SGK, İŞKUR ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğinde “Yeni Dönem İstihdam Teşvikleri” bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Haber: Aslı Akış

Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler odasında düzenlenen toplantıya SGK İl Müdürü Mustafa Turan, İŞKUR İl Müdürü İsmail Yalçın, Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yüksel Ceylan, muhasebeciler ve mali müşavirler katıldı.

“TEŞVİKLER ÖZENDİRİCİ”

Toplantı öncesi bir konuşma yapan Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yüksel Ceylan, yeni dönem istihdam teşvikleri konusunda sosyal güvenlik ve iş kur il müdürünün açıklamalarda bulunacağını belirterek; Türkiye’de 25 milyon çalışan var. Bu 25 milyon çalışanın yaklaşık 17 milyonu sosyal güvenlik kurumlarına kayıtlı geriye kalanda maalesef kayıtsız ve %30 oranında bir kayıt dışı istihdam var. Bu kayıt dışı istihdamın önlenmesi için devletimiz bir takım teşvikler vermektedir. Teşvikler istihdamın kayıt dışına alınası için özendirici teşvikler. 2019 yılında da uygulanacak yeni teşviklerin il müdürlerimiz bizlere açıklayacak. Bu kayıt dışını önlersek hem sosyal güvenlik kurumlarındaki kara deliklerimiz kapanacak hem de yüksek olan sosyal güvenlik birimleri de aşağı düşecektir. O bakımdan sosyal güvenlik il müdürümüz ile beraber bizlerde meslektaşlar olarak gerekli çalışmaları yapmakta ve katkı sunmaktayız” ifadelerini kullandı.

“EN BÜYÜK PROBLEM KAYIT DIŞILIK”

Oda başkanı Yüksek Ceylan’ın ardından SGK İl Müdürü Mustafa Turan, “Sosyal güvenlik kurumunun 2019 yılında ve bu güne kadar uygulamış olduğu teşvikler ile ilgili bilgilendirme yapacağız. Kayıt dışını önlemek amacıyla sosyal güvenlik kurumu bir takım teşvikleri uygulamaya koydu. Devam eden 14 tane teşvikimiz var” dedi.

Türkiye’nin en büyük problemlerinden bir tanesi kayıt dışı olduğuna dikkat çeken Turan;  Bir sürü teşvik verip kolaylık sağlıyoruz ama yine de kayıt dışı mevcut bir türlü önleyemiyoruz” diye konuştu.

Teşvik kanunlarının amaçlarından da bahseden Turan;  “Kayıtlı sigortalı istihdamın artırılması, kadın istihdamının artırılması, genç istihdamın artırılması, engelliler gibi dezavantajlı grupların istihdamının artırılması, bölgesel, büyük ölçekli yatırımlar ile stratejik yatırımların özendirilmesi, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılması ile bir takım teşvikler sunmakta. 5510 saylı kanunun 4. Maddesinin birinci fıkrasını a bende kapsamında sigortalı çalıştıran özel sektör işyeri işverenleri Teşviklerden faydalanabilecekle” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilisim