Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) özel bir kampanya başlattı ve bundan sonra emekliler için ödemeleri üstlendi. Kampanya, Türkiye genelinde 81 ilde geçerli olacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından başlatılan kampanya, milyonlarca emekliyi sevindirdi. Bu kampanya ile emekliler, sağlık tedavilerinden, refakatçi ve gündelik masraflar dahil olmak üzere tamamen ücretsiz yararlanabilecekler. Ayrıca, SGK, kaplıca tedavilerini de Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alarak devlet tarafından karşılanmasını sağlayacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), geçtiğimiz haftalarda yüzbinlerce SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı mensuplarını ilgilendiren bir haber verdi. Kaplıca tedavileri artık SGK tarafından Genel Sağlık Sigortası (GSS), kapsamında alındı. Bu sayede emekli, dar gelirli ve hasta olan vatandaşların kaplıca ücretleri devlet tarafından karşılanacak.

SGK'nın istediği şartları yerine getiren vatandaşların kaplıca tedavileri ücretsiz bir şekilde karşılanacak. Bunun yanı sıra yol, refakatçi ve gündelik masraflar da hizmetin içine dahil edilecek.

Gündelik ücret olarak bu yıl için il dahilindeki sevklerde (ilçe-merkez arası) 23 lira, şehirlerarası sevklerde ise 46 lira verilirken, kaplıcaya gidilebilmesi için yol parası desteği de sağlanacak. Ayrıca biletlerin SGK'ya ibraz edilmesi gerekiyor.

SAĞLIK KURULU RAPORU ALMAK GEREKİYOR

Vatandaşların kaplıca tedavisinden ücretsiz yararlanmaları için resmi sağlık kurumlarınca en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon veya tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzman hekimi tarafından sağlık kurulu raporu alması gerekiyor.

Öte yandan bu sağlık raporunun içinde anı, önerilen tedavi, seans ve gün sayısı bilgilerinin yer alması zorunlu etkenlerden biri. Bunların yanı sıra kişinin 6 ay içinde bahsi geçen tedaviye başlamaması durumunda en baştan sağlık raporu alması gerekecek.

30 SEANS SINIR VAR

Tedavi için 30 seans sınırı bulunuyor. Mesela parkinson, myokard enfartüsü, kronik pulmoner yetmezlik gibi hastalıklar genellikle fizik tedavileri 30 seanstan fazla oluyor.

Lakin SGK'nın karşıladığı seans sınırı 30 olarak belirlendi. Ayrıca tedavi görecek kişilerin 15 gün içinde gereken şartları yerine getirerek tedaviye başlamaları gerekiyor.

Öte yandan tedaviye ara verilmesi durumunda 5 iş gününden fazla ara verirse SGK masrafların karşılanması için yeniden rapor düzenlenmesini istiyor.

KAMPANYADAN YARARLANMAK İÇİN ŞARTLAR

Sağlık kurulu raporu olmalı. Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği gün dahil 5 iş günü içinde, kaplıca tesisine müracaat edilmeli.

Bu süre aşılırsa 6 ay içinde sevk belgesi gerekiyor. Yol giderinin ödenmesinde, tedavinin sağlanabildiği en yakın kaplıca tesisinin bulunduğu yer esas alınıyor.

Rapor veya sevk formunda refakatin tıbben gerekli olduğunun belirtilmesi (18 yaşını doldurmamış çocuklar için aranmaz) ve tedavinin yapıldığı tesis tarafından refakatçi kalındığının belgelenmesi halinde, refakatçinin yol giderleri ve gündelikleri karşılanıyor.

SGK, her hasta için en fazla 21 günlük ödeme yapıyor. Kaplıca tedavisine gerek görülenler, Sağlık Bakanlığı'nca işletme izni verilen kaplıca tesislerine müracaat edebiliyor. Bunun dışındakiler ödeme kapsamına alınmıyor.

SGK'nın masraflarını ödeyeceği kaplıca tesislerinin listesine, 'kaplica.sgk.gov.tr' adresinden ulaşılabilir.

TEDAVİ KAPSAMINA GİREN HASTALIKLAR

Romatizmal hastalıklar, Kas ve eklem ağrıları, iskelet sistemi rahatsızlıkları, omurga ile ilgili şikayetler, boyun, ense, sırt, kalça, bel, diz, omuz ve kol ağrıları.

Nörolojik ve travmatik hastalıklar, Böbrek ve idrar yolu hastalıkları, Solunum sistemi hastalıkları, Mide ve bağırsak hastalıkları, Spor sakatlıkları, Cilt hastalıkları.

Editör: Servet GÖKÇEK