Her yıl işçilerin meydanlarda coşkuyla kutladığı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle coşkuyla kutlanamadı. Alanlar boş kaldı, yine evde kalanlar balkonlarda, çalışanlarsa iş yerlerinde işçi bayramını kutladı.

İkinci Enternasyonal tarafından 1890’da işçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak ilan edilen 1 Mayıs’ta, 130 yıl sonra salgından dolayı meydanlar bu kez boş kaldı. İşçi ve emekçiler, bu yıl seslerini işyerleri ve evlerinden duyurdu. Tarihte ilk kez 1 Mayıs’ta dünya işçi sınıfı büyük kitleler halinde kentlerin merkezi meydanlarında buluşamayacak ancak bu koşullara rağmen Sendikalar, iş, gelir ve sosyal güvenlik talepleriyle tek ses, tek yürek oldu.

Bolu’da, Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonuna bağlı Hizmet-İş Sendikası, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, Birleşik Kamu-iş Konfederasyonuna bağlı Eğitim İş Şube ve Tümbel-Sen Başkanları “1 Mayıs akşamı balkonlardayız!” diyerek 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günlerini kutladılar.

Hak-İş Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Bolu İl Başkanı Hacer Çınar, tüm emekçiler için daha fazla iş güvencesi istediklerini kaydederek; “Ülkemize, insanlarımıza ve emekçilerimize güveniyoruz. Ülkemizin potansiyeline, gücüne, geleceğine yürekten inanıyoruz. Hak-İş Konfederasyonu olarak sendikasız ve örgütsüz bütün çalışanlara ‘Örgütlü ol, sendikalı ol, Hak-İş’li ol’ diyoruz. Güçlü izolasyon, sağlıklı Türkiye diyoruz. Zor günler geçsin sonra yine meydanlarda bulaşacağız. Emekçiler yine coşacak, güzel günler gelecek. Hak - İş olarak bugün emek, barış, özgürlük, adalet ve demokrasi için haykırıyoruz. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Türkiye’de ve dünyada tüm emekçilere kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

KESK Bolu Şube Başkanı Serdar Koçyiğit, “Bizler bu dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini, alın terimizle, aklımızla, bilgimizle, kısacası emeğimizle üretenler. 2020 1 Mayıs’ında her yıl olduğu gibi umutlarımızla, bilincimizle ve dayanışmamızla bir aradayız. İnsan onuruna yaraşır bir iş ve ücret, kamusal sosyal güvenlik ve sendikal hakların eksiksiz güvence altına alındığı yeni bir toplumsal düzen kuracağız. Birliğimizi, mücadelemizi ve dayanışmamızı böylesi bir toplumsal düzeni kurmak için güçlendireceğiz. Yeni bir toplumsal düzeni emek ile bilim ile kuracağız” dedi.

Eğitim İş Bolu Şube Başkanı Birleşik Kamu-iş Bolu İl Temsilcisi Erkan Korkmaz;  “Birliğimizi, dayanışmamızı ve mücadelemizi göstermek için bu yıl iş yerlerimizin ve evlerimizin balkonlarını, pencerelerini taleplerimizi gösteren afişler ve pankartlarla donatalım, 1 Mayıs marşını hep bir ağızdan söyleyelim. Salgın koşullarına rağmen balkonlardan birbirimizle kuracağımız gönül köprüsüyle, bu düzenin böyle gitmeyeceğini haykıralım! Yaşasın Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü. Yaşasın 1 Mayıs!” şeklinde konuştu.

Tümbel-sen Şube Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Özmen; “Haklarımızdan ve hayatımızdan vazgeçmeyecek, çocuklarımızın ve insanlığın geleceği için mücadele etmeye devam edeceğiz. 1 Mayısta ve her zaman servislerde, işyerlerinde, yemekhanelerde, belediye önünde, semtte, balkonlarda her nerede isek taleplerimizi dile getireceğiz” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim