Sayın Okurlar:

Bildiğim ve inandığım odur ki insan olmanın en büyük ve en önemli özelliği sorumluluk duygusudur. Böyle olunca ,dikkat, görev , yetki gibi önemli kavramlar, derhal harekete geçer , yaşam biçiminde insanı , sağlıklı , istikrarlı ve huzurlu yapar.

Sayın Okurlar:

Dağınık ,dikkatsiz ,anlamsız düşüncelerde ne yazık ki sorumluluk duygusu olmaz.Böyle bir kafa , bende de veya bir başkasında da olsa , bunun bostan korkuluğundan ne farkı vardır?

Akıl çengele takılırsa , geriye kupkuru bir kafa kalır. Dolayısıyla , bir insandan akıl , maneviyat ve ruh çıktı mı ,geçen yazılarımda da ifade ettiğim gibi geriye sadece et, kemik ve sinir kalır..Bundan dolayıdır ki sorumsuz, dikkatsiz , eğitimsiz kafalara ot kafa ve ya et kafa denilir.Aklı fikri , devamlı şerlikte ve şeytanlıkta olan bir düşüncenin her yanını , ziynetler ile kaplasan , bunların bir gübreden farkı yoktur.İşte ,bitmek ve tükenmek bilmeyen trafik kazalarındaki tüyler ürpertici kazalar, işte  , önü sonu alınamayan vahşi kadın cinayetleri , işte  , bir sürü sorumsuz ,sokak haytalarının çirkin ve utanç verici olayları. Aslında konu,  esasen şudur : Kötüler  ,evvel emirde iyiyi, güzeli, doğruyu bilseler ve öğrenselerdi onları sergilerlerdi. Bütün bunların altında , zayıf karakterli bir ahlakın  ,terbiyeden uzaklaşmış bir düşüncenin ibret ve utanç verici görüntüleri , izleri kalır. Yani , genel anlamda da olsa

Örneğin:(Okumayı sevmiyor , öğrenmek istemiyor, sormak ve soruşturmak lüzumuna inanmıyor.Ayrıca öğretmiyor  ,hizmet vermekten de imtina ediyor.Bununla da kalmıyor , sorumlularla değil  , kabak düşünceyle dostluk  kurduğu   için , kabak da başında patlıyor. )

 

Özetle  ; ahlakın , sorumluluğun ve yüksek inancın  bittiği yerde , her şey biter. Yüce yaradan , hiç kimseyi güzel ahlakından ve faziletli düşüncesinden geri koymasın.Bundan böyle  , insanlıktan , sorumluluk duygusundan nasibini almayan şer ve şeytan güçler , kendi ayıplarıyla meşgul olsalardı , başkalarının ayıplarını aramaya  zaman bulamazlardı. “Cenabı Hak ,  hiç kimseyi  güzel  ve doğru bildiği şeylerden geri koymasın.”