Bolu İli Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma Gönüllüleri Dernek Başkanı İrfan Denizli, erozyon ile mücadele konusunda Bolu’da yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Denizli, “Senede 600 bin ile 1 milyar ton verimli toprağımız gidiyor. Bunu için erozyon ile mücadeleyi, ağaçlandırmayı çok önemsiyoruz.” dedi.

HABER: ASLI AKIŞ

“EROZYON İLE AĞAÇ İKİ DÜŞMAN KARDEŞ”

Erozyon gizli bir tehlike. Bunu bilen var bilmeyen var diyen Denizli; “Temmuz ayında Sayın Bolu Valisi Aydın Baruş kabul etti. Bu günde Orman Bölge Müdürlüğünü ziyaret ettik. Çünkü çalışmalarımızın çoğu orman ile olması gerekiyor. Erozyon deyince ağaç akla geliyor. Erozyon ile ağaç iki düşman kardeş gibiymişler. Erozyon varsa ağaç yok, ağaç var ise erozyon yok gibi. O nedenle orman bölge müdürümüzü ziyaret ettik. Sağolsun bizi kabul etti. Çok yararlı bir görüşme geçti. Biz Bolu ili Erozyon ile Mücadele ve Ağaçlandırma Gönüllüleri Derneği yönetim kurulu olarak amacımız şu; Erozyonu mümkün mertebe sıfıra indirebilmek. Erozyon gizli bir tehlike. Bunu bilen var bilmeyen var. Senede 600 bin ton ile 1 milyar ton civarında verimli topraklarımız ülke dışına ve ya göllere, denizlere gitmek üzere gidiyor. Her sene bu mevcut. Bunun için büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu anlatmak istiyoruz” diye konuştu.

“AĞAÇLANDIRMAYI ÇOĞALTMAMIZ LAZIM”

Özellikle köylerde toprağın dikine sürülmesinin erozyonu tetiklediğine dikkat çeken Denizli; “Yönetim kurulu üyelerimizin çoğu emekli. Hayırlı bir iş olduğu için önce Bolumuza faydalı olabilmek, sonra Türkiye’mize faydalı olabilmek anlamında bu taşın altına elimizi soktuk. Biz şimdi öncelikle ağaçlandırmayı çoğaltmamız lazım. Ağacı çoğaltacağız onun içinde Orman Bölge Müdürü ile beraber çalışıyoruz. Ondan sonra Tarım İl Müdürlüğünü ziyaret edeceğiz. Köylerimizde bilhassa meyilli alanlarda ( köylümüz artık eskisi gibi öküz pulluk olmadığı için traktörle sürdüğü için meyilli arazilere traktör devrilir diye dikine sürmek durumunda) dikine sürdüğü zamanda erozyonu en çok tetikleyen bu. Onun için Tarım İl Müdürlüğüne diyeceğiz ki; köylere biraz daha bu anlamda bilgi verin. Milli Eğitim Müdürlüğünü ziyaret edeceğiz genç dimağlara, okullara sunumlar yapmak için. Çeşitli broşürleri sunabilmemiz için imkân vermesini söyleyeceğiz. Bir de Bolu Belediyemizi ziyaret edeceğiz. Çünkü derneğin gücü yok, eleman yok. Oradan da bazı imkânları sağlamak suretiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

“EROZYON İLKOKULLARDAN BAŞLAYARAT ANLATMAK LAZIM”

Denizli, erozyonu tanıtma konusunda ilkokullardan başlayarak anlatılması gerektiğini vurguladı. Denizli; “1cm toprak tabakası oluşması için 1000 yıl gerekiyor. 1000 yıl çok uzun bir süre insan ömrü için. Ama senede 600 bin ile 1 milyar ton toprak dışarı gidiyor. Yani verimli toprağımız gidiyor. Bunu için bu erozyon ile mücadeleyi, ağaçlandırmayı çok önemsiyoruz. Çalışmalarımız inşallah faydalı olur. Allah bizi utandırmaz diye düşünüyorum. Sabri İnceler hocamız tanıyanlarınız vardır. 1996 yıllarında bu derneği kurmuş ve yaşamı sırasında 10 yıl baya iyi hizmetler vermiş. Çeşitli alanları ağaçlandırmışlar dar imkânlar içerisinde. En büyük de Çakmaklar mevkiinde 3 hektara yakın ağaçlandırmaları var. İnşallah oraya da derneği tanıtan ve dernek tarafından ağaçlandırıldığını ifade eden bir levhayı dikmeyi düşünüyoruz. Sayın Bölge Müdürümüze de bunu anlattık. Bunun haricinde köylülerimize şunu söylüyoruz. Mümkün mertebe erozyonu önlemek için ormanı korumamız lazım ve ağaçları çoğaltmamız lazım. Ağaçlar ormanda olsun, ovada olsun nerede olursa olsun ağaçları çoğaltmamız lazım erozyonu önlememiz için. Bir de genç dimağlara ilkokullardan başlama suretiyle rahmetli Hayrettin Karaca misali TEMA’yı çok iyi tanıtmıştı. İnşallah o şekilde erozyonu da tanıtmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim