SİGARA DENETİMİ YAPILDI

 4207 Tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve kontrolü hakkında kanun kapsamında İl Emniyet MüdürlüğüBelediye Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Kurum amirleri ve personellerinden oluşan ekiplerce il merkezinde denetim gerçekleştirdi.

  Haber: Aslı Akış

 Denetime Bolu Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Süleyman Özsarı,  Bolu Halk Sağlığı Müdürlüğü İl Tütün Kontrol Koordinatörü Neşet Yaşlı, Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Ali İhsan Yıldız, Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü Veteriner Hekim Alp Giray Altınok, polis memurları ve zabıta ekipleri katıldı.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, polis ve zabıtadan oluşan tütün denetim ekibi, kapalı alanlarda sigara yasağına karşı denetimlerini sürdürüyor. İlimizde kafelere yönelik yapılan denetimlerde iş yeri sahipleri sigara yasağıyla ilgili mevzuat konusunda bilgilendirildi. Denetimlerde vatandaşların ve iş yeri sahiplerinin bu yasaklara uyduğu görüldü. Öte yandan yasaklı alanda sigara kullanımına tanık olan vatandaşların "Yeşil Dedektör" uygulaması ya da Bakanlığın ALO 184 iletişim hattı üzerinden şikayette bulunabilecekleri söylendi.

“AMAÇ FARKINDALIĞI ORTAYA ÇIKARMAK”

Denetimler sonrasında açıklamada bulunan Bolu Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Süleyman Özsarı; “4207 sayılı kanuna istinaden kapalı alanlarda sigara içme yasağı olduğu için sağlık bakanlığı koordinasyonluğunda bu denetimlerimizi yapıyoruz. Bakanlığımız bu konuyu önemsiyor. Özellikle kapalı alanlarda sigara içmenin insan sağlığı üzerinde olan etkileri biliniyor. O yüzden bu konuda hem farkındalığı ortaya çıkarmak hem de kurumlarımızın iş birliğini göstermek maksatlı denetim yaptık” dedi.

“TİTİZLİKLE DENETİMLERİNE DEVAM ETMEKTEDİR”

Bolu Halk Sağlığı Müdürlüğü İl Tütün Kontrol Koordinatörü Neşet Yaşlı ise işletmelerin kapalı alanlarda tütün ve tütün ürünlerinin kullanılmasına riayet edilip edilmediğinin yapılan denetimlerle kontrolünün sağlanmakta olduğuna dikkat çekerek; “İl Emniyet Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı personellerinde oluşturulan ekiplerimiz her gün düzenli olarak il genelinde ve ilçelerimizde titizlikle denetimlerine devam etmektedir” diye konuştu.

“İDARİ PARA CEZA UYGULANMAKTADIR”

4207 sayılı kanun kapsamında kapalı alanlarda yapılan denetimlerde ihlallere karşı idari ara ceza uygulanacağına vurgu yapan Neşet Yaşlı; “Tütün içersin ya da içermesin tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü ürün ( elektronik sigara, bitkisel nargile vs.) 4207 sayılı kanunda yapılan değişiklik ile bu kanun kapsamında tütün ürünü olarak kabul edilmiştir. Nargilelik tütün mamulü içilen işyerine ait alan/alanlara sunum uygunluk belgesi bulundurması ve yine kapalı alanlarda bu ürünlerin kullanılmamasına yönelik denetimler yapılmakta ve ihlal durumunda idari para ceza uygulanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Sigarayı bırakmak isteyenlere destek amacıyla ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını aramalarını ifade eden Yaşlı; “Denetimlerimizde vatandaşlarımıza; 4207 sayılı kanun ve pasif etkilenim konuları ile ihlale şahit olunması durumunda ALO 184 SABİM, Yeşil Dedektör Mobil uygulaması, 155-156 nolu telefon numaralarına bildirimde bulunabilecekleri hususunda ve sigara bırakmak isteyenlere Sigara Bırakma Danışma Hattını (ALO 171) aramalarına yönelik bilgilendirmeler yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim