12 Kasım Düzce depreminin 19. yıl dönümünde ilimiz protokolü anma mesajı yayımladı. 

Bolu Valisi Ahmet Ümit, 12 Kasım Düzce depreminin 19. Yılında yayımladığı mesajda; “Depremin bıraktığı acıyı ve hüznü 19 yıl sonra bu günde hafızalarımızda ve kalbimizin derinliklerinde aynı şekilde hissediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Bolu Valisi Ahmet Ümit, yayımladığı mesajda şu ifadeleri kullandı;12 Kasım 1999 tarihinde Düzce merkezli olarak meydana gelen ve İlimizde de 48 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine, 353 vatandaşımızın da yaralanmasına neden olan 7,2 şiddetindeki depremin bıraktığı acıyı ve hüznü 19 yıl sonra bu günde hafızalarımızda ve kalbimizin derinliklerinde aynı şekilde hissediyoruz.

Son yüz yıl içinde ülkemizde yaşanılan en büyük felaketlerden biri olan 12 Kasım Depremi sonrasında Devletimiz ve milletimiz birlik ve beraberlik içinde hareket ederek  yaraların sarılması, Ülkemizin ve bölgemizin yeniden ayağa kaldırılması için olağanüstü bir gayret göstermiş ve yaralar sarılmıştır.

Dünyanın en önemli deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunan Ülkemizde gelecekte de zaman zaman depremlerin yaşanabileceğini ve depremi engellemenin mümkün olmadığı gerçeğini kabul ederek, muhtemel bir deprem anında can kaybı olmadan ve mal kaybını da mümkün olan en az seviyeye indirecek şekilde gerekli hazırlıkları yapmamız ve önlemleri almamız, depremle birlikte yaşamayı öğrenmemiz bir zorunluluktur.

Bir doğa olayı olan depremin, standartlara uygun olmayan, kendi yaptığımız inşaatlar nedeniyle bir kez daha felakete dönüşmemesi için, başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere toplumun her kesimi, kısacası hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız.

Bilimsel veriler ışığında çağın gerektirdiği tüm önlemleri almak,  içinde yaşadığımız doğayı mümkün olduğunca doğru kullanmak zorundayız.

Devletimiz tarafından desteklenen Kentsel Dönüşüm Projesi sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir alanları oluşturabilmemiz için çok önemli bir fırsat sunmaktadır. Kurumlarımızın ve sivil toplumun gayretleriyle toplumun tüm kesimlerinin bilinçlendirilmesi ve ilimizdeki tüm yapı stoklarının depreme dayanıklı hale getirilmesi hepimize düşen hayati bir görevdir.

12 Kasım depreminin yıldönümünde, öyle bir acının ilimizde, ülkemizde ve dünyada bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum.”

“ACILARDAN EDİNDİĞİMİZ TECRÜBE YATAY MİMARİNİN ÖNEMİNİ ORTAYA KOYUYOR”

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, 12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin 19’uncu yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, saniyeler içinde yüzlerce can alan Düzce Depremi’nin acısının yüreklerde hala taze olduğunu belirten Başkan Yılmaz, “Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, Yüce Allah’tan, bu tür acıları bir daha yaşatmamasını diliyorum. Gerek 17 Ağustos, gerekse 12 Kasım depremlerinden ülke olarak çok acı tecrübeler edindik. Bu tecrübeyle, depreme dayanıklılık standartlarına uygun yapılaşmanın ve Sayın Cumhurbaşkanımızın da özenle vurguladığı gibi yatay mimarinin önemini gündemde tutmalıyız” dedi.

Başkan Yılmaz’ın, Düzce Depremi’nin 19’uncu yılı nedeniyle yayımladığı mesaj şöyle:

“12 Kasım, ülkemiz ve bölgemizi derinden sarsan, acısını aradan geçen 19 yıla rağmen hala yüreklerimizde hissettiğimiz kara bir tarih. 30 saniye içerisinde, 845 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 4 bin 948 vatandaşımızın yaralandığı deprem, Bolumuzda da 48 canı aramızdan ayırdı. Bölge olarak yaşadığımız depremler bir gerçeği de ortaya çıkardı. Ülkemiz ve bölgemiz deprem riski taşıyor. 1999 yılının toplumsal belleğimize acı hatıraları olarak kazınan iki tarih; 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinde edindiğimiz tecrübeleri hatırlarımızdan bir an olsun çıkarmamalıyız. Bir deprem ülkesi olarak, depreme dayanıklılık standartlarına uygun yapılaşmanın ve Sayın Cumhurbaşkanımızın da özenle vurguladığı gibi yatay mimarinin önemini her zaman gündemimizde tutmalıyız. Bu acı kayıpları bir daha yaşamamak için yapılarımızı depreme dayanıklı hale getirmek, bilim ve teknolojiyi kullanarak her türlü tedbiri almak ve millet olarak deprem bilinci edinmek, bizlerin her şeyden önce vatandaşlık görevimiz. Bu düşüncelerle depremin bizlerden kopardığı tüm vatandaşlarımızı bir kez daha rahmet ve özlemle anıyor; Yüce Rabbim’den, geride kalanlara sabır ve dayanma gücü vermesini diliyorum.”

“DEPREM ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE ANIYORUM”

AK Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, yazılı bir basın açıklaması yaparak, 12 Kasım Depreminde yaşamını yitirenleri rahmetle andığını söyledi.

12 Kasım Depreminin yıldönümü sebebiyle bir mesaj yayımlayan AK Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay; “Depreminin yıldönümünde, bir kez daha derin bir hüznü ve acıyı yüreklerimizde yaşıyoruz. 12 Kasım 1999 tarihinde meydana gelen 7,2 şiddetindeki Düzce depreminde Bolu'da 48 hemşerimiz hayatını kaybederken, 353 vatandaşımız da yaralanmıştı. O gün saat 18.57'de başlayan ve 30 saniye süren 7.2 şiddetindeki depremde çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetti. Tabii bu hayatını kaybedenlerin çoğunluğu Düzce ve Kaynaşlı merkezliydi. Depremde 763 vatandaşımız rahmete kavuştu, 5 bin civarında vatandaşımız yaralandı. Çok önemli bir kayıp bu. Bu kayıpları hala yüreğimizde hissediyoruz. Ailelerinin acılarını paylaşıyoruz.

Herkesin, geçmişteki acı tecrübeleri unutmadan, üzerine düşeni yerine getirmesi, yaşanan bu acılardan ders çıkartması, depreme karşı hazırlıklı bir toplum haline gelebilmek için daha hızlı hareket etmesi zorunludur. Afetler oluşmadan önce gerekli tedbirlerin alınması gerekir. “Deprem Öldürmez Bina Öldürür” sözünü asla unutmamalıyız.

12 Kasım Depreminin yıl dönümünde güzel ilimizin ve tüm ülkemizin bir daha böyle afetlerle karşılaşmamasını temenni ederken, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyor ve yakınlarına başsağlığı diliyorum” ifadelerinde bulundu.

"İMAR AFFI BÜYÜK BİR RİSK OLUŞTURACAKTIR"

12 Kasım 1999 depreminin yıldönümü dolayısıyla İYİ Parti Bolu İl Başkanı Ahmet Örnekbaş, bir mesaj yayımladı.

12 Kasım Depreminin yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan İYİ Parti Bolu İl Başkanı Ahmet Örnekbaş mesajında şu ifadelere yer verdi: “1999 yılında yaşadığımız depremlerin ilkini 17 ağustos, ikincisini de 12 Kasım’da Düzce ve Bolu’da yaşadık. Depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet dileriz.

19 yılda yapı kalitesinde önemli oranda ilerleme kaydetmemize rağmen, eski ve yıpranmış yapılar için güçlendirme ve yenileme çalışmaları çok önemlidir. Bu konuda kentsel dönüşüm projeleriyle yenileme çalışmalarını olumlu buluyor ve destekliyoruz. Bu konudaki çalışmalar hızlandırılmalı ve yeni bir depreme hazırlıklı olmalıyız.

Diğer yandan amacı sadece bütçe açıklarını kapatmaya yönelik olan imar barışı uygulaması da hem kaçak yapıları hem de riskli yapılara resmiyet kazandırarak olası bir depremde vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini tehlikeye atmaktadır. Hiçbir denetime ve kontrole tabi olmadan binaların tescil edilmesi büyük bir risk oluşturacaktır. Mahalli seçimlerin de yaklaştığı şu günlerde endişemiz kaçak ve denetimsiz yapılaşmanın hızlanacağı çürük yapıların çoğalmasına, çarpık ve düzensiz kentleşmeye yol açacağı endişesini taşımaktayız.”

“İMAR AFFI İNSANIMIZIN CANINDAN ÖNEMLİ DEĞİLDİR”

CHP Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet dileyerek, “Bir daha böyle afetler yaşanmamasını temenni ediyorum.” dedi. Türkoğlu ayrıca, imar barışının denetimden yoksun bir şekilde uygulandığını da belirtti.

CHP Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu mesajında; “19 yıl önce 12 Kasım 1999’da saatler 18.57’de meydana gelen ve Bolu merkezde de 48 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine, 353 vatandaşımızın da yaralanmasına neden olan Düzce depremi, ülkemizin yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak, tarihteki yerini almıştır. 12 Kasım depreminde Düzce, Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı ve Yığılca’da toplam 710 yurttaşımız hayatını kayıp ederken, 2.678 vatandaşımız yaralandı. Asrın felaketi olarak isimlendirilen bu büyük depremde kaybettiğimiz canların acıları hala yüreğimizdedir. Devletimiz ve milletimiz, bütün zor ve acılı günlerde olduğu gibi, bu felaketten sonra da, birlik ve beraberlik halinde hareket etmiş, yaraların sarılması ve yeniden yapılanma çalışmaları için olağanüstü bir gayret göstermiştir. Ancak yaşadığımız bu depremler bir gerçeği ortaya çıkarmıştır. Ülkemiz ve özellikle bölgemiz deprem riski altındadır ve biz bu gerçeği göz ardı etmeden şehirleşmek, yapılaşmak ve yaşamak zorundayız. AKP iktidarının yakın zamanda çıkardığı ve sadece gelir kaynağı olarak gördüğü imar barışı denetimden yoksun bir şekilde uygulanıyor.  Depremlerin her zaman olama ihtimali vardır. Şuan gelir ve oy kaygısıyla yapılan bu uygulama Allah korusun olacak bir depremde belki de yüzlerce yurttaşımızın hayatına sebep olacaktır. Hükümete kaynak yaratmaktan ve yerel seçimler öncesi seçmene hoş gelecek böylesi bir af, insanımızın canından önemli değildir. Önemli olan bu depremlerde can kaybının olmamasıdır.  12 Kasım depreminin yıl dönümünde, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabırlar diliyor, bir daha böyle afetler yaşanmamasını temenni ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim