Haber: Aslı Akış

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Bolu İl Müdürü Şerafettin ÇilkaraÜniversitelerde kayıtlarının ve yurt başvurularının başlamasının ardından yaşadığı şehirden farklı bir ili kazanan adaylar ve ailelerinin kafalarındaki soru işaretlerini ortadan kaldırmak, yurtların kapasitesi, öğrencilerin beslenme, barınma, ulaşım ve güvenlik ihtiyaçlarının giderilmesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Bolu İl Müdürü Şerafettin Çilkara, Bolu ve merkez ilçeler Gerede, Mudurnu, Seben de toplamda 9 Yurt Müdürlüğünde 774 kız, 2 bin 315 de erkek öğrenciye barınma hizmeti vereceklerini söyledi. Çilkara “Bolu ilinde toplamda 9 tane yurt müdürlüğümüz var. Bunun 6 tanesi Bolu merkezde 3 tanesi de Gerede, Mudurnu ve Seben ilçelerimizde. Merkezdeki yurtlarımızdan 3 tanesi kız yurdu 3 tanesi de erkek yurdu. 2017–2018 eğitim öğretim döneminde bu sene itibariyle 6 bin 486 öğrenci barındırabileceğiz. Bunların bu sene itibariyle 774 kız öğrenci, 2 bin 315 de erkek öğrenci alabileceğiz. Toplamda bu sene 3 bin 89 yeni öğrenciyi barındırabilme imkânımız olacak. Özellikle Mudurnu yolu üzerinde bu Seyit Avşar yurdu olarak adlandırdığımız yurdumuz 1707 kapasiteli erkek öğrenci yurdu olarak bu sene inşallah hizmete açıyoruz. Öte yandan Hattat Emin Barın yurdu ismiyle isimlendirdiğimiz yine Sümer Mahallesi sınırları içerisinde 741 kapasiteli erkek öğrenci yurdu olarak bu sene hizmete açacağız. Dolayısıyla bu sene özellikle erkek öğrenciler bazında çok fazla yurt sorunu olacağını düşünmüyorum. İnşallah erkek öğrencilerimizin tamamına yakınını bu sene barındırabilme imkânımız olur diye düşünüyorum. Kızlarda da tabi yeni yatırımlar, yeni inşaatlar devam ediyor. Önümüzdeki yıl ve yıllarda da ağırlıklı olarak bu sorunları çözebileceğimizi düşünüyorum.” dedi.

“KREDİ YURTLAR KURUMU BİR MİSYON YÜKLENDİ”

KYK Bolu İl Müdürü Şerafettin Çilkara öğrencilerin beslenmelerine kurum olarak katkı sağladıklarını, ulaşım konusunda imkânlarının olduğunu belirterek “Kredi yurtlar kurumu bir misyon yüklendi. Öğrencilerimizi barındırıyoruz, besliyoruz ve sosyal ve kültürel faaliyetler yönünden de gelişimlerine katkı sağlıyoruz. Beslenmede sabah kahvaltısı veriyoruz öğrencilerimize. Kahvaltı desteğimiz var 3 tl bu seneki fiyatı itibariyle söylüyorum. Akşam yemeği katkımızda 6,5 tl yani günde 9,5 tl beslenme desteği sağlıyoruz. Ayda 285 tl eder. Bizim minimum öğrencilerden aldığımız yurt ücreti 150 tl maksimumda 255 – 265 tl civarında olduğunu düşünürsek ciddi anlamda beslenmelerine de kurum olarak katkı sağlıyoruz. Son yıllarda yurtlarımızı yaşanılabilir hale getirmek için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Gene statülü olarak adlandırdığımız ranzalı yurtlarımızda daha önce 8 kişi 10 kişi 12 kişilik odalarımız varken şu anda bunu 4 kişiliğe kadar indirdik çıtayı yükselttik. Ama yeni yapılan yurtlarımızda 3 kişilik ve 4 kişilik odalarımız var. Banyo,  tuvaleti içerisinde ve ayrıca oda içerisinde çalışma bölümlerinin de ayrı olduğu odalarımız var artık. Yani kredi yurtlar kurumda evet çıta yükseldi. Merkezde olan yurtlarımızın üniversiteye ulaşımını toplu taşıma araçlarıyla sağlanıyor. Üniversite kampüsü içerisinde bizim 2 bin civarında kapasitesi olan yurtlarımız var. Zaten onların ulaşımla ilgili bir sorunları yok. Ama diğer yurtlarımızdaki öğrencilerimiz toplu ulaşım araçlarıyla tek vasıtayla okullarına üniversiteye ulaşabilme imkânları var.” şeklinde konuştu.

BAŞIMIZA OLUMSUZLUK GELMEDİ”

Şerafettin Çilkara, yurtlarda güvenlik konusunda da her türlü tedbirin alındığını ifade ederek; “Yurtlarımızın güvenlikli olduğunu düşünüyorum. Özellikle Adana’daki yangın olayından sonra biz yurtlarımızı yeniden test ettik. Zaten yeni yapılan yurtlarımızda bir sorun yoktu. Eski yurtlarımızda da gerek yangın çıkışları acil çıkışlar gerekse diğer açılardan gerçekten yeniden kontrole tabi tuttuk. Güvenlik elamanlarımızla olsun diğer unsurlarla yani alarm cihazlarımızla, yangın merdivenlerimizle, yangın kapılarımızla ve de yurtlardaki yangın söndürme aparatlarıyla bu anlamda yurtlarımızın güvenlikli olduğunu düşünüyorum. Şu ana kadar başımıza bu anlamda bir olumsuzluk gelmedi. İnşallah bundan sonrada gelmez diye temenni ediyorum.” diye konuştu.

“YURTLARDAN MEMNUNİYET HAD SAFHADA”

KYK Bolu İl Müdürü Şerafettin Çilkara özellikle yeni eğitim öğretim yılında Bolu’da üniversiteye yerleşen ve yurtlardan barınma hizmeti alacak öğrencilere ve ailelere bir mesaj verdi. Çilkara mesajında “Bolu’ da İzzet Baysal Üniversitesi ülkenin en kaliteli üniversitelerinden birisi olduğunu düşünüyorum. Yurtlarımızın da kalitesi ortada. Tabi yurtlarımıza girmeyi arzu eden bütün öğrencilerimizin yurtlara girebilme imkânı yok. Ama biz kapasitemizi artırma konusunda ciddi gayretlerimiz var. Güvenlikli bir şekilde güvenilir bir şekilde yurtlarımızı tercih etmeleri ve girebilmeleri halinde ben öğretim hayatlarının sonuna kadar yurtlarda güvenlikli bir şekilde barınabileceklerini düşünüyorum. Zaten yurtlarımıza giren öğrenciler daha önceki yıllarda bundan 8 sene 10 sene önce yurtlarda giren öğrenci 1 ay sonra Bolu’yu tanıdığında 2 ay sonra en tutma gayreti içerisinde veya özel yurtlara geçme gayreti içerisindeydi. Ama şu anda yurtlarımızda kayıt olan öğrencilerimiz okulu bitene kadar yurtlarımızdan kolay kolay ayrılmıyor. Bu da gösteriyor ki yurtlardan memnuniyet had safhada gerçekten memnun olduklarını düşünüyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim