(HABER MERKEZİ) - Yıl sonu itibari ile kampanya yapan bayiler artık 2024 model araçlar için harekete geçerken bir zam haberi de Noterlerden geldi. Bu kapsamda noter ücretleri arttı.

Araç alım satımı sırasında noter satışı için 932,65 TL’yi olan ücret artış gösterdi. Araç sahibi olmak isteyenler, sıfır araçlara kıyasla daha uygun bütçelerle 2. el araçları tercih ediyor. Alım satım işleminde bazı evrakların düzenlenmesi ve kontrollerin yapılması gerekiyor. Bu nedenle araç sahibi olacak kişinin araca ait resmi belgeleri görmesi, aracın trafik kaydının tespit edilmesi ve satış işleminin noter huzurunda yapılması şart. Bu kapsamda 2. el araç noter satış bedeli 932 TL’den, 1.489,36 TL’ye yükseldi. 2024 yılı Sıfır Araç Tescil ücreti 717.13 TL’den 1.138 TL'ye yükseldi.

NOTERDE YAPILAN İŞLEMLER

1- Satıcı tarafından araca ait tüm belgeler notere teslim edilir.

2- Aracın satışa engel bir durum taşımadığı kontrol edilir.

3- Alıcı ve satıcıdan üzerinde T.C. kimlik numaralarının yazılı olduğu geçerli kimlik belgesi talep edilir. Böylelikle kişilerin kimlik kontrolü gerçekleşir.

4- Yetkili tarafından noter satış sözleşmesi çıkartılır, alıcı ve satıcı tarafından isim, soyisim ve telefon numaraları yazılarak imzalanır.

5- Noter satış sözleşmesi imzalandıktan sonra alıcı vezneye giderek hesaplanan noter ve işlem ücretini öder. İşlemler sonucunda alıcı aracın geçici ruhsatını alabilir.

Editör: Servet GÖKÇEK