(Haber: Oğuzhan Eke) - Türkiye’nin en önemli 100 jeolojik mirası belirlendi. Listede Bolu’dan 2 jeolojik doğa güzelliği yer aldı.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu (UTMK), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVK), TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) ve Jeolojik Mirası Koruma Derneği tarafından, Ankara’da önemli bir çalıştay gerçekleştirildi.

Toplantı kapsamında Türkiye’nin en önemli 100 jeolojik mirası ve anahtar jeolojik alanları belirlendi. Çalıştay sonucunda belirlenen 100 jeolojik miras, düzenlenen liste ile yayımlandı. Yayımlanan listede Bolu’nun doğal güzelliklerine de yer verildi.

Türkiye’nin en önemli 100 jeolojik mirası arasında Bolu’dan 2 alan listede yer buldu.

YEDİGÖLLER

Listenin 53’üncü sırasında Yedigöller Milli Parkı heyelan gölleri yer aldı. Bolu merkeze 42 kilometre mesafede yer alan milli park, doğal oluşumlu 7 gölüyle, her yol on binlerce yerli ve yabancı ziyaretçinin uğrak noktası oluyor. Yedigöller, özellikle sonbahar mevsiminde, doğa fotoğrafçılarının sıklıkla ziyaret ettiği yerler arasında.

SEBEN HOÇAŞ FOSİL ORMANI

Listenin 61’inci sırasında Bolu’nun Seben ilçesinde yer alan ve Türkiye’nin ilk fosil ormanı ilan edilen Hoçaş Fosil Ormanı yer aldı. Bolu kent merkezine yaklaşık 63 kilometre uzaklıkta olan ve yaklaşık 900 rakımlı bölgede 975 hektarlık Fosil Araştırma Ormanı alanında bugüne kadar 18 ila 19 milyon yıl öncesine tarihlenen palmiye, kavak, söğüt, sedir, 3-5 ibreli çam, sığla, meşe ve zelkova ağaçları ile yaprak ve dallarının fosilleri bulundu.

NALLIHAN FOSİLLİ KIYI KUMTAŞLARI

Öte yandan, listenin 13’üncü sırasında Ankara’nın Bolu sınırında yer alan ve Seben’den kolayca ulaşım sağlanabilen Nallıhan fosilli kıyı kumtaşları yer aldı.

Editör: Oğuzhan EKE