Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı ve Bolu Adli Yargı Adalet Komisyonu işbirliğiyle, yargı hizmetlerinde şeffaflığın ve hesap verilebilirliğin sağlanması amacıyla “2019 Yılı Bolu Adliyesi Faaliyet Raporu” hazırlandı.

Haber: Aslı Akış

Bolu Adliyesi’nin resmi internet sitesi ‘bolu.adalet.gov.tr’ adresinde yayımlanarak kamuoyuna sunulan 190 sayfalık raporda mali bilgilerden, mahkemelere ilişkin bilgiler, dosya sayılarından, komisyon faaliyetlerine, cezaların infazına ilişkin bilgilerden, adliyenin fiziki yapısına, baro, noterlik ve bilirkişilik bilgilerine dair onlarca veri yer aldı.

Raporun ‘Faaliyete İlişkin Bilgiler’ kısmında da mali bilgiler ile Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma dosyası temizleme oranı, yıllara göre açılan soruşturma sayıları, karar türüne göre dosya sayıları ve uluslararası adli işbirliği talep sayıları gibi veriler de açıklandı. Raporda ayrıca, en çok karşılaşılan suç türüne göre soruşturmaların bitirilme oranları, şüphelilerin yaş ortalaması, soruşturma aşamasında ortalama tutukluluk süreleri, tutuklama ve adli kontrol talebi ile mahkemeye sevk edilen şüphelilere ilişkin dosya ve uzlaştırma sayıları ile adli sicil kaydı verilen kişi sayısı gibi bilgilere de yer verildi. Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı birimlerin yaptığı soruşturmalara yönelik çalışmalara ilişkin haber bulunan raporda, mahkemelerle ilgili ise davaların temizlenme oranları, karar sayıları gibi birçok istatistiki veriye yer verildi.

FAALİYET RAPORUNDA PEK ÇOK BİLGİYE ERİŞİM SAĞLANIYOR

Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, tüm hizmetlerin şeffaf ve kolay bir şekilde kamuoyunu sunulması için faaliyet raporunun hazırlandığının altını çizerek;  “ Demokratik hukuk devletlerinde hesap verilebilirlik ve şeffaflık, kamu hizmetlerinin vazgeçilmez birer unsuru haline gelmiş olup, devlet organlarının işleyişinin ve yürütülen tüm hizmetlerin kolayca anlaşılabilir ve açık bir şekilde kamuoyuna sunulmasını gerektirmektedir. Bu gereklilik, yargı hizmetleri için de geçerlidir. Nitekim Anayasamızın yargı bağımsızlığını ve yetkisini düzenleyen 9. maddesi ile başlangıç hükümlerinde yer verilen kuvvetler ayrımının tanımı birlikte düşünüldüğünde, yargı erki de kamuoyu denetiminin dışında değildir. Bu ilkeden hareketle Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının 168 nolu

Genelgesi uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen tüm hizmetlerin kolay ve şeffaf

bir şekilde kamuoyuna sunulması için bu faaliyet raporu hazırlanmıştır. Söz konusu faaliyet raporunda adliyemizin fiziki yapısından personel durumuna, en çok karşılaşılan suç türlerinden bu suç türlerine ilişkin istatistiklere, Bolu merkez ve mülhakat Cumhuriyet Başsavcılıkları ile ilgili birçok veri yer almaktadır.

“VATANDAŞLARIN DAHA KOLAY VE HIZLI ADALETE ERİŞİM İMKANLARI SAĞLANMIŞTIR”

Bilindiği üzere; Bolu Adliyesi yeni yapılan binasında 29 Ekim 2018 tarihinde fiilen hizmete başlamış,

19 Mart 2019 tarihinde ise Adalet Bakanımız Sayın Abdulhamit Gül’ün teşrifleri ile resmi açılışı yapılmıştır. Yeni Bolu Adalet Sarayı Aşağısoku Mahallesi Yıldırım Beyazıt Caddesi

No:2 adresinde 20.003 m2 arsa alanında, Cumhuriyet Başsavcılığı ve mahkemeler blokları olmak üzere 2 blok halinde 28.405,98 m2 kapalı alana sahiptir. Daha önce fiziki yetersizlik nedeniyle birden fazla binada yer alan hizmet birimleri yeni Bolu Adalet Sarayında bir araya  gelmiş, Bolu İdare Mahkemesi de dahil olmak üzere tüm Cumhuriyet Başsavcılığı, mahkemeler, icra daireleri ve Bolu Baro Başkanlığı birimleri aynı binada toplanmış, böylelikle vatandaşların daha kolay ve hızlı adalete erişim imkanları sağlanmıştır.

Bolu Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonuna bağlı Mengen, Gerede,

Mudurnu ve Göynük mülhakat adliyeleri bulunmaktadır. Bolu il merkezinde Bolu F Tipi

Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü, Bolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz

Kurumu Müdürlüğü, Bolu Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü; Bolu ili Göynük ilçesinde

Göynük K1 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu yer almaktadır.

Daha önceki yıllarda olduğu gibi 2019 yılı içerisinde de Adalet Bakanlığımız stratejik hedefleri doğrultusunda alternatif çözüm yöntemlerine azami derecede önem verilmiş, ceza alanında uzlaştırma, hukuk alanında arabuluculuk yöntemleri ile uyuşmazlıklar en üst seviyede çözülmeye çalışılmıştır.

“YENİ İCRA DAİRESİ 6 ALT BÜRODAN OLUŞUYOR”

Soruşturma, Kovuşturma veya Yargılama Hedef Sürelerinin Belirlenmesi ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik hükümleri doğrultusunda Cumhuriyet Başsavcılığımızca çalışmalara başlanmış, öngörülen hedef sürelerde soruşturmaların tamamlanabilmesi için Cumhuriyet Başsavcılığımızca başta adli kolluk olmak üzere tüm kurumlarla işbirliği yapılmış, buna dair eğitim ve seminerler düzenlenmiş, karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmuştur. Adalet Bakanlığımız tarafından vatandaşlarımıza daha etkili ve hızlı hizmet sunabilmek amacıyla “İcra Dairelerinin Etkinliğinin Artırılması” projesi kapsamında “Pilot İcra Dairesi” uygulamasına Bolu Adalet Sarayında 08/02/2019 tarihi itibariyle başlanmış, 01 Ocak 2020 tarihi itibariyle Bolu’da bulunan üç icra dairesi tek icra dairesi çatısı altında toplanmış, dördüncü icra dairesi pilot icra olarak hizmet vermeye başlamıştır. Yeni icra dairesi modelinde; birden fazla icra dairesi tek bir icra dairesi çatısı altında toplanarak, hizmetlerin uzmanlaşmış alt birimler eliyle yürütülmesi amaçlanmaktadır. Yeni icra dairesi 6 alt bürodan meydana gelmektedir. Danışma ve Kalite Yönetim Bürosu, Esas ve Aile Bürosu, Haciz Bürosu, Satış Bürosu, Mali İşlemler Bürosu, Dosya ve Arşiv Bürosu adı altında 6 alt büronun tamamı Bolu Adliyesinde oluşturulmuştur.

“SUÇLARA HIZLI VE ETKİLİ BİR ŞEKİLDE KARŞILIK VERİLMESİ HEDEFLENMEKTEDİR”

7188 sayılı Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte ceza muhakemesinde geleneksel kovuşturma usulüne alternatif oluşturacak seri muhakeme usulüne ilişkin 5271 sayılı CMK’nın 250. maddesindeki düzenleme doğrultusunda Cumhuriyet Başsavcılığımız bünyesinde seri muhakeme bürosu kurulmuş, 01 Ocak 2020 tarihi itibariyle faaliyetine başlaması planlanmıştır. Böylelikle; yasa kapsamına alınan suçlarda mahkeme sürecinin kısaltılması ve bu suçlara hızlı ve etkili bir şekilde karşılık verilmesi hedeflenmektedir.

Adalet Bakanlığımız tarafından “Ceza Adalet Sisteminde Mağdur Haklarının Güçlendirilmesi” projesi kapsamında suç mağdurlarına yönelik daha etkin bir bilgilendirme, yönlendirme ve psiko-sosyal destek hizmeti sunmak, adli süreçte mağdurlara ve özellikle kırılgan gruba yönelik onarıcı adalet ve sosyal hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde etkin, sürdürülebilir ve ulaşılabilir bir mağdur destek sistemi kurulması hedeflenmiş ve bu kapsamda Bolu Adliyesinde de 03/02/2020 itibariyle Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü kurulması planlanmıştır. Bu müdürlük bünyesinde Bilgilendirme ve Yönlendirme Bürosu, Kırılgan Grup Destek Bürosu, Ceza Yargılaması Destek Bürosu, Hukuk Yargılama Destek Bürosu yer alacaktır.

“GAYEMİZ YARGIYA OLAN GÜVENİNİ ÜST SEVİYELERDE TESİS ETMEK”

Hedefimiz, Adalet Bakanlığımız tarafından uygulanan tüm projelerin Bolu Adliyesinde gerçekleşmesini sağlamak ve Adliyemizden hizmet alanların eksiksiz bir biçimde adalet hizmetlerine kavuşmasını temin etmektir. Yargının Türk Milletinin yargısı olduğu inancıyla, tam bir vicdani kanaatle, tarafsızlık ve adaletle hareket eden Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı olarak, insan haklarına ve özgürlüklere saygılı, adil yargılanma ve lekelenmeme ilkelerine bağlı, suç teşkil eden eylemleri eksiksiz soruşturarak Anayasamızda ifadesini bulan yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı temelinde vatandaşlarımızın yargıya olan güvenini üst seviyelerde tesis etmekten başka bir gayemiz

bulunmamaktadır. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 41. maddesine dayanılarak, Kamu İdarelerince Hazırlanacak Faaliyet Raporları Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre hazırlanan, mali saydamlık ve hesap verme sorumluluğuna dayalı, şeffaf bir yönetim anlayışı içerisinde düzenlenen 2019 yılı faaliyet raporunu kamuoyunun takdirlerine sunar, emeği geçen herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Bolu Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Serkan Özalp ise kamuoyuna sunulan 2019 yılı faaliyet raporunun halkın bilgilendirilmesi amacıyla UYAP sisteminde yer alan veriler dikkate alınarak hazırlandığını bildirdi. Özalp; “Adli sisteminin zamanında ve etkin bir şekilde yürütülmesi; bireyin ve dolayısıyla toplumun, huzur ve barış içerisinde yaşamasının ve sosyo-kültürel gelişiminin en temel şartlarından birisidir. Etkin bir adalet sisteminin yanında adalet duygusunun korunması da yine adil ve vicdana uygun kararlarla yargılamanın makul sürelerde bitirilmesine ve yargılama hizmetlerinin toplumun her kesimi tarafından kolayca ulaşılabilir niteliklere sahip olmasına bağlıdır. Ayrıca adalet kapsamda hizmetlerinin yürütülmesinde hesap verilebilirlik ve şeffaflık, yukarıda belirtilen diğer unsurlarla birlikte, toplumda adalet anlayışının kalıcı bir şekilde oluşmasına katkı sağlamaktadır.

Bu hususların yanında adliye hizmet binalarının çağına uygun bir şekilde yapılıp hizmete sokulması adliye çalışanlarının verimliliğini ve başarısını göz ardı edilemeyecek kadar artırmaktadır. Bolu İli yukarıda sayılan tüm unsurlar bakımından en şanslı iller arasında yer almaktadır.  Bolu Adliye Sarayı yeni hizmet binasında 29 Ekim 2018 tarihinde faaliyete geçmiş olup çağımızın gerektirdiği tüm altyapıya, teknik ve fiziki donanıma sahiptir.

MAHKEMELER, CUMHURİYET SAVCILIKLARI ve DİĞER BİRİMLERE İLİŞKİN BİLGİLER YER ALIYOR

2019 yılı itibariyle 2.Ağır Ceza Mahkemesi, 5.Asliye Ceza Mahkemesi ve 2.Aile Mahkemesi kurulmuştur. Böylelikle Bolu Merkez adliyesinde 2 Ağır Ceza Mahkemesi, 5 Asliye Ceza Mahkemesi, 3 Asliye Hukuk Mahkemesi, 2 Aile Mahkemesi, 2 Sulh Hukuk Mahkemesi, 1 Kadastro Mahkemesi, 1 İcra Mahkemesi, 1 Sulh Ceza Hakimliği ve 1 İnfaz Hakimliği olmak üzere toplam 18 mahkeme kurulu bulunmaktadır.

Mülhakat adliyeleri olan Gerede, Mudurnu, Göynük ve Mengen adliyelerinde ise ayrı ayrı 1 Asliye Ceza Mahkemesi, 1 Asliye Hukuk Mahkemesi, 1 Sulh Hukuk Mahkemesi, 1 Kadastro Mahkemesi, 1 İcra Mahkemesi ve 1 Sulh Ceza Hakimliği olmak üzere toplam 20 mahkeme mevcuttur.  Tüm mahkemelerde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) kullanılmasına geçilmiş ve bu sistem yargılamanın şeffaflığı ile yargılamanın daha az sürede bitirilmesi hususunda aktif rol almaktadır.

Adliye binamızda adalet hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması ve seri bir şekilde işlemlerin yürütülebilmesi amacıyla Ceza Mahkemeleri, Hukuk Mahkemeleri ve Cumhuriyet Başsavcılığı ön büroları ile Danışma masası ayrı ayrı faaliyet göstermekte olup komisyon başkanlığımızca yeterli sayıda personel görevlendirmesi yapılmıştır.  Alternatif çözüm yollarından arabuluculuğun yargı sisteminde daha aktif hale gelmesiyle birlikte, arabuluculuk büromuzun etkinliği artmıştır.

ULUSAL YARGI AĞI BİLİŞİM (UYAP) SİSTEMİNDE YER ALAN BİLGİLER ESAS ALINDI

Meslek Liselerinin Adalet Bölümü öğrencileri stajlarını adliyemizde yapmak üzere kabul edilmiş, iş disiplini ve mesleki bilgileri üst düzeyde verilerek adalet hizmetlerine katkılarında yardımcı olunmuştur.  Bu kapsamda Bolu Merkez ve Mülhakat adliyelerinin 2019 yılına ait iş ve kadro durumlarına ilişkin bilgiler Ulusal Yargı Ağı Bilişim (UYAP) sisteminde yer alan bilgiler esas alınarak raporda ayrı ayrı başlıklar halinde sunulmuştur.

Adliyemize gelen ve her geçen gün artış gösteren dosyaların sonuçlandırılmasında tüm hâkim ve savcılarımızın yanı sıra müdür, zabıt katibi, mübaşir ve diğer personelimizin de özverili çalışmaları sonucu yüksek bir performans yakalanmıştır.  Özverili çalışmalarından dolayı hâkim ve savcılarımız ile tüm yardımcı yargı personelimize teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

 

Editör: TE Bilisim