Takı ve yatırım olarak, Türkiye’nin en çok tercih edilen güvenli limanı altında fiyat her geçen gün artıyor. Vatandaşlar, saat başı rekor kıran altın fiyatlarının artmaya devam edip etmeyeceğini merak ediyor. FAY Yamaner Mücevher Genel Müdürü Hakan Doğan, altın fiyatlarının geleceği hakkında açıklama yaptı.
“2025 yılında bunu başlattı”
Beklenen bir yükseliş yaşandığını işaret eden Doğan, “Bu yükseliş bekleniyordu. Ve yükselmeye devam edeceği de bekleniyor. Tüm dünyadaki merkez bankalarının pandemi döneminden sonra faiz oranlarındaki işte yükselme piyasaya yoğun bir para basımı ve sanılımı sonrasında da geldiğimiz noktada da faiz indirimlerinin başlaması, piyasadaki fazla paranın bir miktar geri çekilmesi, merkez bankalarının alacağı politika kararları, altının onsunun yukarıya yönünü hareket etmesine sebep aslında. Altın bu zamanı bekliyordu. Bu anı bekliyordu diyebilirim. 2025 yılında bunu başlattı. Gözde görülür bir şekilde hissettirdi” dedi.
“Belki ufak bir ara düzeltme söz konusu olabilir”
Hızlı yükselişten kaynaklı ara düzeltme olabileceğini aktaran Doğan, “Ve şu anda biraz hızında artırmış vaziyette. Bu kadar hızlı olmasından kaynaklı belki ufak bir ara düzeltme söz konusu olabilir. Onu tabii biz de öngöremiyoruz. Ama düşünce buradan yukarıya doğru gidişatın devam edeceği yönünde. Bu sadece merkez bankalarının faiz indirme kararlarıyla alakalı değil. Maalesef şu anda dünya da ticaret anlamında yeni düzene doğru geçiş söz konusu” ifadelerini kullandı.
“Yukarıya doğru tetikleyen ve besleyen unsurlar”
Doğan, altın fiyatının yükselmesine neden olan sebepleri sıralayarak, “Ülkeler kendi aralığında gümrük savaşları diye tabir edebileceğimiz, ticarette ithalat ve ihracat boyutunda birtakım gümrükler, vergiler veya da mevcut gümrük vergilerinin yükseltilmesine göre kararlar alıyorlar. Savaş ortamları biliyorsunuz maalesef dünyanın birçok noktasında hala sıcak çatışmaların devam ettiği süreçler var. Bunların tamamı altını fiyat anlamında yukarıya doğru tetikleyen ve besleyen unsurlar” diye konuştu.
“Fiyatının yukarıya doğru devam edeceğini düşünüyoruz”
Doğan, altındaki fiyat artışının 2026 yılında da sürmesini beklediklerini işaret ederek, “2025 yılının haricinde 2026 yılında da altının fiyatının yukarıya doğru devam edeceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.





