Bolu İli Erozyon Önleme ve Ağaçlandırma Gönüllüleri Derneği tarafından, Yunus Emre Ortaokulu ve 50. Yıl Ortaokulunda öğrenim gören öğrencilere, erozyon ve ağaçlandırma ile ilgili sunum yapıldı.

  Yunus Emre Ortaokulu ve 50. Yıl Ortaokulunda düzenlenen sunuma konuşmacı olarak Orman Mühendisi İlhan Yeşilbaş katıldı. İlhan Yeşilbaş buradaki sunumunda erozyonun zararları, önleme için alınacak tedbirler ve ağaçlandırma ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

 “EROZYON ÖNEMLİ BİR DOĞAL AFETTİR”

Erozyon hakkında bilgilendirmelerde bulunan BEMAD Dernek Başkanı İrfan Denizli; “Erozyon çoğumuz tarafından görülemeyen sinsi ve çok önemli bir doğal afettir. Depremin, fırtınanın veya sel sularının meydana getirdiği tahribatı çıplak gözümüz ile görebilir ürküp korkabilir ve bu afetler sonucunda kaybettiklerimizi yenileyebilir, yerlerine yenilerini koyabiliriz. Ancak, erozyonlar sonucunda kaybettiğimiz verimli topraklarımızın yerine hiçbir şey koymamız mümkün değildir. Bu şekilde çeşitli erozyonlarla her yıl tonlarca verimli toprak kaybı sonucunda geride kalan topraklar verimsizleşmekte, tüm canlıların yaşamaları tehlikeye girmektedir. Çünkü canlıların yaşamları için gerekli olan başta su kaynaklarımız olmak üzere tüm bitki ve sebzeler yetişemez hale gelmekte, hatta soluduğumuz hava ve iklimlerin bile değiştiğini çok rahatlıkla görebilmekteyiz. Verimsizleşen topraklarımızdaki açığı kapatmak için çeşitli kimyasalları içeren birtakım gübreler atılmakta ve sağlığımızın ne derece etkilendiğini de bilememekteyiz. Ayrıca, bitkilerin atmosferdeki karbondioksiti emip yerine oksijen bırakmaları ise canlılar için beslenmek kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Hiçbir toprak tabakası bulunmayan tamamen kayalık olan bir alanda yaşadığımızı düşündüğümüz zaman mesele daha iyi anlaşılacaktır” şeklinde konuştu.

“BİR YILDA 500 BİN TON VERİMLİ TOPRAKLARIMIZ KAYBOLUYOR”

1cm toprak tabakası oluşması için 1000 yıl gerektiğine dikkat çeken İrfan Denizli; “İnsan yaşamı ve tabiat için bu kadar kıymetli ve gerekli olan verimli toprağın, doğal ortamda ve normal şartlarda 1 cm. kalınlığında bir tabakanın oluşması için 1000 yıl gibi uzun bir zamana ihtiyaç bulunduğu ilim adamlarımız tarafından tespit edilmiştir. Hal böyle iken çeşitli erozyonlar sonucunda ülkemizde her yıl olmak üzere sadece bir yılda 500 bin ton verimli topraklarımız sessizce ve sinsice nehirlere, göllere, denizlere ve hatta yurt dışına sürüklenerek kaybedilmektedir. Sürüklenen bu topraklar, nehirlerimizi ve göllerimizi doldurarak su taşkınlarına sebep olmaktadır. Toprak erozyonu, ülkemizin jeolojik ve klimatolojik yapısı itibari ile oluşan çığ, yağmur suları ve sellerden dolayı kimi yerde az, kimi yerde daha fazla olmak üzere her yerde meydana gelmektedir. Rüzgar erozyonu çok azdır. Rüzgar erozyonu daha çok kurak iklime sahip olan yerlerde ve çöllerde meydana gelmektedir. Erozyona karşı alınacak hiçbir önlemin erozyonu sıfır yapması mümkün değildir. Ancak asgariye indirilebilir. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünün bu konuda ciddi çalışmaları vardır” ifadelerini kullandı.

“KIYAMETİN KOPACAĞINI BİLSENİZ BİLE ELİNİZDEKİ FİDANI DİKİNİZ”

Erozyonu en çok tetikleyen sebeplerden bahseden Denizli; “Tarım arazilerin bilinçsiz kullanılması ve başta orman ağaçları olmak üzere her türlü bitkilerin tahrip edilmesi gelmektedir. Çünkü ağaçlar ve bitkiler kök sistemleri ile adeta toprakları sararak tutarlar. Gövde, dal ve yaprakları ile de erozyona karşı toprakları korurlar. Bunun için başta orman ve orman ağaçları olmak üzere mevcut olan her türlü bitkilere zarar vermeden çok iyi korumak, yeni yeni fidanları dikmek sureti ile bitkileri çoğaltmamız gerekir. Peygamberim; “Yarın kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikiniz” demiştir. Ayrıca tarım alanlarını bilinçli bir şekilde kullanarak erozyona meydan verilmemesi gerekir” diye konuştu.

“TOPRAK EROZYONU İLE FARKINDALIK ÇALIŞMASI YAPIYORUZ”

Toprak erozyonu sunumları ile farkındalık yarattıklarını kaydeden Denizli; “1996 yılında kurulmuş ve Bolu'muzun çeşitli mıntıkalarda hektarlarca sahaları ağaçlandırarak bugün 3-4 insan boyuna ulaşan ağaçlarla kaplı orman parçacıkları oluşmasına vesile olmuş, BEMAD Bolumuzda yapmış olduğu çeşitli etkinlik ve faaliyetleriyle erozyonla ilgili farkındalığı yaratmıştır. Bu anlamda geçen yıl Dünya Ormancılık Haftası içerisinde Koç ve Köroğlu İlköğretim Okullarında, bu yıl ise Yunus Emre ve 50. Yıl Orta Okullarında BEMAD tarafından sunumlar yapmak sureti ile “Toprak Erozyonu” ile ilgili farkındalık yaratmaya hızla devam edilmektedir. Allah hepimize yar ve yardımcımız olsun. Bize bu fırsatı veren başta Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bolu Orman Bölge Müdürlüğü olmak üzere emeği geçen herkese sizlerin huzurunda bir kere daha teşekkürlerimizi ve saygılarımızı sunuyoruz” dedi.

Denizli, okul personeline teşekkür ederek, öğrencilerin sorduğu sorunlardan son derece memnun olduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilisim