(Haber: Huri Afacan) - 30 Mart Sıfır Atık Günü nedeniyle Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde program düzenlendi.

BAİBÜÇevre Koordinatörlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Bolu Gençlik Merkezi iş birliğinde İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salonda düzenlenen programa; Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz ve Prof. Dr. Coşkun Karaca, Genel Sekreter İhsan Ağcan, Çevre Koordinatörü Prof. Dr. Fatma Öztürk, Gençlik ve Spor İl Müdürü Emrullah Güler, dekanlar, daire başkanları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Program öncesinde, öğrencilerin atık malzemelerden yaptığı eserlerden oluşan serginin açılışı yapıldı. Sergiyi gezen Rektör Alişarlı, eserler hakkında akademisyenlerden ve öğrencilerden bilgi aldı.

Programın açılış konuşmasını BAİBÜ İklim Elçisi Rümeysanur Tokan yaptı. “İklim değişiyor, biz de değişelim.” sloganıyla hareket etmemiz gerektiğine işaret eden Tokan, “İklim değişikliği ile atık üretimi arasındaki güçlü bağ, inkâr edilemez. 2021 yılında ülke olarak imzaladığımız Paris Anlaşması ve 2053 net sıfır emisyon hedeflerimiz bulunuyor. Sadece tüketim alışkanlıklarımızı değiştirerek iklim değişikliği üzerindeki etkilerimizi azaltabiliriz.” dedi.

“Üniversitemizin sürdürülebilir çevre politikasını oluşturduk”

BAİBÜ Çevre Koordinatörü Prof. Dr. Fatma Öztürk ise, Çevre Koordinatörlüğü’nün 2023 faaliyetleri hakkında bilgi vererek, BAİBÜ’nin sürdürülebilir çevre politikasının oluşturulduğunu vurguladı. Çevre Koordinatörlüğü’nün 2024-2028 stratejik planı hakkında bilgi veren Öztürk, “Bu plan içerisine bir amaç ekledik. Bu da Üniversitemizde gerçekleştirilen tüm faaliyetlerde BM sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin benimsenmesiydi. Bu amacın altına da 5 hedef ekledik. Bu hedefler arasında 2028 yılına kadar Üniversitemizde su ve karbon ayak izinin azaltılması, Üniversitemiz binalarının deprem yönetmeliklerine uygun hale getirilmesi, öğrencilerimizin sağlık, gıda ve insana yaraşır yaşam koşullarına erişimlerinin sağlanması, eğitim-öğretimde sürdürülebilirlik ve çevre bilincinin artırılması yer alıyor.” diye konuştu.

“Sürdürülebilir kalkınmayı, ekolojik dengeyi koruyarak sağlamalıyız”

BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise yaptığı konuşmada, sıfır atık konusunda öncü ülkelerin çevreyi en fazla kirleten ülkeler olduğuna dikkat çekerek, “Avrupa’ya baktığımızda yıllarca tehlikeli atıklarını Afrika’ya gömdüklerini görüyoruz. Kalkınmalarını inanılmaz derecede vahşice gerçekleştirmişlerdir. Bugünkü kalkınmışlıklarının arkasında havayı, suyu ve çevreyi acımasızca kirleten bir yapı bulunmaktadır. Biz ülke olarak bunu yapmadık, yapmayacağız. Biz sürdürülebilir kalkınmayı, ekolojik dengeyi koruyarak başarmak zorundayız.” ifadelerini kullandı.

“Sıfır atık yaklaşımı sadece günümüzde oluşan doğal atık problemleriyle ilgilenmeyi hedeflemez. Gelecek nesillerin doğal kaynaklardan faydalanması ve temiz bir çevreye sahip olması gibi konuları da kapsamaktadır.” diyerek konuşmasını sürdüren Rektör Alişarlı, “Sıfır atık yaklaşımı zor ve uğraşı isteyen bir düşünce gibi görünebilir ancak uygulaması oldukça kolaydır. Evlerde yapılacak basit ayrıştırmalar ile atıkların yeniden kullanılması, enerji ve malzemeden tasarruf edilmesi sağlanabilir. Sıfır atık yaklaşımının avantajları şu şekilde sıralanabilir: Kaynakların daha verimli kullanılması, doğanın kirlenmesinin engellenmesi, canlıların sağlığına zarar verebilecek risklerin azalması, sera gazı salınımının azalması, sürdürülebilir tüketim bilincinin kazandırılması, enerjiden tasarruf yapılması, atık depolama alanlarının azalması.” diye konuştu.

Ülkemizin sıfır atık yolculuğu

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı personeli Çevre Mühendisi Zeynep Sayaroğlu Karaboğa, bakanlığın sıfır atık konusundaki faaliyetlerini “Ülkemizin Sıfır Atık Yolculuğu” başlıklı sunumda anlattı. Sıfır atık hiyerarşisi, sıfır atık mevzuat değişikliği, çevre kanunu ve yönetmeliği, sıfır atık konusunda iyi uygulama örnekleri ve kazanımlar konusunda ayrıntılı bilgi veren Karaboğa, çevre kirliliğine dikkati çekerek, denizlerde balık yerine atıkların yüzdüğünü, atık dağlarının oluştuğunu söyledi; bu konuda eğitimin ve hep birlikte mücadele etmenin önemini vurguladı. Sıfır atık konusunda bakanlığın şu ana kadar 21 milyon insana eğitim sağladığını kaydetti.

Sunumun ardından Zeynep Sayaroğlu Karaboğa’ya Prof. Dr. Fatma Öztürk tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Program öncesinde sergisi açılan “Atıktan Değere Sen de Dönüşümün Bir Parçası Ol” yarışmasında dereceye giren eserlerin sahibi öğrencilerimize ödülleri verildi.

Bolu Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Filiz Yıldız ve öğrencilerinin hazırladığı Atıktan Kıyafete Dönüştür defilesi sunuldu.

Tasavvuf Müziği ve Sema Mukabelesi

Tasavvuf müziği icrası ve İstanbul Sema Grubu’ndan semazenler İbrahim Kamil Birlikay ve Erman Ertopuzlu’nun Sema Mukabelesi beğeniyle izlendi. Etkinlik, iftar programıyla sona erdi.

Editör: Servet GÖKÇEK