olmasını, Dini bayramlarda kamu görevlilerine 4.850 ₺ ikramiye ödenmesini, Eş yardımının 2.000₺, çocuk yardımının 500₺ ödenmesini ve emeklilere de verilmesini, 8.077 ₺ seyyanen zammın emekli kamu görevlilerine de yansıtılmasını,

Mühendis, şube müdürü, müdür, müdür yardımcısı, şef gibi birçok unvandaki kamu personelinin özel hizmet tazminatı ve ek ödemeler dahil mali haklarının iyileştirilmesini,

Yardımcı Hizmetler Sınıfının kaldırılarak Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçirilmesini,

Gelir Vergisinin %15’e sabitlenmesini, Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Sınavlarının 3 yılı aşmayacak şekilde periyodik olarak yapılmasını, Kadroya geçişte kapsam dışında kalan İHS’li personelin kadroya geçirilmesini istiyoruz.” dedi.

“TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONUNA YAKIŞIR BİR TOPLU SÖZLEŞME OLACAĞINA İNANIYORUM”

Toplamda 936 teklifi Kamu İşvereni Heyeti Başkanına teslim edeceklerini ifade ederek, “Genelde; Önceki dönem toplu sözleşmede kazanım olup revize edilen 19, aynen korunan 26 ve de, yeni sunulan 84 olmak üzere toplamda 129 Teklifimizle birlikte; 11 Hizmet Kolunda; yetkili Sendikalarımızın 807 Teklifi ile toplamda 936 Teklifimizi Kamu İşvereni Heyeti Başkanına birazdan teslim edeceğiz. Memur-Sen ve hizmet kolunun tamamında yetkili sendikaları; masanın emekçiler yönüyle tek temsilcisidir. Bu Toplu Sözleşmenin Türkiye’nin yüzüncü yılına ve Türkiye Yüzyılı vizyonuna yakışır bir toplu sözleşme olacağına inanıyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.” şeklinde konuştu.

Editör: Servet GÖKÇEK