Bolu Adliyesi’nde, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş’ın katılımında gerçekleştirilen toplantı ile mağdurun korunması için 2018 yılında bu yana hizmette olan “Adli Görüşme Odaları”na ilişkin tanıtım toplantısı yapıldı.

Haber: Ebru Buket Dönmez

İstismara uğrayan ya da benzeri kötü bir duruma mağdur kalmış kırılgan gruptaki; çocukların ve kişilerin daha rahat bir ortamda mahkeme sürecine katılmalarını sağlayan “Ali Görüşme Odaları” 2018 yılından bu yana hizmette. Odalar aracılığıyla duruşmada ifade vermesi gereken ya da alanında uzman psikolog ya da sosyologlarla görüşmesi gereken mağdurlar bu odalarda kendilerini güvende hissederek sürecek dahil olabiliyor. Bolu Adliyesi bünyesinde de bulunan odaların tanıtımı ve daha aktif kullanılması amacıyla da bir toplantı düzenlendi. Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş’ın katılımındaki toplantı sonrasında odalar tek tek ziyaret edilerek detaylar aktarıldı.

“MAĞDUR, SANIKLA BİR ARAYA GELMEDEN İFADE ALINABİLİYOR”

Toplantıda konuşan Cumhuriyet Başsavcısı Bektaş, odalar aracılığıyla sanık ve mağdurun yan yana gelmeden sürecin yürütülebildiğine dikkat çekerek, “Bürolarımızın işleyişi, karşılıklı bilgi alışverişi, bürolardaki faaliyetleri neler olduğu, kurumların görüşlerini alma anlamında yılda 2 kez toplantıları yapacağız. Bu ilk toplantımız. İnşallah sizlerin de varsa görüşlerini alarak, değerlendireceğiz. İşleyişin daha hızlı daha sağlıklı yürümesi için hep birlikte gayret edeceğiz inşallah.  Adli destek ve mağdur hizmetleri bürolarımız Bakanlığımız nezdinde böyle bir daire başkanlığı oluşturuldu. Bu daire başkanlığına bağlı olarak bu hizmetler yürütülmekte. Amaç ne peki? Kırılgan grup dediğimiz mağdurlar, çocuklar ya da duruşma ortamında sanıkla yan yan aolması uygun görülmeyen kişilerin, grupların hem ifade alma süreçleri bu bürolarda yapılmakta hem de duruşmaya mahkeme bu mağdurları dinleme gereği duyarsa, mahkemeye duruşma salonuna gitmeden, o sanıkla bir araya gelmeden bu odalarla gerekli teknolojik altyapıyla direkt duruşmaya bağlanarak oradan ifadeleri alınabilmekte” dedi.

“BU SÜREÇ DAHA DA HIZLANACAK”

Mağdurun haklarının korunması noktasında odaların önemli bir eksikliği kapattığına da dikkat çeken Bektaş, “Ülkemizde en çok eleştirilen konulardan biri, yıllarca hepimizin malumu, ‘Sanık şüpheli odaklı bir yargılama süreci var. Onlar daha çok korunuyor.’ En azından izlenim itibariyle. İşte, ‘Mağdurlar unutuldu, mağdurlara yönelik bu tür destekleyici onları koruyucu bir mekanizma yok’ diye eleştirilirdi.  Bu eksikliği devletimiz, bakanlığımız görerek bu tür oluşumlara gitti ve olumlu sonuçlarda alınıyor. İnşallah dana da geliştirilerek tüm adliyelerimizdeki bu altyapı, bitmeyenler var, bitirilerek bu süreç daha da hızlanacak” ifadelerini kullandı.

“BUGÜNE KADAR BİN 26 TALEBE KARŞILIK VERİLMİŞ”

Bolu ölçeğindeki bir ilde bugüne kadar bin den fazla talebin bu odalar aracılığıyla karşılandığına vurgu yapan Bektaş, “Bizim adliyemizde bürolarımız, sosyologlarımız, psikologlarımız ve o büroya bakan müdürümüz, diğer personellerimizle hizmet yürütülmekte. Şu ana kadar, 2018 yılından bugüne kadar bin 26, bin 30 civarı sosyal inceleme raporu, adli görüşme ve uzman talebine karşılık verilmiş. Bolu ölçeğindeki bir ilde aslında az bir sayı değil. Ama bu uygulama yeni olduğu için vatandaş tarafından da ya da diğer kurumlar tarafından da çok bilinmediği için belki yeterince çok talep görme ama Bolu ölçeğine göre bu rakam az bir rakam değil. Bin kusur bir dosyada bu hizmet sunulmuş ve sunulmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim