(HABER: Mehmet Şah Elkatmış) - Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü Deprem Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü ile Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) iş birliği kapsamında, BAİBÜ Gölköy Kampüsü’ne Deprem Kayıt ve İzleme İstasyonu kuruldu.

Deprem Kayıt İstasyonu; Bolu Valisi Erkan Kılıç ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’nın katkılarıyla, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde görevli öğretim üyesi Doç. Dr. Doğan Kalafat ve ekibi ile BAİBÜ Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Ateş ve akademik-idari personelin katılımıyla, Sosyal Tesis yakınındaki alana kuruldu.

DEPREM ÇALIŞMALARINA KATKI SUNACAK

Deprem Kayıt ve İzleme İstasyonu, Bolu ve çevresinde Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde bulunan aktif fayların hareketliliğini izleyip kayıt altına alacak. Elde edilecek veriler, akademik çalışmalarda kullanılacak ve veri bankası oluşturulacak.

İki üniversite arasındaki ortak iş birliği kapsamında kurulan Deprem Kayıt ve İzleme İstasyonu’nun, Bolu ve çevre illerde meydana gelen öncü, artçı ve bağımsız depremleri takip edip kayıt altına alarak, ülkemizde yürütülen deprem ve depreme dayanıklı şehirler kurulması çalışmalarına büyük katkı sağlaması öngörülüyor.

DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMİ KURULMASI HEDEFLENİYOR

Deprem Kayıt ve İzleme İstasyonu aynı zamanda, bölgede ilk olma özelliği taşıyor. Hem bölgedeki hem ülkemizdeki deprem çalışmaları kapsamında önemli bir boşluğu dolduracak. Deprem Kayıt ve İzleme İstasyonu’ndan elde edilecek veriler doğrultusunda erken uyarı sistemi kurulması da hedefleniyor.

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ