Muharrem ayı başladı. 2024 Diyanet dini günler takvimine göre Muharrem ayı 7 Temmuz itibariyle başladı. Muharrem ayının gelmesiyle birlikte Aşure Günü ile ilgili ayrıntılar da merak ediliyor. Aşure Günü Muharrem ayının 10. gününe denk gelmektedir. İşte bu yıl Aşure Günü tarihi.
Bu yıl Aşure günü 16 Temmuz Salı günü başlıyor ve 5 Ağustos 2024 tarihine kadar devam etmektedir.
MUHARREM AYININ FAZİLETİ NEDİR?
İslamiyet'e göre; Muharrem ayı, savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan biridir. Allah, Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır. “Doğrusu Allah’a göre ayların sayısı, Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına uygun olarak on ikidir; bunlardan dördü haram aylardır. İşte doğru olan hesap budur…” Hz. Muhammed de “Ramazan ayından sonra en kıymetli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur” hadis-i şerifiyle, bu ayın manevi bereketine işaret etmiştir.
Ölçüsü tutan nefis bir aşure tarifimiz de var.
AŞURE TARİFİ
2 su bardağı aşurelik buğday
4 litre su
1 parça çubuk tarçın
10 tane karanfil
1 adet defne yaprağı
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
600 gram toz şeker
250 gram kuru üzüm
250 gram kuru kayısı
250 gram kuru incir
1 portakalın rendelenmiş veya ince doğranmış kabuğu (beyaz kısımları alınmış)
SÜSLEMEK İÇİN
Çiğ badem, fındık, ceviz
Kuru meyve çeşitleri ve nar
Tarçın
Buğdayı 4 litre suyla birlikte akşamdan bir taşım pişirip sabaha kadar bekletin. Buğdayın bulunduğu tencereyi ocağa koyup kısık ateşte pişirmeye başlayın. Çubuk tarçın, 1 adet defne yaprağı, 10 adet karanfili ilave edin.
Buğday iyice yumuşayıp suyu kıvam alana kadar kısık ateşte pişirin. Üzümleri ılık suda 30 dakika bekletin. Kayısıları sekizer parçaya bölüp üzerini geçecek kadar sıcak suda 30 dakika bekletin. İncirlerin saplarını kesip sekiz parçaya bölün. Suda yumuşayan kayısı ve üzümü süzün.
Buğdayı kaynattığınız tencereye üzüm, kayısı ve şekeri ekleyin. 15 dakika kısık ateşte pişirin. Nohut, fasulye ve portakal kabuğunu ilave edin. Kısık ateşte malzemeler özleşene kadar pişirmeye devam edin. İnciri ilave edin. 10 dakika daha pişirin. Ocağı kapattıktan sonra 5-10 dakika bekletin ancak kabuk bağlamaması için karıştırın. Aşureyi kaselere doldurun. Oda ısısında ılınana kadar bekletin. Üzerini dileğiniz kuru meyve ve kuru yemişle, nar taneleriyle süsleyin. Üzerine tarçın serpin. Ilık veya soğuk olarak servis yapın.





