(Haber: Selda Selin Özbay)- Türk Eğitim-Sen Bolu Şube Başkanı Mehmet Tuncay, öğretmen atamasında ki mülakat sürecini eleştirdi. Tuncay; “Dağ Fare Doğurdu! Yüz binlerce öğretmen adayı 9 aydır 20.000 atama İçin mi bekledi?” dedi.

Türk Eğitim-Sen Bolu Şube Başkanı Mehmet Tuncay, öğretmen atama sayıları ve mülakatların kaldırılması gerektiğini belirterek, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, %50 KPSS, %50 mülakat puanı ile atamaların yapılacağını ifade etmesine tepki gösterdi.

20 bin öğretmen adayının 45 dakika ders anlatarak gireceği mülakat uygulamasının, fiilen sıhhatle gerçekleştirilmesinin mümkün olmayacağını ifade eden Türk Eğitim-Sen Bolu Şube Başkanı Mehmet Tuncay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “mülakat kalkacak” sözünün de yere düşürüldüğünü vurguladı.

“ÖĞRETMEN SAYISI İSE SADECE 20.000 OLACAK”

Tuncay, “79 ilde ücretli öğretmen sayısı 72.723,  79 ilde Norm ihtiyacı 101.350, 2023 yılında MEB’de emekli olan/ayrılan öğretmen sayısı 23.670, 2024 yılında da emekli olacak öğretmen sayısı en az 20.000 olacak. Ancak dokuz ay sonra yapılan ve 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılında göreve başlayacak öğretmen sayısı ise sadece 20.000 olacak. Ancak 9 ay sonra yapılan ve 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılında göreve başlayacak öğretmen sayısı ise sadece 20.000 olacak.” İfadelerine yer verdi.

“YÜZBİNLERCE ÖĞRETMEN ADAYI VE AİLESİNE BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI YAŞATILDI!”

İnsan unsurunun olduğu yerde tam anlamıyla objektif bir değerlendirmenin mümkün olmadığına işaret eden Mehmet Tuncay; “Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Mülakat kalkacak sözü de yere düşürülmüş oldu! Sayın Yusuf Tekin %50 KPSS %50 mülakat puanı ile atamaların yapılacağını ifade etti. 20.000 öğretmen adayının 45 dakika ders anlatarak gireceği mülakat uygulaması, fiilen sıhhatle gerçekleştirilmesi mümkün olmayacak bir durumdur. Olsa bile hiçbir mülakatta adaletin birebir sağlanması olası değildir! Her zaman söylüyoruz: Mülakatı yapacak olan bir yapay zekâ uygulaması değildir. İnsan unsurunun olduğu yerde tam anlamıyla objektif bir değerlendirme imkân dâhilinde olamayacaktır. Mülakat komisyonu üyesinin bilgi birikimi, duygu durumu, o günkü haleti ruhiyesi, algı kapasitesi onun takdirini etkileyen temel unsurlardır” şeklinde konuştu.

“SAYIN ERDOĞAN’ A BİR KEZ DAHA ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ”

Tuncay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da çağrıda bulunarak; “Bu itibarla aynı adayı iki farklı komisyonda mülakata alsanız verilecek puan aynı olmayacaktır. Hal böyleyken, mülakatta diretmek kul hakkı yenmesine zemin yaratmak ve binlerce adayın vebalini yüklenmek demektir. Bu vebal de mülakat uygulamasında ısrar eden tüm karar vericilerin omuzlarındadır. Türk Eğitim-Sen olarak, Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ a bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Devletin sözünün yerde bırakılmasına müsaade etmeyin ve sözünüz doğrultusunda öğretmen atamalarında mülakatın kaldırılması talimatını verin.” Dedi.

Editör: Selda Selin ÖZBAY