(Haber:Aslı Akış) - Türk Metal Sendikası ve MESS arasında devam eden ve Bolu Arçelik İşçilerini de kapsayan Grup Toplu İş Sözleşmesinde sonuç alınamayınca grev kararı alındı. İşciler fabrikalarında bir kez daha eylem yaparken, grev kararının 19 Ocak’ta uygulamaya alınacağı bildirildi.

Türk Metal-İş ve MESS 5. kez toplantıya oturdu. 150 bin çalışanı ilgilendiren 60 günlük görüşme sürecinde arabulucu ve sonrasında yapılan 2 toplantıda uzlaşmaya varılmadı. Bolu’da da Bolu Arçelik Pişirici Cihazlar fabrikasında eylemler devam ediyor.

Türk Metal Sendikası, işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile 26 Eylül’de başlayan grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca Bolu Arçelik Pişirici Cihazlar fabrikasında vardiya giriş çıkış saatinde sendika üyesi işçiler tarafından protesto eylemi ve basın açıklaması yapıldı.

“BIÇAĞIN KEMİĞE DAYANDIĞI NOKTAYA GELDİK”

Fabrika personeli ile bir araya gelen Türk-İş İl Temsilcisi-Türk Metal Sendikası Bolu Şube Başkanı Hakan Gülen, geçen hafta, MESS’e bağlı iş yerlerinde son sözlerini söylediklerini belirterek; “Öyle anlaşılıyor ki artık sözün bittiği yere, bıçağın kemiğe dayandığı noktaya gelmiş bulunuyoruz. MESS’in bu uzlaşmaz tutumu ve patronların vurdumduymazlığı karşısında sendikamızın alacağı bütün kararların arkasında duracağımızı, bununla da yetinmeyip, hakkımız olanı alana kadar direneceğimizi bütün dünyaya ilan etmiştik” şeklinde konuştu.

“ZAMAN EYLEM ZAMAN GREV ZAMANIDIR”

Türk metal sendikasının grev kararı aldığına işaret eden Gülen;  “Evet, zaman geldi. Zaman, eylem zamanıdır… Zaman, grev zamanıdır… Metal emekçisinin güçlü kalesi Türk Metal Sendikası Grev kararı almıştır. Bununla da yetinmeyip, yarından itibaren bütün fazla mesaileri kaldırmıştır. Artık sıra bize geldi. Genel başkanımızın, sözleşme masasındaki gücüne güç katmak, alın terimiz için verdiği mücadeleyi desteklemek ve kararlarının sonuna kadar arkasında olduğumuzu göstermek için, bir kez daha, bütün metal emekçileri adına buradan sesleniyoruz” ifadelerine yer verdi.

“SİZ BİZİ ÖLÜME MAHKUM ETMEK İSTİYORSUNUZ”

Gülen,  MESS’in %60’lık zama teklifi yeterli bulmadıklarına işaret ederek; “Eyy MESS, sizin yüzde 60’lık zam teklifiniz bizim taleplerimizin yanından bile geçmiyor. Biz ölümüne çalışırken, ölümüne üretirken, siz bizi ölüme mahkum etmek istiyorsunuz. Ne sendikamız, ne de biz buna asla müsaade etmeyeceğiz. Türkiye’de yaşanan ve bütün emekçilerin üzerinden silindir gibi geçen enflasyon karşısında, bize önerdiğiniz açlık ücretiyle de yetinmiyorsunuz. Bir de kazanılmış haklarımıza göz dikiyorsunuz. Bakın, buradan bir kez daha sesleniyoruz. Ne o masadaki alın terimizin karşılığından, ne tamamlayıcı sağlık sigortamızdan, ne de ikramiyelerimizden vaz geçeriz. Peki, ne yaparız arkadaşlar? Direniriz! Direne direne kazanırız… Direne direne kazanırız” dedi.

“CUMHURİYET GİBİ ADINA YAKIŞIR BİR SÖZLEŞME OLACAK”

Türkiye’nin en iyi toplu sözleşmesine imza atacaklarını vurgulayan Gülen; “Üretimden gelen gücümüzü kullanmak bizim en doğal hakkımız. Elimizde bundan ve sendikamızdan başka hiçbir şey yok.  Başta genel başkanımız, Onun arkasında bizler.  Bugüne kadar nasıl başardıysak, nasıl Türkiye’nin en iyi toplu sözleşmelerine imza attıysak, yine öyle olacak. Bu sözleşme Cumhuriyet sözleşmesi… Cumhuriyet gibi adına yakışır bir sözleşme olacak. Bir kez daha hep birlikte sesleniyoruz. Eylemse eylem…  Grevse grev” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Oğuzhan EKE