Bolu Abant İzzet Baysal üniversitesi, yükseköğretimin Nobel’i olarak değerlendirilen ve dünyanın saygın sıralama kuruluşlarından biri olan, Londra merkezli Times Higher Education’un (THE) “University Impact Rankings 2020”, (Üniversite Etki Sıralaması-2020) adlı uluslararası derecelendirmede, “Nitelikli Eğitim” kategorisinde, büyük bir başarıya imza atarak dünya üniversitelerinde ilk 200’e girerken Türkiye’de 4. sırada yer aldı.

BAİBÜ, “Nitelikli Eğitim” kategorisinde dünyada ilk 200, Türkiye’de 4. sırada yer alma başarısının yanı sıra,“Sağlık ve Refah” kategorisinde, dünyada ilk 600’e girerken Türkiye’de 19. Sırada, “Azaltılmış Eşitsizlikler” kategorisinde dünyada ilk 300’e girerken Türkiye’de 8. Sırada, “Cinsiyet Eşitliği” kategorisinde dünyada ilk 300’e girerken Türkiye’de 9. Sırada yer aldı.

Times Higher Education tarafından hazırlanan, Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda farklı kategorilerde yapılan Üniversite Etki Sıralamasına 85 ülkeden766 üniversite dahil oldu. Sıralamanın birincisi Avustralya’dan Auckland Üniversitesi olurken, Türkiye 37 üniversite ile Japonya ve Rusya’nın ardından sıralamaya en çok giren ülke oldu.

Söz konusu liste, dünyanın her yerinden üniversitelerin sosyal ve ekonomik etkilerini, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda sıralamaktır. Çeşitli hedef kriterleri doğrultusunda hazırlanan listede, Sağlık ve Refah, Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar ile Kaliteli Eğitim Hedefleri başta olmak üzere, Cinsiyet Eşitliği, İyi İş ve Ekonomik Büyüme, Endüstri, Yenilik ve Altyapı, Azaltılmış Eşitsizlikler, Sürdürülebilir Şehir ve Toplumlar gibi kategoriler yer almakta ve dünya genelindeki üniversiteler bu bağlamda değerlendirilmektedir. BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, diğer bir deyişle küresel hedefler, yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için oluşturulmuş bir evrensel eylem çağrısıdır. İlk kez bu hedefler doğrultusunda 2019 yılında bir liste hazırlayan Londra THE, dünya genelindeki üniversiteleri daha iyi bir yaşama katkıda bulunmaları için teşvik etmeyi amaçlıyor.

“Nitelikli Eğitim” kategorisi

101–200   Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi

“Cinsiyet Eşitliği” kategorisi

201–300   Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi

“Sağlık ve Refah” kategorisi

401–600   Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi

“Eşitsizliğin Azaltılması” kategorisinde

201–300   Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi

 

 

Editör: TE Bilisim