Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı vatandaşlarımızın kurbanlık olarak aldıkları hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgilerine kolayca ulaşabileceği uygulamaları hizmete sunarak bu dönemde yaşanan sorunları ortadan kaldırmak adına çalışmalarını yürütüyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Bolu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür V. Fahri Tetik: “Hayvanların yaşlarının tayini için diş gelişimi, boynuzlarındaki değişiklikler ve erişkin özellikleri gibi kriterler dikkate alınır ve buna göre yaş tayini yapılır. Ancak biliyoruz ki sektörün içerisinde yer alan işinin ehli insanlar yapabilirken, vatandaşlarımız kurban döneminde vb. konular da mağduriyet yaşamaktadır.

Yaşanan mağduriyetleri ortadan kaldırma adına çalışmalarını sürdüren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr adresli web sayfasını ve “HaySag” isimli mobil uygulamayı hazırlayarak vatandaşlarımızın kullanımına sundu.

Web sayfasına hayvanın kulak numarası yazıldığında sistem bize hayvanın türü, ırkı, cinsiyeti, doğum tarihi ve son aşı bilgilerini verecektir.

Veteriner Hizmetleri Strateji Belgesinin Hazırlanması için Teknik Yardım Projesi" kapsamında ‘HaySag – Hayvan Sağlığı ve Refahı’ adıyla bir akıllı telefon uygulaması geliştirilmiş ve uygulama Android ve IOS marketlerde ücretsiz olarak yayınlanmaya başlamıştır. Bu akıllı telefon uygulaması da küpe üzerindeki barkod okutularak ya da küpe numarası girilerek hayvanın tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerini bizlere sunmaktadır. Bunun yanında hayvan hastalıkları hakkında bilgi edinilebilmekte, yayımlanan hayvan sağlığı, hayvan hareketleri ve hayvan refahı ile ilgili mevzuat takip edilebilmekte, hayvan hareketleri kontrol belgeleri görüntülenebilmekte, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların bilgileri küpe numarası ile sorgulanabilmektedir.” dedi.

Ayrıca “Kurban Rehberi” adında bir kitapçık yayınladığını hatırlatan TETİK, “Kurban olabilecek hayvanlar, kurbanlıklarda yaş tayini, kurbanlık hayvanların sevki, bakım ve beslenmesi, besi durumlarının tespiti, kesim işlemi, derinin tuzlanması, etlerin dinlendirilmesi ve saklanması gibi kurbanla ilgili pratik bilgileri içeren kitapçık eminim ki birçok vatandaşımızın işini kolaylaştırarak bir yol gösterici olacaktır.

Kitapçığı Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzden ve hayvan pazarından temin edebileceğiniz gibi, dijital ortamdan ise bolu.tarim.gov.tr WEB adresinden ulaşabilirsiniz” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim