Bolu Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (BESOB) Olağan genel kurulu Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Olağan Genel Kurulda, tek liste halinde yapılan seçimlerde mevcut BESOB Başkanı Tahir Gayret, tekrar başkanlığa seçildi.

Bolu TSO Konferans Salonunda gerçekleştirilen genel kurula, AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, AK Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, CHP Bolu İl Başkanı Kazım Karsu, siyasiler, oda başkanları ve üyeler katıldı.

BESOB Olağan Genel Kurulunda gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından konuşmalara geçildi. Bu kapsamda ilk konuşmayı yapan CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, küçük esnafların sorunlarının çözülmesi gerektiğine dikkat çekti. Özcan şöyle konuştu; “Açık olarak konuşmak gerekirse, küçük esnafımız her geçen gün kötüye gidiyor. 10 yıl önceki durumu düşünelim, şimdiki durumu düşünelim. Açılan büyük marketler küçük esnafımızın durumunun kötüye gitmesinde en önemli sebeplerden biri. Burada yerel yönetimlere de görev düşüyor. Canı isteyen market zinciri canı istediği yere şube açamamalı. Gerekirse ruhsat vermeyin, gitsin mahkemeye verip alabiliyorsa alsın. Ama tam tersini yapıyoruz, yerel yönetimler olarak. Açılmasına adeta teşvik ediyoruz, otopark zorunlulukları var dikkate dahi almıyoruz. Her sokakta bir market açılmasını sağlıyoruz. Bundan küçük esnafımız zarar görüyor. Ben bunu AK Partili, CHP’li bütün belediye başkanlarımıza hatırlatıyorum. Bunu yapmamamız gerekiyor. Merkezi hükümet olarak, Ankara olarak bizlerin de bir şeyler yapması gerekiyor. Bu ulusal marketlerin yayılmasının önüne geçmemiz lazım. Belli kurallar koymamız lazım. Gerekirse şehrin dışında açılmasını sağlamamız lazım. En azından Pazar günleri kapalı olmasını sağlamamız lazım. Ben bunu ilk defa dile getirmiyorum, sizler de bunu zaten bize iletiyorsunuz.

Bazı cezalarla ilgili af, vergi borçları ile ilgili de yapılandırma geldi. Bir yapılandırmanın gereği yerine getirilemezken diğeri geldi. İyi mi oldu? Allah razı olsun iyi oldu. Ama bu yapılandırmaları yapanlara şunu söylemek istiyorum istediğin kadar yapılandır, esnafın cebinde para olmadıktan sonra yine ödeyemeyecek. Böyle bir sıkıntı var bunu görmezden gelmemek lazım.”

“Türkiye 26. İken 16. Büyük ekonomi oldu”

Daha sonra konuşmasını yapan AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, Türkiye’nin son 16 yılda büyüme gösterdiğini ifade etti. Küpçü, “Bizim derdimiz, ülkemizin bir adım daha ileri gitmesi. Şunu kabul edelim, bugüne ilişkin değerlendirme yapmak için, geçmişe ilişkin bir tespit de yapmamız lazım. Önce bir hakkı teslim etmek lazım. Türkiye 26. İken 16. Büyük ekonomi haline geldi. Büyüyen gelişen, dönüşen, devasa projeleri ile bir dönüşüm içinde. Bundan 16 yıl önce hatırlarsınız, buradaki vatandaş borç alırken, markla borç alırlardı. Hatırlarım, bir gecede 17 bin mark borcumuz 34 bin mark oldu. Anne babanın saçları bir gecede beyazladı.” diye konuştu.

Genel Kurulda son konuşmayı BESOB Başkanı Tahir Gayret yaptı. Sanayi sitesi ile ilgili gelişmeleri aktaran Gayret, Haziran ayının başında temel atma töreni yapmak istediklerini kaydetti. Gayret, şöyle konuştu; “Bu güzel ahengin daha güzel devam etmesi için söylemem gereken bazı konular var. İktidar ve muhalefetten taleplerimiz var. Bolu’muzdaki tüm esnaflar ve şehir için ihtiyaç olan büyük sanayi projesine giriştik, maalesef bir iş kazası geçirdik. 7 senedir de bunun ıstırabını yaşıyorum. Bu konuda yönetim ve denetim kurulum büyük özverilerde bulundular. Hayatımın bu 7 senesi, belki 14 yılımı aldı benim. Ama şu anda gururla, sevinçle, hükümetimizin ve TOKİ’nin belediye ile yaptığı çalışmalar neticesinde sonuç noktasına geldik. İhale 30 Ocak 2018 yılında bitti şu anda sanayimizin yerinde şantiye kuruldu, hatta sağ olsun Belediye Başkanımız Aladdin Bey, bu seçim öncesinde kazma vurulmasını arzu etti. Nasip olursa, siyasilerimizin durumlarına göre 8 yada 12 haziran arasında bir gün sanayimizin temelini hep beraber atacağız. Programa ikindiden sonra başlayıp, iftarı sanayinin temel atılacak yerinde hep beraber yapmak isteriz.

Şu anda hükümetimiz esnaflarımız için torba yasalar çıkarttı teşekkür ederiz. Taleplerimiz bitmedi. Ben Bolu Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği olarak tüm esnaflar adına kazma vurulduktan sonra ödeme başlayacak diye protokolümüz var. Bunu imkanlar ölçücünde olursa, TOKİ’ye de götürdük. İnşaatlar tamamlandıktan sonra ödemeye başlarsak, Bolu esnafımıza büyük yarar sağlayacağımızı düşünüyorum.”

Konuşmaların ardından seçime geçildi. Tek liste halinde yapılan seçimlerde mevcut BESOB Başkanı Tahir Gayret, tekrar başkanlığa seçildi. Gayretin listesinde şu isimler yer alıyor: Selahattin Ayen, Mahmut Koçak, Necati Yaşlı, Mustafa Kalaycı.

 

Editör: TE Bilisim