Bolu Belediyesi Özel Halk Otobüsleri şoförleri, Koronavirüs salgını sürecinde yaşadıkları ekonomik sıkıntıları dile getirerek, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve Şoförler Odası Başkanı Orhan Fırat’a destek çağrısı yaptı.

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü önünde bulunan duraklarda bir araya gelen Bolu Özel Halk Otobüsleri şoförleri, pandemi sürecinde şoför esnafının yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

Şoförler yaptıkları açıklamada,  2015’te Özel Halk Otobüsleri’nde yapılan düzenlemeden şikayetçi olduklarını dile getirerek, hakların haciz işlemleri başlatılan şoförlerin borçlarını ödemek için evlerini ve tarlalarını sattıklarını belirttiler.

“6 YILIMIZ BORÇ ÖDEMEKLE GEÇTİ”

Özel Halk Otobüsleri şoförleri adına açılamayı yapan Kıvanç Alagöz, 2015 yılında Özel Halk Otobüsleri’ne getirilen sistem ile yüklü miktarda borca girdiklerini ifade ederek, “2015 yılından beri, zorla sokulduğumuz bu sistem içerisinde şoför tabiriyle; “artık tekerlek taşa dayanmıştır.” Esnaf olarak iflasın eşiğine gelmiş durumdayız. Yaklaşık 6 yılımız borç ödemekle geçmiş, fakat sistemin yanlışlarından dolayı borçlarımız azalacağı yerde daha da katlanarak artmaktadır” diye konuştu.

“MAZOTUMU ALABİLECEK MİYİM?” DİYE KARA KARA DÜŞÜNÜYORUZ”

Alagöz, pandemi süreci ve üniversitelerin kapalı olması nedeniyle yolcu sayılarının dibe vurduğunu belirterek, “Geleceğini tamamen bu işe bağlayan arkadaşlarımız var. Fakat geleceğimizi göremiyoruz. Şoförlerde çalışma isteği hiç yok. Direksiyona hevessiz oturuyoruz. “Bugün hangi sıkıntıyı yaşayacağım? Akşam evime ekmek götürebilecek miyim? Mazotumu alabilecek miyim?” diye kara kara düşünüyoruz. Bir de bunun üzerine 8 aydır devam eden pandemi süreci eklenince doğal olarak yolcu sayımız dibe vurdu. Okullar, üniversiteler kapalı. Bizim yolcularımızın çoğunluğu üniversite öğrencisi” şeklinde konuştu.

“BORÇLARINDAN DOLAYI HACİZ İŞLEMLERİ BAŞLATILAN ARKADAŞLARIMIZ VAR”

Kıvanç Alagöz, borçlarından dolayı yakıt alamayan, hakkında haciz işlemleri başlatılan şoförler olduğuna dikkat çekerek, “Mazotunu alamayan, kredi borçlarından dolayı haciz işlemleri başlatılan ve banka hesaplarına bloke konulan arkadaşlarımız var. 50 yıldır yapan şoförlük yapan kooperatif üyeleri bile işi bırakma noktasına gelmiş, çoğu da bırakmıştır” ifadelerini kullandı.

“BOLU’DA 8 MİLYONA YAKIN ÜCRETSİZ YOLCU TAŞIDIK”

Bolu’da 6 yıl içerisinde 8 milyona yakın ücretsiz yolcu taşıdıklarına dikkat çeken Alagöz, “Özel Halk Otobüsleri olarak son 6 yıldır bu işin içerisindeyiz. Bolu gibi küçük bir yerde, taşıdığımız ücretsiz yolcu sayısı 8 milyon civarında. Belediyeye ve kart firmasına verdiğimiz komisyon… Akaryakıta gelen zamları görüyorsunuz, gelirimizin %40’ı ile akaryakıt alıyoruz. Otobüsün bakımı, kaskosu, sigortası, muayenesi derken akşam eve giderken cebinde ekmek parası olmayan arkadaşlarımız var. Birçok arkadaşımız evini geçindirmek için evini, tarlasını satıyor” sözlerine yer verdi.

BAŞKAN ÖZCAN VE ORHAN FIRAT’A ÇAĞRIDA BULUNDULAR

Son olarak Bolu belediye Başkanı Tanju Özcan ve Şoförler Odası Başkanı Orhan Fırat’a destek çağrısında bulunan Kıvanç Alagöz, “Buradan bağlı bulunduğumuz Bolu Belediyesi ve Şoförler Odası’na sesleniyoruz; artık şartların yeniden ele alınarak, sistemin devam edilebilecek seviyeye çıkarılmasını istiyoruz. Belediye Başkanımız Tanju Özcan ve Şoförler Odası Başkanımız Orhan Fırat’a sesleniyoruz; ne yapılması gerekiyorsa bir an önce yapılmalı, artık dayanacak gücümüz kalmadı” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim