(HABER MERKEZİ)- İlk toplantı tarihi belli oldu! Asgari ücret zammı için geri sayım. Aralık ayının gelmesi ile birlikte yeni asgari ücret için son tahminler yapılıyor. İlk toplantı tarihi belli oldu. Yeni yılda asgari ücret ne kadar, kaç tl olacak? Asgari ücret için beklenen zam oranı ne? İşte 2024 asgari ücrette son durum.

2024 Yeni asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücret zammı ile ilgili tamhinler ve beklentiler devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu için ilk toplantı tarihi belli olurken yeni yılda geçerli olacak asgari ücret zammı için uzmanlardan son yorumlar geliyor.

Milyonları ilgilendiren 2024 yılında uygulanacak asgari ücreti belirleyecek komisyonun ilk toplantısı 11 Aralık Pazartesi günü saat 14.00’te yapılacak. Yılsonuna kadar Komisyon'un 4 kere bir araya gelmesi bekleniyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş şu ifadeleri kullandı: Yüzde 41-42'lik enflasyon farkına 7-8 puanlık refah payı eklenmesi ile birlikte yüzde 50 oranında zam gerçekleşeceğini, 17 bin 100 TL civarında bir asgari ücretin belirleneceğini düşünüyoruz. İlk toplantıda belirlenmez ama 2. ya da 3. toplantıda bu rakam kesinleşmiş olur. Enflasyon artı refah payı ile birlikte yüzde 50 oranında artış bekliyoruz.

Eğer enflasyon çok yüksek seyrederse 7’nci ayda tekrar bir zam gündeme gelecektir. Fakat tek zam olursa daha yüksek bir asgari ücret beklemeli miyiz?’ bence beklememeliyiz. Belirlenecek olan 17 bin 100 TL’lik asgari ücret 2024 yılı 1 yıl boyunca geçerli olacak asgari ücrettir. Biz yüzde 50’den daha fazla bir asgari ücret belirleneceğini düşünmüyoruz.”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu pazarlık masası olarak değerlendiriyoruz. Bu masada işveren, işçi temsilcileri, iki tarafı da temsilen hükümet temsilcileri yer alıyor. İşveren temsilcileri masaya ödeyebileceklerinden daha düşük bir tutarla, işçi temsilcileri ise aslında kabul ettikleri tutardan daha yüksek bir tutarda masaya oturacaktır.

Her iki taraf da tekliflerini belli dinamiklere dayandıracaktır. İşveren tarafı enflasyonu yılbaşından itibaren yüzde 65 olarak belirleyerek masaya oturmak isteyecektir. 14 bin TL ile masaya oturacaklardır. İşçi tarafı ise aslında kabul edeceği orandan daha yüksek tutarda yani 20 bin TL ile masaya oturacaktır. Her iki tarafın da sunacağı argümanlar söz konusu olacaktır. İşçi tarafı enflasyon ile ilgili sunduğu argümana karşılık, açlık sınırı ve yoksulluk sınırı ile masaya oturacaktır. Ben uzlaşmanın orta bir rakam olan 17 bin 100 TL olacağı kanaatindeyim.”

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ