Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, Bolu ormanlarındaki ağaç kesiminin azaltılacağını açıklayarak, “Türkiye genelinde planlanan orman ağaç kesimini 10 milyon metreküp azalttık. Daha az keseceğiz. Bolu’da 750 bin metreküp ağaç kesimini azalttık” dedi. Tiryaki, işçi alımlarının da yapılacağını açıkladı.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu’da düzenlenen orman yangınları ile mücadelede kullanılacak araçların anahtar teslim törenine Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki katıldı. Yapılan çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Tiryaki orman köylülerine desteğin arttırılacağını ifade etti.

“BOLU’DA AĞAÇ KESİMİNİ AZALTTIK”

Ormanlardaki ağaç kesiminin azaltılacağını belirten Tiryaki, “Bu ormanlar bize emanet. Çocuklarımıza teslim etmek zorundayız. Ben Bolu’da doğrum, Bolu’da büyüdüm. Çok sık gelirim. Bu ormanları korumak bizim işimiz. Kooperatif başkanları, köylüler, ormanda çalışan arkadaşlarımız var. Bu yıl Türkiye genelinde planlanan orman ağaç kesimini 10 milyon metreküp azalttık. Daha az keseceğiz. Bolu’da 750 bin metreküp ağaç kesimini azalttık. Türkiye’nin her tarafında azalttık. Paramızı daha dikkatli kullanacağız, tasarruf edeceğiz, daha az ağaç keseceğiz” dedi.

“ORMAN KÖYLÜLERİ MALİYETİNİN YÜZDE 30’UNA ALACAKLAR ODUNLARI”

Orman köylülerinin, odunu maliyetinin yüzde 30’u bedelle alacağının altını çizen Tiryaki, “Ben orman köylülerinin desteklenmesi gerektiğini düşünen, insanların köyde yaşaması gerektiğine inanan, tarlalarını ekmesi, hayvan beslemesi gerektiğine inanan bir insanım. Şimdi yeni yapılan bir düzenleme ile Resmi Gazete’de de yayımlandı. Düzenleme ile orman köylülerine bu güne kadar yapılmayan ciddi yardımlar geldi. Ben de her yıl ormandan paramla 8-10 ster odun alıyorum. Hemen hemen alıyorum. Geçen yıl da aldım. Orman köylüleri bundan sonra her yıl satış bedelinin değil, maliyetinin yüzde 70 daha odun alacaklar bundan sonra. Yani orman köylüleri ormana maliyetinin yüzde 30’una alacaklar odunları. Orman köylüsü ormanda yaşıyorsa, gidip odununu hazırlayacak durumu da yoksa yaşlıysa, emekliyse Devlet’ten maliyet fiyatının yüzde 70 ucuzuna yani yüzde 30’una o odunun temin edebilecek” ifadelerini kullandı.

“KÂRIN YÜZDE 10’U ORMAN KÖYLÜSÜNE DAĞITILACAK”

İşletmelerden elde edilen gelirin, yüzde 10’unun köylülere verileceğini aktaran Tiryaki, “Orman işletmelerinin masrafları çıktıktan sonra kazandığı paranın yüzde 10’u her yıl orman köylüsüne dağıtılacak. İlk defa yapılan bir uygulama. Yani orman işletmesi üretti, malı sattı, oradan elde ettiği kârın yüzde 10’u orman köylüsüne dağıtılacak. Ormanda çalışanların sigortası teşvik edilecek. Eğer sigortalı ise sigortası varsa, ürettiği malın üzerine yüzde 5 daha fazla para ödenecek. Yani üretimin yüzde 5’i daha fazla alacak” diye konuştu.

“TEKRAR İŞÇİ ALINACAK”

İşçi alımlarının tekrar yapılacağını da aktaran Tiryaki, “Çok sayıda işçi aldık. Arkadaşlara sordum, ‘Ne kadar mühendis var bu işçilerin içinde, muhafaza memurları var, işçiler var, ne kadarı Bolulu?’ Yeni alınanları söylüyorum, 245 kişinin en 200 tanesi Bolulu. Yani Bolu’da Bolu’nun insanları işe girecek. Şu anda tekrar Cumhurbaşkanlığına yazı yazdık, tekrar kadro istiyoruz. Tekrar işçi alınacak. Bu bölgedeki insanlarımız da çalışacaklar” şeklinde konuştu.

“ORMAN SUÇU İŞLEMİŞ OLACAKLAR”

Tiryaki, ormanlara moloz dökümünün cezalandırılacağın da altını çizdi:

“Ormanları kirletiyoruz bakın. Hassas olduğum bir konudur. Kanuna bir madde daha koyduk. Ben de gittiğim bölgelerde, köylerde görüyorum. İnşaat atıkları yol kenarlarına dökülüyor. Arkadaşlar hepimizi ilgilendiren hepimizin buralar. Şimdi yeni bir madde koyduk. Orman içerisine dökülen her inşaat artığı hane ve benzerini işleyenler orman suçu işlemiş olacaklar. Bunları duyuralım, köylülere duyuralım. Orman suçu işleyenlerin sonunun ne olduğunu biliyorsunuz. Cezaları ağır. O nedenle kimse ormanları kirletmesin, çöp dökmesin, inşaat artığı atmasın.”

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ