Türkiye genelinde öğrencilere trafik eğitimi verilmesi amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında hazırlanan "Mobil Trafik Eğitim Tırı", ilk durağı olan Bolu'ya geldi.

İki bakanlık arasında imzalanan "Mobil Trafik Eğitim Tırı ile Yürütülecek Eğitim Faaliyetlerine İlişkin Eğitim İşbirliği Protokolü" kapsamında kente gelen eğitim tırı, Bolu Valiliği önünde faaliyetine başladı. Kentte eğitim gören ilkokul öğrencileri, tırın içinde hazırlanan mobil sınıfta trafik eğitimi aldıktan sonra özel olarak hazırlanan alanda akülü araç kullandı. Polis memurlarının hataları konusunda uyardığı öğrenciler, trafikte karşılaşabilecekleri durumları tecrübe etti.

Mobil eğitim tırında, yarın akşama kadar ildeki 12 ilkokulda eğitim gören 400 öğrencinin trafik konusunda bilgilendirilmesi planlanıyor.

Bolu Valisi Ahmet Ümit, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ömer Ersever, İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe ve ilgili birim yetkilileri ile eğitim tırını ziyaret etti. Eğitim alan öğrencilerle görüşen Ümit, tırda görev yapan polis memurlarından bilgi aldı.

Bolu Valisi Ahmet Ümit, sözlerine, Adana’da yaşanan PKK saldırısı üzerine yaralanan polislere geçmiş olsun temennisinde bulunarak başladı. Ümit, Bolu ve Türkiye genelinde yaşanan trafik kazaları sayılarını paylaşarak, trafik kazalarında azalma kaydedildiğini belirtti:

Bugün burada, Trafik Eğitim Tırı faaliyetine başladı. Trafik, hayatımızın en önemli parçalarından bir tanesi. Her geçen gün piyasaya çıkan araç sayısı artıyor ve buna bağlı olarak yollar gelişiyor. Ancak bütün bunlara rağmen, trafik kazaları ve ölümler artıyor. Ne yazık ki, her yıl yüzlerce vatandaşımızı trafik kazalarında kaybediyoruz. Nitekim, 2018 yılında 6 bin 675 vatandaşımızı kaybetmişiz. İlimizde de 2018 yılında, emniyet bölgesinde 548 tane kaza olmuş, 1076 tane de yaralımız var. Bu sene ise 460 kaza, 902 yaralımız var. Jandarma bölgesinde ise geçen sene 161 kaza, 367 yaralı olmuş. 2019’da ise 125 kaza, 247 yaralımız mevcut. Jandarma bölgesinde %23 bir azalmamız var. Emniyet bölgesinde ise %16 azalma var. Bu azalmalar tabi ki kendiliğinden olmuyor. Vatandaşlarımızın tedbirlere uyması, sürücülerin daha iyi yetiştirilmesi ile devam eden bir süreç.

İçişleri Bakanlığı’nın trafik kazalarını azaltmaya yönelik projelerinden bahseden Vali Ümit, “İçişleri Bakanlığı, trafik kazalarının önüne geçilebilmesi ve minimize edilmesi için, ‘Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi’ geliştirdi. Bu kapsamda, çeşitli projeler üretti. Bu projeler; Trafik dedektifleri, Kırmızı Düdük, Karnemi Dolduruyorum Trafiğe Güvenle Çıkıyorum, Kemeriniz Ses Getirsin, Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın, Yaşam Tüneli ve Trafik Eğitim Tırı” dedi.

“40 MİLYON OKULDAN 6 MİLYON ÖĞRENCİ FAYDALANACAK”

Vali Ahmet Ümit, Trafik Eğitim Tırı sayesinde, 6 milyon öğrenciye trafik eğitimi verileceğini söyleyerek, “Trafik Eğitim Tırı’nın tanıtımı, bundan 10 gün önce İçişleri Bakanımız ve Milli Eğitim Bakanımız tarafından Ankara’da yapılmıştı. Bugün ilk defa ilimizde, öğrencilerimizin ziyaretine açıldı. Emniyet Genel Müdürlüğüne tahsis edilen bu tırla, ülkemiz genelinde 40 bin okulumuzdan 6 milyon öğrencimizin eğitimi amaçlanıyor. Bu konuda yetiştirilmiş arkadaşlarımız gerekli eğitimi verecekler. Buradaki parkurda, bir trafikte olabilecek muhtemel sorunlar ve trafikte var olan bütün işaretler konulmuş. Hem yetişkinlerimizin hem de geleceğin sürücüleri çocuklarımızın daha güzel yetişmelerini, iyi birer sürücü olmalarını sağlamak” ifadelerini kullandı.

VALİ ÜMİT’TEN DEN TRAFİK EĞİTİM PARKI MÜJDESİ

Vali Ümit son olarak, Bolu’da Trafik Eğitim Parkı açılacağının müjdesini verdi:

Bolu’da belli bir potansiyel öğrenci var. 400 öğrenciyi burada eğitmeyi düşünüyoruz. 12 okuldan gelecek bu çocuklarımız için bugün ve yarın trafik eğitimi devam edecek. Diğer yandan, Trafik Eğitim Parkı’mızı da en kısa zamanda faaliyete geçirmek suretiyle, en güzel şekilde öğrencilerimizin hizmetine sunacağız. Hizmete girdiğinden itibaren bütün öğrencilerimiz belli periyot içerisinde trafik eğitiminden geçmiş olacak. Canlı canlı, araç sürmekten trafik kurallarına ve trafik işaretlerine varana kadar hepsini tanımış olacaklar. Bu konuda arkadaşlarımız çalışmaya devam ediyor, çalışıyoruz. En kısa zamanda faaliyete geçireceğiz.

Editör: TE Bilisim