Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, akıllı çöp toplama sistemi ile ilgili bilgiler verdi. Şimdilik şehrin belirli bölgelerinde bu uygulamaya geçildiğini kaydeden Başkan Yılmaz, yılsonuna kadar şehrin tamamında akıllı çöp toplama sistemine geçileceğini ifade etti. Yılmaz, sistemin tamamen hayata geçmesi ile birlikte haftada bir kez çöp toplanacağını ve çöp toplama maliyetini azaltacaklarını söyledi.

Çöp bertarafında Bolu Belediyesi olarak önemli yol kat ettiklerine dikkat çeken Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Türkiye’de ilk defa çöpü yakarak yok etme ve elektrik enerjisi üretme konusunda son aşamaya gelindiğini ifade etti.

MEHMET FATİH YALINIZ

Akıllı çöp toplama sisteminde geçiş süreci yaşandığını ve aksaklıkları olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, yılsonuna kadar problemlerin il bazında tamamlanacağını söyledi. Başkan Yılmaz şöyle konuştu; “Belediye başkanı olduğumuz günden beri çöplerle ilgili çok yoğun çalışıyoruz. Önce poşetlerle toplamaya çalıştık sonra konteynerlere geçtik, şu an yeraltı konteynerlerine geçiyoruz. Gelişmiş ülkelerde çöp haftada bir gün toplanır. Türkiye’de ise her gün çöp toplarız. Hem zengin değiliz, hem de her gün çöp toplamak için uğraşırız. Çok akıllıca bir iş değil bu. Biz ilk göreve geldiğimiz günden bugüne yaptığımız çalışmalar neticesinde şu an 3 günde bir çöp topluyoruz. Yani çöp toplama giderlerimiz 3’te 1’e indi. Şu an radikal bir karar aldık ve şehrin tamamında yeraltı çöp konteynerine geçiyoruz. Yani haftada bir çöp toplayacağız dünyada olduğu gibi. Problemlerimiz var mı? Zaten bu sıkıntıları çözmek için buradayız. Allah izin verirse, bu sene sonu itibariyle bu işi bitirmiş olacağız ve artık daha sağlıklı, daha temiz, daha hijyenik ortamda çöpleri toplayacağız. Şu an yapım aşamasında olduğumuz için bazen çöpleri, dışarda görebilirsiniz, şikâyetler olabilir ama bu bir geçiş sürecidir. Yılsonu itibariyle bu işi komple il bazında çözen tek il haline dönüşecek Bolu.”

“Çöplük fabrika gibi”

Çöplük alanında birden çok üretim tesisi bulunduğuna dikkat çeken Başkan Yılmaz şöyle devam etti; “Çöplük alanları belediye başkanlarının pek sevmediği, insanların pek gitmediği yerlerdir. Bizim en sevdiğimiz yerlerden biri de çöplüktür desem abartmış olmam. Ama bizim çöplüğümüz de çöplük değil, fabrikalar diyarı gibi bir yer. Çöplükte enerji ürettiğimiz bir tesisimiz var. Hemen yan tarafında tıbbi atıkların sterilizasyonu yapılan bir merkezimiz daha var. Hemen onun yanında da geri dönüşüm tesisi var. Bu yetmiyor, şu an bir hayvan hastanesi kurduk çöplüğün üzerine çok modern bir hayvan hastanesi müthiş bir yer. Onun üzerinde bizim müdürlüğümüz var. Temizlik işleri müdürlüğümüz de oraya gidiyor, çöplükten bahsediyorum. Yeni bir tesis daha kurduk şu an deneme üretimi yapılıyor. Çöplük alanı evvelden otoban yapılırken malzeme alanı idi. Yani ekonomik değeri olan bir yer orası. Şu an o malzemeyi alıyoruz, kırıp eleyip, temizliyoruz ve çok özel bir malzeme elde ediyoruz. Orası çöplük değil, müthiş bir üretim merkezi haline, Bolu’nun cevheri haline dönüşmüş durumda. İki müdürlüğü oraya taşımamızın nedeni de, çöpten sıkıntı olacaksa çözsünler diye orada olacaklar inşallah.”

“Çöpü yakarak elektrik üreteceğiz”

Çöpü yakarak bertaraf etme ve elektrik enerjisi üretme konusunda son aşamaya gelindiğini söyleyen Başkan Yılmaz, “Bir de çöpü yakarak yok etme konusunda da son aşamadayız. Onunla ilgili de kredi anlaşmalarını yapmak üzereyiz. Dünya bankasından, İslam bankasından, Avrupa yatırım bankasından kredi çalışmaları üzerinde duruyoruz. Çünkü Türkiye’de ilk defa çöpü yakarak elektrik enerjisi üretecek bir tesisi Bolu’da kurmanın heyecanını yaşıyoruz. Şu an her türlü teknik izinler alınmıştır. Sadece ekonomik anlamda, biz çok kar getirici bir işse müşterek yapalım dedik. Bir kısmına ortak olalım diye şu an para ile ilgili konuyu çözmek üzere iller bankası yetkilileri ile müşterek çalışacağız. Dünya bankası ile çok sıcak görüşmelerimiz var. Dünya bankasındaki görüşmeler neticesinde bunu noktalayabiliriz. Bolu’muz için bunlar uygun çalışmalardır. Biz Bolu’yu küçük bir Anadolu kentinden ziyade, dünyada yaşanabilir örnek kentlerden biri olsun istiyoruz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim