(HABER MERKEZİ) - Altın, hem yüzyıllardır süregelen bir alışkanlık olarak hem de günümüzdeki modern yatırım anlayışının önemli bir parçası olarak birçok kişinin varlıklarını değerlendirmek üzere tercih ettiği araçların başında gelir. Kelimenin tam anlamıyla bir güvenli liman niteliği taşıyan altın, insanların belirsizlik ve enflasyon dönemlerinde varlıklarının değerini kullanmak için büyük itibar gösterdiği yatırım araçları arasındadır. Aynı zamanda düzenli ve uzun vadeli yatırım için en ideal yatırım alternatifleri arasında değerlendirilir.

Altın her ne kadar en güvenilir yatırım araçlarından biri olsa da tarih boyunca yaşanmış olan pek çok gelişmeden etkilenmiş ve dalgalanmalar yaşamıştır. Günümüzde de çeşitli riskleri ve fırsatları bir arada sunan altın piyasası, pek çok ekonomik ve finansal faktöre bağlı olarak yeni dalgalanmalar gösterebilir. Bununla birlikte güncel konjonktüre bağlı olarak yaşanan gelişmeler altın fiyatı konusunda belirleyici olan yeni trendler oluşturabilir.

Tarihte Altın Fiyatlarını Etkilemiş Olan Büyük Gelişmeler Nelerdir?

Dünyanın ekonomik ve finansal tarihi, hem eski çağlardan hem de Sanayi Devrimi ve modern dönemle ilgili pek çok kırılma anından oluşur. Bu tarihsel süreçte altın fiyatları  ile ilgili hareketleri de yakından ilgilendiren birtakım gelişmeler yaşanmıştır. Altın, 19. yüzyılda küresel bir rezerv para birimi olarak ekonomi dünyasındaki etkisini genişletirken 20 ve 21. yüzyılda yaşanan çeşitli ekonomik ve siyasal gelişmeler altının seyrini yakından etkilemiştir.

Altının küresel bir rezerv para olması durumu, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra güçlenmeye devam eden bir olgu iken 1971 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Bretton Woods sistemini terk etmesi ile değişti ve altın fiyatları yakın tarihteki en büyük dalgalanmalarından birini yaşamıştır. Bunun ardından 1973 yılında gelen Petrol Krizi ile altın fiyatı yakın tarih aralığında bir diğer büyük dalgalanmayı yaşarken 20. yüzyıl boyunca süren savaşlar ve ekonomik krizler de altını tetikleyen faktörler arasında yer almıştır. 21. yüzyılda yaşanan 2008 Finansal Krizi ve 2020 COVID-19 pandemisi de altın fiyatlarını yakından etkileyen ve dalgalanmalara yola açan gelişmeler olarak son yıllardaki küresel ekonomik ve finansal dengeleri derinden etkilemiştir.

Altın Fiyatları Nasıl Bir Trend ile Hareket Eder?

Altın piyasası, kısa vadeli ve uzun vadeli olarak iki farklı trend üzerinden okunabilir. Altın fiyatlarının dalgalı bir biçimde seyretmesine neden olan sebepler genel olarak olağanüstü gelişmeler olduğu için bu durumlar karşısında kısa vadeli dalgalanmalar bir hayli olağandır. Yani altın fiyatları ve hareketlerinin kısa vadeli süreçlerde istikrarsız ve dalgalı olabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir.

Altın yatırımında uzun vadeli yaklaşım ise genel olarak periyodik ve istikrarlı bir yükseliş trendi ile hareket eder. Türk lirası cinsinden altın yatırımı yapan kişilerin varlıkları, hem doların artışı ile hem de ONS üzerinden güncel altın fiyatları üzerinden uzun vadede genel olarak yükseliş gösterir. Altının TL cinsinden fiyat değişimi tarihsel çizgide incelendiğinde şimdiye kadar uzun vadeli yükseliş trendinin sürekliliğini koruduğu görülür.

Altın Alıp Satarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Altın piyasası kesinlikle sabit getiri sunan bir yatırım alanı değildir ve güncel altın fiyatları dalgalanmalara uğrayıp düşüşler yaşayabilir. Altın yatırımı yaparken muhtemel riskleri ve dalgalı fiyatların ortaya çıkma ihtimalini göz ardı etmemelisiniz. Altın fiyatları hakkındaki tarihsel süreçlere daha geniş bir şekilde hakim olmak isterseniz uzun vadeli geçmişe yönelik altın fiyatları grafik ve trendlerini inceleyebilirsiniz. Böylelikle altının durumu konusunda belirleyici olan gelişmelerle altın fiyat hareketleri arasındaki ilişkiyi daha net bir şekilde öğrenebilir ve altın alım satım işlemlerinizi bu doğrultuda sürdürebilirsiniz.

Editör: Servet GÖKÇEK